Tömény szesz tilalom, a bornak és a pezsgőnek kedvezett

A Csehországi tömény szesz tilalom, a bornak és a pezsgőnek kedvezett

Kiszner Klaudia
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 A metil-alkohol mérgezési botrány után Csehország minden 20%-osnűl nagyobb alkoholtartalmú italt betiltott az országban 2 héten keresztül és még mai napig keresik a és szűrik a kétséges származású alkoholokat. A napokban is nőtt a halottak száma, ezért folyamatosan figyelmeztetik az állampolgárokat, hogy a veszélynek még nincs vége.

Megugrott a bor és a pezsgő forgalma a Cseh tilalom idején

 A tilalom óta kimutatások szerint megnőtt a bor, likőr és pezsgő fogyasztása, hiszen a magasabb alkoholtartalmú italok elérhetetlenek lettek a népesség számára. A sörfogyasztásban viszont nem volt megugrás, lényeges változás. - Derült ki a Nielsen által készített kutatásból.

A szeszes ital tilalmi időszakában a borok és pezsgők százalékos megugrása

A Cseh kormány szeptember 14.-én hozta meg a tiltási rendeletet és az érvény két hétig volt érvényben.  A kutatótársaság a nagy üzletláncok adatait vette alapul, és míg érthető okokból abban hónap 40 % -ot esett a tömény szesz forgalma, addig a bor eladás 40%-kal, továbbá a pezsgő illetve pezsgős borok eladása 39%-kal nőtt az előtte lévő hónaphoz képest.

Ezek a szeszesitalok mellett hasonló forgalomugrást mutattak a vermutok is. A sör kereslete szinten maradt, a fogyasztás átlagosnak bizonyult. A kutatócsoport elemzése, tapasztalatai szerint a sör fogyasztás inkább az időjárásától függ, a nagy melegben sokkal többen választják ezt az alkoholforrást, mint a hidegebb időkben. A tilalom ideje alatt hidegebb volt az akkor megszokottnál így a sör forgalma szinten maradt.

A szeszes ital okozta áldozatok óta a Cseh állampolgárok bizalma

A szeszgyártók és az importőrök uniója szerint, a Cseh állampolgárokban igencsak megingott a cseh alkoholos italok iránti bizalmuk, hiszen 28 áldozatott követelt eddig a pancsolt alkohol. A vendéglőkben, pubokba, szórakozóhelyeken több 10%-os visszaesést mutatnak a kutatások. „Ha mostanában nagyobb társaság érkezik egy vendéglőbe, szinte mindig új üveg italt kérnek, amelyet az asztalnál bontanak fel.”- mondta Rudolf Jelínek likőrgyár vezérigazgatója egy rádiós interjú során.

 

 

Forrás: agribusiness.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

előhajtatott burgonya

a burgonya 1—2 héttel korábban betakarítható, ha a vetőgumót kiültetés előtt... Tovább

borjúketrec

a korszerű borjúnevelés követelményei előírják a külön épületben elhelyezett... Tovább

Tovább a lexikonra