Csibenevelés kezdőknek, egészen az alapoktól!

Hogyan keltsünk ki tojásokat természetesen – csibenevelés kezdőknek

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem ritka, hogy egy tojótyúk kotlani kezd a tojásán, különösen a kora tavaszi és nyári hónapokban. Azok, akiknek fel kell frissíteniük a tyúkseregük létszámát, hagyják, hogy a tyúk üljön a tojáson és természetes módon kikeljenek a bolyhos kiscsibék. Ha te is szeretnéd bővíteni a csapatodat, mutatjuk, hogyan tedd!

Tojás kikeltése

Tojótyúk gondozása

Csak hagyd, hogy a tojótyúkod ráüljön a tojásokra a fészekdobozban , de tudd, hogy a legjobb, ha áthelyezed őt és a tojásokat egy nagyobb, legalább egy nagyobb fészekdobozba. Akkora kell, ami lehetővé teszi a tojónak, hogy megforduljon, mozogjon egy kicsit, és a csibék is fel tudjanak majd állni. Gondoskodik arról is, hogy a kiscsibéknek a kikelés után elegendő helyük legyen a táplálékhoz és a vízhez a fészek közelében. 

A tojótyúk akarja, hogy megmozdítsák a kotlás közben. Valószínűleg csípni fog, ha valaki megpróbálja mozgatni. Győződj meg arról, hogy a fészekdoboz alja puha párnázott, például forgács vagy szalma biztosítja a kényelmet. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy a többi tyúk ne zavarja a tojódat, helyezd be a takarmányt és a vizet közvetlenül a doboz előtt neki, de ügyelj arra, hogy olyan helyen legyen, ahol nem tud kárt okozni a tojásokban. Naponta csak egyszer szálljon le a tojásokról, ha lehetséges.

A csibék a 21.nap után várhatóak 

A csibéknek 21 nap kell, hogy kikeljenek, jelöld be a dátumot a naptárodban. 

Bármilyen szükséges átalakítást a fészekben éjszaka kell elvégezni, amikor a legálmosabb a tojó. Amennyire csak tudja, megvédi a tojásokat és a kiscsibéket, és elég keményen tud csípni, ha fél.Közvetlenül a 21. nap körül a kiscsibék kis csipogása lesz hallható. Eltarthat egy ideig, amíg alaposan megnézheted majd őket. Általában egy-két napig a mama alatt maradnak.

És ne feledd, néhányan kikelnek hamarabb, majd a többiek kikelhetnek a következő két-négy napon belül. Ennyi idő után, ha maradt még tojás akkor az valószínűleg nem életképes. Ha lehetséges, próbáld meg eltávolítani a megmaradt tojásokat a tyúkod alól.

A kiscsibék gondozása

Ellentétben azzal, amikor a csibéket keltetőből rendelik, azok, amelyek természetes módon kelnek ki a tyúk alól, nincs szükségük nagy gondozásra. A meleget az anyatyúk adja, így nem lesz szükség hőlámpára. Azt is megmutatja a fiókáknak, hogyan kell enni és inni. Tudd, hogy a gazdának, azaz neked ettől függetlenül is biztosítani kell az alapvető csibe kellékeket. A tyúk természetesen szabályozza a csibék hőmérsékletét úgy, hogy egészen a szárnyai alá mennek, éppen, hogy csak kidugják alóla az imádnivaló kis fejüket. Ha úgy érzi, hogy veszély fenyeget, egyfajta csattogást ad ki, és a biztonság kedvéért mindannyian a teste alatt gyűlnek össze. Körbejárhatnak a szárnyai alatt és összebújhatnak anélkül, hogy különösebb gond lenne.

Hat hét után a csibék már meehtnek a többiekhez

Csak ügyelj arra, hogy mindig legyen friss takarmány és víz. Próbáld meg áthelyezni őket egy tenyésztési területre a mamával, ha már mind kikeltek és pár naposak, hogy legyen egy kis helyük. Ha lehetséges, hagyd a keltetőt részben fedetlenül, hogy az anyatyúk időnként elhagyhassa azt. Tegyél egy kis rámpát, hogy követhessék a kicsik – de légy óvatos. Ügyelje arra, hogy a többi tyúk ne legyen agresszív a kiscsibékkel szemben.

Ha már elég nagyok lesznek, rögtön kirepülnek a helyükről, hogy kövessék az anyatyúkot. Hat hét után már nem kell elkülöníteni őket, és bevezethetők a többi tyúkhoz. Tedd ezt éjszaka, közvetlenül sötétedés előtt, hogy minimálisra csökkentsd az agressziót, és figyelj rájuk alaposan.

Ne csüggedj, ha a tojótyúk nem kel ki tojást. Sok tyúkból hiányzik a természetes ösztön a tojások kikeltéséhez. Előfordulhat, hogy túl sokáig hagyják el a fészket, és hagyják, hogy a tojások kihűljenek, vagy nem ülnek rajtuk elég sokáig. De néhány tyúknak elég anyai ösztöne van ahhoz, hogy egészséges, imádnivaló, bolyhos csibékkel gazdagítsa a tyúkcsaládot.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ad libitum

a takarmányozásban használatos kifejezés; azt jelenti, hogy az állat adagolás nélkül,... Tovább

nyári perje (Poa annua L.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, bojtos gyökerő, laza bokrú, egyéves, keveset... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok