Mire jó a tojáshéj a kertben? Hogyan használhatom a tojáshéjakat a kertben

Ne dobd ki: a tojáshéj igazi csodaszer a kertben, rengeteg mindenhez jó!

VN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tojásokról mindenki tudja, hogy egészségesek. Tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal és fehérjével – csupa olyan dologgal, amik fontosak az ember szervezete számára. Egyes becslések szerint egy fő évente átlagosan 150-200 tojást fogyaszt el, ami rengeteg kidobásra szánt tojáshéjat jelent.
 

Mire jó a tojáshéj a kertben?

Egy tyúk tojásának héja durván 96%-ban kalcium-karbonátból (CaCO3) áll, amelyeket fehérjék kötnek össze egymással. A kereskedelmi mezőgazdaságban a tojáshéjakat épp ezért trágyaként vagy állatoknak szánt kalciumforrásként szokás felhasználni, azonban a legtöbb otthonban általában a kukában kötnek ki.

Ha szeretnéd te is gazdaságosabban felhasználni az elfogyasztott tojások héját kertedben, akkor az alábbi tippek pontosan ebben segítenek majd! Előbb azonban egy fontos tudnivaló…

A tojáshéjak felkészítése a kerti felhasználásra

A tojáshéjakat nem lehet csak úgy rögtön kivinni a kertbe, miután feltörted őket a vacsorához.

Miután megvannak a tojáshéjaid, először is alaposan át kell mosnod őket hűvös folyó víz alatt. Győződj meg róla, hogy nincsenek-e rajtuk tojásmaradékok és helyezd őket egy tálcára vagy fedetlen tárolóba, ahol megszáradhatnak (a napon ez gyorsabban megy majd).

Ne aggódj, a héjaknak nem lesz kellemetlen szaguk. Miután megszáradtak, helyezd őket egy másik tárolóba, ahol szép lassan összegyűjthetsz belőlük egy nagyobb adagot.

Ha elegendő mosott, száraz tojáshéj gyűlt össze, akkor törd őket minél kisebb darabokra egy fakanállal vagy más erre alkalmas eszközzel. Még mozsarat is használhatsz, ha igazán finom porrá szeretnéd zúzni a tojáshéjakat. Vigyázz, hogy ezt a port ne lélegezd be!

A tojáshéjak felhasználása a kertben

1. Kalciumforrás

A tojáshéjakkal rengeteg kalciumot juttathatsz a talajba. Ehhez akár nagyobb darabokban is elszórhatod őket a talaj felszínén, habár kisebb darabokban vagy porként sokkal gyorsabban átveszi majd őket a talaj, és így a kártevőket is kevésbé vonzzák majd.

Egy másik opció ültetéskor, az ültetőgödrök aljában elszórni némi tojáshéjat.

Habár a kalcium egy másodlagos tápanyag a növények számára, kerted biztosan meghálálja majd az extra ásványi anyagokat, különösen, ha paprikákat vagy paradicsomokat termelsz, hiszen ezek meglehetősen hajlamosak a kalciumhiányra.

A paradicsomok ültetésekor a lyukba szórt tojáshéj-darabok segíthetnek elkerülni a csúcsrothadást, ami egy gyakori paradicsombetegség.

A tél során is elszórhatod a tojáshéjakat azokon a területeken, ahová tavasszal ültetni szeretnél majd. Amint az időjárás enyhülni kezd és a talaj megmunkálhatóvá válik, beleszánthatod a tojáshéjakat. Persze ezzel tavaszig is várhatsz, ha nem szeretnél egész télen tojáshéjakat látni a talaj felszínén.
 

De nem ez az egyetlen felhasználási módja a tojásoknak a kertben...lapozz és mutatjuk további ötleteinket, tippjeinket!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sav-bázis egyensúlyzavara

a —>sav—bázis egyensúlyának kisebb eltolódását a szabályozórendszerek képesek... Tovább

dinitro-fenol-származék hatóanyagú szer (DNOC= dinitro-orto-krezol)

széles hatássávú vegyület, az alapvető életfolyamatokat károsító hatása következtében... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetvédelem Talajművelés