Mik a különbségek a tojások között?

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Különböznek a tojások

Bolti tojások

A bolti tojásokat általában olyan tyúkoktól kapjuk, amiket szűk ketrecekben, vagy ketrec nélküli, zsúfolt ipari ólakban tartanak. Ezek a madarak egészségtelen, kényelmetlen, forró körülmények között kénytelenek élni, és sosem találkoznak természetes élelemmel. Mindez gyengébb minőségű tojásokat eredményez.

Minőségbéli különbség

Mint láthatod, jelentős különbség van a szabadtartású, és a bezártságban tojt tojások között. A szabadon kapirgáló tyúkok nagyon változatos étrenddel élnek, hiszen rovarokat és leveleket is ehetnek, amikkel fehérjékhez és egyéb fontos tápanyagokhoz juthatnak. Ez a tojásaik minőségére és ízére is ihat.

A bolti és a szabadtartású tojások íze

Ha valaki evett már bolti és szabadtartású tojásokat, akkor az igazolni tudja, hogy érezhetően eltér az ízük, méghozzá a szabadtartásúak javára. Magasabb tápértékükről mélyebb sárgájuk is árulkodik. A szabadtartású tojások összességében kellemesebb ízt kínálnak, ezért érdemes vagy egy helyi kistermelőtől beszerezni őket, vagy saját tyúkokat vásárolnod erre a célra.

hirdetes

A bolti és a szabadtartású tojások szavatossága

Akik boltból szerzik be tojásaikat, azok hozzászoktak, hogy viszonylag gyorsan fel kell használniuk őket, különben hamar megromlanak. Az igazság az, hogy a legtöbb bolti tojást nagyjából 3 nappal az után szállítják a boltokba, hogy a tyúkok kitojták őket. Ezen kívül persze az is számít, hogy az üzlet milyen gyorsan pakolja ki őket a polcokra a helyi raktárból. A tojások akár egy napig is a bolti polcokon maradhatnak, így nehezen tudod majd eldönteni, hogy pontosan mennyire frisseket viszel haza. Ha azonban saját magadnak termeled meg, vagy egy helyi termelőtől szerzed be őket, akkor biztos lehetsz benne, hogy mindig friss tojásokat használhatsz majd a konyhában.

hirdetes

Tápérték

Mint fentebb olvashattad, a szabadtartású tojások tápértéke sem ugyan olyan, mint a bolti tojásoké. A szabadon tartott tyúkok tojásaiban lényegesen kevesebb káros összetevő (pl. koleszterin és telített zsír) van, viszont lényegesen több hasznos tápanyagot (omega-3, A- ,D- ,E-vitaminok) tartalmaznak. Mindez nem meglepő persze, hiszen a szabadtartású tyúkok sokkal egészségesebb, változatosabb étrenden élnek. Mivel több természetes tápanyagot visznek be a szervezetükbe, ezek egy része a tojásaikba is átkerül, onnan pedig a tányérodra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Almalé készítése házilag, nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom almalevet saját kezűleg, a házi almalé elkészítésének menetét mutatjuk meg nektek!

2020-10-06

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska kártétele, a zöld vándorpoloska bemutatása. Most mindent elmondunk nektek a zöld vándopoloskáról, a zöld vándorpoloska kártételéről.

2020-10-03

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

A paradicsom fagyasztása valóban jó ötlet vagy sem? Lehet fagyasztani a paradicsomokat, érdemes fagyasztani a paradicsomokat? Mindent elmondunk a paradicsom fagyasztásáról!

2020-09-25

Sütőtök minden mennyiségben – 7 sütőtökfelhasználási tipp

A sütőtököt sokféleképpen fel lehet használni, mostani cikkemben elmondom, miért olyan fantasztikus a sütőtök, nézzük, hogyan használhatjuk fel a sütőtököt.

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-05-22

Kedvenc tollasaim – Bemutatom a selyemtyúkokat

A selyemtyúkok a világ legcsodálatosabb élőlényei, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a selyemtyúkokról, ismerkedjetek meg a selyemtyúkokkal.

2020-09-01

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

A leghasznosabb kártevőirtó madarakat mutatom most be nektek, ismerjétek meg ti is a kártevőirtó madarakat, ott a helye a ti kertetekben is a kártevőirtó madaraknak!

2020-07-24

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Mostani cikkemben bemutatok nektek hét növény, aminek a segítségével ingyen kacsatáphoz juthatunk. Nézzük, melyik az a hét növény, ami kiváló kacsatáp!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


evaporáció

a víz párolgása a talajról, a növényzet felületéről. Része az evapotranszspirációnak. Tovább

baromfi fertőző gége- és légcsőgyulladása

főként növendék és felnőtt tyúkok — többnyire súlyos gége-, légcső-, orr-,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek