Mik a különbségek a tojások között?

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Különböznek a tojások

Biztonság

A szalmonella komoly problémát jelenthet a nagyobb baromfitenyészeteken, és könnyedén előfordulhat, hogy akár az ország több boltjába is fertőzött tojások kerülnek ugyan arról a helyről. A helyzet az, hogy a szalmonellával fertőzött tyúkok nem mindig mutatnak tüneteket, és vannak olyanok is, amelyek még csak nem is fertőzöttek, hanem szimplán csak hordozói a betegségnek.

Tekintve, hogy a legtöbb tenyészeten szűk helyeken, összezárva tartják ezeket a szegény madarakat, a fertőzés gyorsan terjedhet közöttük, ami természetesen a tojások biztonságára is kihat majd. Ezzel szemben a helyileg termelt, szabadtartású tojások sokkal biztonságosabbak lehetnek, hiszen a tyúkok sokkal egészségesebb körülmények között élhetnek.

Ha szerencséd van, a helyi termelő még meg is mutatja majd, hogy milyen körülmények között neveli tyúkjait, hogy saját szemeddel győződhess meg róla, pontosan honnan is érkeznek tojásaid. Végezetül, ha saját tyúkokat tartasz, egyszerűen jól tud esni, ha láthatod, hogy egészséges, biztonságos életteret teremtettél nekik, amiben boldogan és nyugodtan élhetik életüket és tojhatják neked a jobbnál jobb tojásokat.

hirdetes

A tyúkok egészsége

A szabadtartású tojások vásárlásával nem csak saját egészségedért teszel, hanem egy nagyon nemes ügyért is teszel. Sokan bele sem gondolnak, hogy amikor boltban vásárolnak maguknak tojásokat, akkor nem is igazán tudják, hogy honnan, milyen körülmények közül érkeznek ezek az élelmiszerek, amikkel magukat és családjukat etetik. Nem sokat kell kutakodni, és hamar rájössz majd, hogy ezeket a tyúkokat rettenetes körülmények között tartják, és hogy a „ketrec nélküli” valójában nem is olyan jó dolog, mint amilyennek azt a nagyobb baromfitenyészetek beállítják.

hirdetes

A tenyészeteken tartott tyúkoknak gyakran levágnak a csőréből, szinte sosem találkoznak a napfénnyel, és olyan tápokkal etetik őket, amik láttán egy szabadtartású tyúknak felfordulna a gyomra. Ezt az ipart támogatod, valahányszor bolti tojásokat vásárolsz. Ha azonban saját magad neveled tyúkjaidat, vagy egy elismert, etikus termelőtől vásárolod őket, akkor ezekkel egy sokkal kíméletesebb és természetesebb alternatívát támogatsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Almalé készítése házilag, nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom almalevet saját kezűleg, a házi almalé elkészítésének menetét mutatjuk meg nektek!

2020-10-06

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska kártétele, a zöld vándorpoloska bemutatása. Most mindent elmondunk nektek a zöld vándopoloskáról, a zöld vándorpoloska kártételéről.

2020-10-03

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

A paradicsom fagyasztása valóban jó ötlet vagy sem? Lehet fagyasztani a paradicsomokat, érdemes fagyasztani a paradicsomokat? Mindent elmondunk a paradicsom fagyasztásáról!

2020-09-25

Sütőtök minden mennyiségben – 7 sütőtökfelhasználási tipp

A sütőtököt sokféleképpen fel lehet használni, mostani cikkemben elmondom, miért olyan fantasztikus a sütőtök, nézzük, hogyan használhatjuk fel a sütőtököt.

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-05-22

Kedvenc tollasaim – Bemutatom a selyemtyúkokat

A selyemtyúkok a világ legcsodálatosabb élőlényei, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a selyemtyúkokról, ismerkedjetek meg a selyemtyúkokkal.

2020-09-01

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

A leghasznosabb kártevőirtó madarakat mutatom most be nektek, ismerjétek meg ti is a kártevőirtó madarakat, ott a helye a ti kertetekben is a kártevőirtó madaraknak!

2020-07-24

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Mostani cikkemben bemutatok nektek hét növény, aminek a segítségével ingyen kacsatáphoz juthatunk. Nézzük, melyik az a hét növény, ami kiváló kacsatáp!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


hibrid búza

a heterózishatás kiaknázására búzával is kísérleteznek a nemesítek. A búza azonban a pl.... Tovább

xénia

egyes —>keresztezésekben bizonyos apai tulajdonságok nemcsak az utódokon, hanem a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek