Mik a különbségek a tojások között?

hirdetes

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Különböznek a tojások

Biztonság

A szalmonella komoly problémát jelenthet a nagyobb baromfitenyészeteken, és könnyedén előfordulhat, hogy akár az ország több boltjába is fertőzött tojások kerülnek ugyan arról a helyről. A helyzet az, hogy a szalmonellával fertőzött tyúkok nem mindig mutatnak tüneteket, és vannak olyanok is, amelyek még csak nem is fertőzöttek, hanem szimplán csak hordozói a betegségnek.

Tekintve, hogy a legtöbb tenyészeten szűk helyeken, összezárva tartják ezeket a szegény madarakat, a fertőzés gyorsan terjedhet közöttük, ami természetesen a tojások biztonságára is kihat majd. Ezzel szemben a helyileg termelt, szabadtartású tojások sokkal biztonságosabbak lehetnek, hiszen a tyúkok sokkal egészségesebb körülmények között élhetnek.

Ha szerencséd van, a helyi termelő még meg is mutatja majd, hogy milyen körülmények között neveli tyúkjait, hogy saját szemeddel győződhess meg róla, pontosan honnan is érkeznek tojásaid. Végezetül, ha saját tyúkokat tartasz, egyszerűen jól tud esni, ha láthatod, hogy egészséges, biztonságos életteret teremtettél nekik, amiben boldogan és nyugodtan élhetik életüket és tojhatják neked a jobbnál jobb tojásokat.

hirdetes

A tyúkok egészsége

A szabadtartású tojások vásárlásával nem csak saját egészségedért teszel, hanem egy nagyon nemes ügyért is teszel. Sokan bele sem gondolnak, hogy amikor boltban vásárolnak maguknak tojásokat, akkor nem is igazán tudják, hogy honnan, milyen körülmények közül érkeznek ezek az élelmiszerek, amikkel magukat és családjukat etetik. Nem sokat kell kutakodni, és hamar rájössz majd, hogy ezeket a tyúkokat rettenetes körülmények között tartják, és hogy a „ketrec nélküli” valójában nem is olyan jó dolog, mint amilyennek azt a nagyobb baromfitenyészetek beállítják.

hirdetes

A tenyészeteken tartott tyúkoknak gyakran levágnak a csőréből, szinte sosem találkoznak a napfénnyel, és olyan tápokkal etetik őket, amik láttán egy szabadtartású tyúknak felfordulna a gyomra. Ezt az ipart támogatod, valahányszor bolti tojásokat vásárolsz. Ha azonban saját magad neveled tyúkjaidat, vagy egy elismert, etikus termelőtől vásárolod őket, akkor ezekkel egy sokkal kíméletesebb és természetesebb alternatívát támogatsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2020-11-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

2020-11-14

CSAK ezekkel szabad etetni a madarakat! - Szakértői tanácsok mindenkinek!

A madarak etetéséről sajnos sokan nem tudnak szinte semmit, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek cikkét, melyben számtalan szuper ötlet vár mindenkit!

További cikkek ebben a témában


Csornai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Csorna Soproni út 58. 9300 Magyarország Telefon:... Tovább

leptospirózis (leptospirosis)

a fertőződés a kórokozó mikroorganizmusokat (a leptospirákat) vizeletükkel ürítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek