Mik a különbségek a tojások között?

hirdetes

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Különböznek a tojások

Bolti tojások

A bolti tojásokat általában olyan tyúkoktól kapjuk, amiket szűk ketrecekben, vagy ketrec nélküli, zsúfolt ipari ólakban tartanak. Ezek a madarak egészségtelen, kényelmetlen, forró körülmények között kénytelenek élni, és sosem találkoznak természetes élelemmel. Mindez gyengébb minőségű tojásokat eredményez.

Minőségbéli különbség

Mint láthatod, jelentős különbség van a szabadtartású, és a bezártságban tojt tojások között. A szabadon kapirgáló tyúkok nagyon változatos étrenddel élnek, hiszen rovarokat és leveleket is ehetnek, amikkel fehérjékhez és egyéb fontos tápanyagokhoz juthatnak. Ez a tojásaik minőségére és ízére is ihat.

A bolti és a szabadtartású tojások íze

Ha valaki evett már bolti és szabadtartású tojásokat, akkor az igazolni tudja, hogy érezhetően eltér az ízük, méghozzá a szabadtartásúak javára. Magasabb tápértékükről mélyebb sárgájuk is árulkodik. A szabadtartású tojások összességében kellemesebb ízt kínálnak, ezért érdemes vagy egy helyi kistermelőtől beszerezni őket, vagy saját tyúkokat vásárolnod erre a célra.

hirdetes

A bolti és a szabadtartású tojások szavatossága

Akik boltból szerzik be tojásaikat, azok hozzászoktak, hogy viszonylag gyorsan fel kell használniuk őket, különben hamar megromlanak. Az igazság az, hogy a legtöbb bolti tojást nagyjából 3 nappal az után szállítják a boltokba, hogy a tyúkok kitojták őket. Ezen kívül persze az is számít, hogy az üzlet milyen gyorsan pakolja ki őket a polcokra a helyi raktárból. A tojások akár egy napig is a bolti polcokon maradhatnak, így nehezen tudod majd eldönteni, hogy pontosan mennyire frisseket viszel haza. Ha azonban saját magadnak termeled meg, vagy egy helyi termelőtől szerzed be őket, akkor biztos lehetsz benne, hogy mindig friss tojásokat használhatsz majd a konyhában.

hirdetes

Tápérték

Mint fentebb olvashattad, a szabadtartású tojások tápértéke sem ugyan olyan, mint a bolti tojásoké. A szabadon tartott tyúkok tojásaiban lényegesen kevesebb káros összetevő (pl. koleszterin és telített zsír) van, viszont lényegesen több hasznos tápanyagot (omega-3, A- ,D- ,E-vitaminok) tartalmaznak. Mindez nem meglepő persze, hiszen a szabadtartású tyúkok sokkal egészségesebb, változatosabb étrenden élnek. Mivel több természetes tápanyagot visznek be a szervezetükbe, ezek egy része a tojásaikba is átkerül, onnan pedig a tányérodra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2020-11-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

2020-11-14

CSAK ezekkel szabad etetni a madarakat! - Szakértői tanácsok mindenkinek!

A madarak etetéséről sajnos sokan nem tudnak szinte semmit, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek cikkét, melyben számtalan szuper ötlet vár mindenkit!

További cikkek ebben a témában


méhekre veszélyes növényvédő szerek

a növényvédő szerek méhekre kifejezetten veszélyesek, mérsékelten veszélyesek v. nem... Tovább

biológiai sugárhatás

az->ionizáló sugárzás, a radioaktív sugárzás által az élőlényekben kiváltott hatás.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek