Mire jó a tojáshéj a kertben? Hogyan használhatom a tojáshéjakat a kertben

hirdetes

Ne dobd ki: a tojáshéj igazi csodaszer a kertben, rengeteg mindenhez jó!

VN

A tojásokról mindenki tudja, hogy egészségesek. Tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal és fehérjével – csupa olyan dologgal, amik fontosak az ember szervezete számára. Egyes becslések szerint egy fő évente átlagosan 150-200 tojást fogyaszt el, ami rengeteg kidobásra szánt tojáshéjat jelent.
 

Mire jó a tojáshéj a kertben?

Egy tyúk tojásának héja durván 96%-ban kalcium-karbonátból (CaCO3) áll, amelyeket fehérjék kötnek össze egymással. A kereskedelmi mezőgazdaságban a tojáshéjakat épp ezért trágyaként vagy állatoknak szánt kalciumforrásként szokás felhasználni, azonban a legtöbb otthonban általában a kukában kötnek ki.

Ha szeretnéd te is gazdaságosabban felhasználni az elfogyasztott tojások héját kertedben, akkor az alábbi tippek pontosan ebben segítenek majd! Előbb azonban egy fontos tudnivaló…

A tojáshéjak felkészítése a kerti felhasználásra

A tojáshéjakat nem lehet csak úgy rögtön kivinni a kertbe, miután feltörted őket a vacsorához.

Miután megvannak a tojáshéjaid, először is alaposan át kell mosnod őket hűvös folyó víz alatt. Győződj meg róla, hogy nincsenek-e rajtuk tojásmaradékok és helyezd őket egy tálcára vagy fedetlen tárolóba, ahol megszáradhatnak (a napon ez gyorsabban megy majd).

hirdetes

Ne aggódj, a héjaknak nem lesz kellemetlen szaguk. Miután megszáradtak, helyezd őket egy másik tárolóba, ahol szép lassan összegyűjthetsz belőlük egy nagyobb adagot.

Ha elegendő mosott, száraz tojáshéj gyűlt össze, akkor törd őket minél kisebb darabokra egy fakanállal vagy más erre alkalmas eszközzel. Még mozsarat is használhatsz, ha igazán finom porrá szeretnéd zúzni a tojáshéjakat. Vigyázz, hogy ezt a port ne lélegezd be!

A tojáshéjak felhasználása a kertben

hirdetes

1. Kalciumforrás

A tojáshéjakkal rengeteg kalciumot juttathatsz a talajba. Ehhez akár nagyobb darabokban is elszórhatod őket a talaj felszínén, habár kisebb darabokban vagy porként sokkal gyorsabban átveszi majd őket a talaj, és így a kártevőket is kevésbé vonzzák majd.

Egy másik opció ültetéskor, az ültetőgödrök aljában elszórni némi tojáshéjat.

Habár a kalcium egy másodlagos tápanyag a növények számára, kerted biztosan meghálálja majd az extra ásványi anyagokat, különösen, ha paprikákat vagy paradicsomokat termelsz, hiszen ezek meglehetősen hajlamosak a kalciumhiányra.

A paradicsomok ültetésekor a lyukba szórt tojáshéj-darabok segíthetnek elkerülni a csúcsrothadást, ami egy gyakori paradicsombetegség.

A tél során is elszórhatod a tojáshéjakat azokon a területeken, ahová tavasszal ültetni szeretnél majd. Amint az időjárás enyhülni kezd és a talaj megmunkálhatóvá válik, beleszánthatod a tojáshéjakat. Persze ezzel tavaszig is várhatsz, ha nem szeretnél egész télen tojáshéjakat látni a talaj felszínén.
 

De nem ez az egyetlen felhasználási módja a tojásoknak a kertben...lapozz és mutatjuk további ötleteinket, tippjeinket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-10-03

A kínai bazsarózsa termesztése és gondozása - Kerti bazsarózsa

Kevés növény rendelkezik hosszabb termesztési múlttal vagy fontosabb szerepet a díszkertészetben, mint a bazsarózsa. A bazsarózsa gondozása, nevelése és fajtái

2022-10-03

5 népszerű kancsó növény – Ha izgalmas növényeket szeretnél a kertedbe

A kancsónövények az egyik legszórakoztatóbb növények, amelyet termeszthetsz. A híres Vénusz légycsapójához hasonlóan a különleges kancsónövények is húsevők.

2022-10-03

Növények, amik a teljes árnyékban is jól érzik magukat

A teljes árnyékban növekvő növények keresése kihívásokkal teli munka. Kerted egy része egésznap teljes árnyékban van? Így is gondozhatsz ott növényeket!

2022-10-03

Az 5 legjobb formára metszhető cserje féle

Változtasd műalkotásokká ezeket a törpe fákat, cserjéket! Ezekkel a cserjékkel mindig szépen mutat majd a kerted, mint egy igazi műalkotás! Cserje metszés

2022-08-31

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

Hogyan lehet a zúzottkövet talajtakaróként használni? Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan használjuk mulcs helyett a zúzottkövet a kertben és milyen hatással van a talajra.

2022-07-25

Készíts házi mosogatógép tablettát!

Hogy ha te is használsz mosogatógépet, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra, mivel olyan módszert mutatok be, amivel sokat tudsz spórolni és környezetbarát is!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-06-03

Komposztálj okosan! Mit szabad és mit tilos a komposztálóba tenni?

A legtöbb megmaradt ételt a kukába dobjuk, pedig helyette mehetne a komposztálóba is, ha tudnánk mik azok az ételek és anyagok, amelyeket szabad komposztálni és mik azok amiket tilos. Olvasd el a cikket és tudd meg te is!

További cikkek ebben a témában


zászpa (Veratrum)

a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó nemzetség, számos dísz-, gyógy- és... Tovább

keserűfű (Polygonum)

a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó nemzetség. Egyéves, gyakori gyomnövény... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetvédelem Talajművelés