Tömény szesz tilalom, a bornak és a pezsgőnek kedvezett

hirdetes

A Csehországi tömény szesz tilalom, a bornak és a pezsgőnek kedvezett

Kiszner Klaudia

 A metil-alkohol mérgezési botrány után Csehország minden 20%-osnűl nagyobb alkoholtartalmú italt betiltott az országban 2 héten keresztül és még mai napig keresik a és szűrik a kétséges származású alkoholokat. A napokban is nőtt a halottak száma, ezért folyamatosan figyelmeztetik az állampolgárokat, hogy a veszélynek még nincs vége.

Megugrott a bor és a pezsgő forgalma a Cseh tilalom idején

 A tilalom óta kimutatások szerint megnőtt a bor, likőr és pezsgő fogyasztása, hiszen a magasabb alkoholtartalmú italok elérhetetlenek lettek a népesség számára. A sörfogyasztásban viszont nem volt megugrás, lényeges változás. - Derült ki a Nielsen által készített kutatásból.

A szeszes ital tilalmi időszakában a borok és pezsgők százalékos megugrása

A Cseh kormány szeptember 14.-én hozta meg a tiltási rendeletet és az érvény két hétig volt érvényben.  A kutatótársaság a nagy üzletláncok adatait vette alapul, és míg érthető okokból abban hónap 40 % -ot esett a tömény szesz forgalma, addig a bor eladás 40%-kal, továbbá a pezsgő illetve pezsgős borok eladása 39%-kal nőtt az előtte lévő hónaphoz képest.

hirdetes

Ezek a szeszesitalok mellett hasonló forgalomugrást mutattak a vermutok is. A sör kereslete szinten maradt, a fogyasztás átlagosnak bizonyult. A kutatócsoport elemzése, tapasztalatai szerint a sör fogyasztás inkább az időjárásától függ, a nagy melegben sokkal többen választják ezt az alkoholforrást, mint a hidegebb időkben. A tilalom ideje alatt hidegebb volt az akkor megszokottnál így a sör forgalma szinten maradt.

A szeszes ital okozta áldozatok óta a Cseh állampolgárok bizalma

hirdetes

A szeszgyártók és az importőrök uniója szerint, a Cseh állampolgárokban igencsak megingott a cseh alkoholos italok iránti bizalmuk, hiszen 28 áldozatott követelt eddig a pancsolt alkohol. A vendéglőkben, pubokba, szórakozóhelyeken több 10%-os visszaesést mutatnak a kutatások. „Ha mostanában nagyobb társaság érkezik egy vendéglőbe, szinte mindig új üveg italt kérnek, amelyet az asztalnál bontanak fel.”- mondta Rudolf Jelínek likőrgyár vezérigazgatója egy rádiós interjú során.

 

 

Forrás: agribusiness.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


kiegészítő takarmány

az etetett az etetett takarmányféleségeket, takarmányadagokat valamilyen táplálóanyaggal v.... Tovább

juhok tenyészki választása

végezhető csupán az egyedek főbb értékmérő tulajdonságainak elbírálása alapján, de... Tovább

Tovább a lexikonra