A kacsatartásról: így tarts kacsát othhon
2013/06/30A kacsát a régi magyar gazdaságokban elsősorban a család élelmezéséért tartották, míg a libát csak a tolláért. A kacsa volt az egyik legfotnosabb víziszárnyas a magyar gazdaságban.
A tojás egy nagyon remek élelmiszer, ami tele van sok-sok tápanyaggal, egészséges és finom is. Megannyi ételünk remek alapanyaga, nincs is a tojásnál jobb reggeli, vagy éppen vacsora, és a nagymamánk mennyei süteményeiből sem hiányozhat. De vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást emeljük le és tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?
Tojásból legjobb a háztáji, tudod, ami a tyúkólból veszel-vágná rá nagymamám, akinek teljesen feleslegesen is magyaráznám, hogy manapság nem teljesen így mennek ezek a dolgok. Noha valóban a háztáji tojás sokkal másabb, finomabb, mint a legtöbb bolti, azért a boltban is érdemes szétnézni. Ezen a ponton még megjegyeznénk, hogy a piacra is érdemes lehet elindulni, amennyiben friss tojást szeretnénk vásárolni, de ha erre sincsen lehetőségünk, akkor egy-két dolgot meg kell nézni a bolti tojásokon.
Biztosan te is észrevetted már, hogy különböző számokkal jelölik a tojásos dobozokat, amit érdemes elég alaposan tanulmányozni, ugyanis ezek jelzik azt, hogy milyen formában tartották a tyúkokat. Egy 0-tól 3-ig terjedő szám jelöli azt, hogy milyen körülmények között tartották a tyúkokat, amik a tojást tolták, mert ugye ez igenis hatással van a tojások minőségére is.
Még egy nagyon fontos kérdés: meddig marad friss a bolti tojás, meddig lehet elfogyasztani? A tojás viszonylag sok ideig eltartható, azonban gyakran a boltban is több időt áll, ezért a szakértők azt javasolják, hogy az a legjobb, ha vásárlásól számítva 3-4 héten belül elfogyasztjuk a tojást, persze csak egészben. A már feltört tojások fehérje maximum csak 2-4 napig áll el a hűtőben, a fel nem használt sárgája pedig csupán 1-2 napot bír ki.