Beszakadnak a tokaji pincék az eső miatt

Wiedermann Tamás
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Felbecsülhetetlen károkat okoztak az elmúlt hetek esőzései a mezőgazdaságban. Több százezer hektáron nem tudtak még vetni a gazdák, az őszi vetések viszont sok helyen vízben állnak és rohadnak. A gabonaféléket a gombás betegségek tizedelik. Tokaj-Hegyalján pedig beáztak, sok helyen be is szakadtak a pincék.
Milliárdos kár éri a termelőket

„A májusi eső aranyat ér” – tartja a mondás, amely igaz is lett volna a tavalyi évre, amikor a szárazság pusztított a mezőgazdaságban. Az ágazatban becslések szerint mintegy húszmil liárd forint kárt okoztak az elmúlt hetek esőzései és a viharos időjárás. A belvíz miatt mintegy százezer hektáron vetni sem tudtak a gazdák, akik közül sokan tönkremehetnek. De azok a gazdálkodók sem jártak jobban, akik ősszel elvetették a növényeket, mivel sok helyen vízben áll és rohadni kezdett az elvirágzott repce, a kalászoló gabona, amelyet könnyebben fertőznek a gombás betegségek. Az elázott talaj nem könnyíti meg a szántóföldi munkákat, a permetezőgépekkel sem lehet a földekre hajtani. A gyomosodás következtében elszaporodtak az allergén növények, valamint az előző évekhez képest nagyobb pollenkoncentrációval és védekezési költségekkel kell számolniuk a földtulajdonosoknak. Nagy bevétel- és terméskiesést okozhat továbbá az is, hogy az orkánerejű szél megdöntötte a gabonát, hiszen, ha be is érik a táblákon a búza és az árpa, nehéz lesz learatni azt, és hatalmasak lesznek a betakarítási veszteségek is. A szélsőséges időjárás már a borászokat sem kíméli. Tokaj-Hegyalján szinte minden pince beázott, de van olyan is, amelyik beszakadt. A kőporosi és gomboshegyi pincesorok a világörökség részei 2002 óta, amikor kultúrtáj részeként kapták meg a címet.

Fontos lenne a megelőzés

A kétszáz pinceközül húsz már beomlott, százat aládúcolással ideiglenesen megmentettek, de ezek is bármikor beomolhatnak. A termelők szerint egy komplett felszíni vízelvezető árokrendszert kellene kialakítani, de a pincék közötti utakat is ideje lenne felújítani. „A négysoros pincék egymás alatt helyezkednek el, így ha egy összedől, magával ránthatja a többit is. A pincékből folyamatosan szivattyúzzák a vizet, remélem, legalább a borok nem károsodnak” – mondta lapunknak Götz István pince tulajdonos.

Tokaj vagy Tokajska

Az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásában olyan jogszabály alapján tartják nyilván a Tokaj elnevezést Szlovákiának, amelyet az ország 2009-ben hatályon kívül helyezett. Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő ezért a bizottsághoz fordult. Az Európai Bizottságnak a 2009. június 30-án elfogadott szlovák jogszabályban szereplő „Tokajska Vinohradnícka oblast” elnevezést kellett volna regisztrálnia. Az EB azonban figyelmen kívül hagyta ezt a jogszabályváltozást, és a korábbi, 2005-ös szabályban szereplő elnevezést a „Vinohradnícka oblast Tokaj” vette át.

Wiedemann Tamás
Magyar Hírlap

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

27/2006. (IV. 4.) FVM rendelet

a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerrõl szóló 69/2004. (IV.... Tovább

fehérhalak

a belvízi halászatban a kevésbé értékes halfajok elterjedt, nem tudományos elnevezése. Ide... Tovább

Tovább a lexikonra