Mi alapján vegyél tojást? Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyik tojást vedd meg?

hirdetes

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tojás egy nagyon remek élelmiszer, ami tele van sok-sok tápanyaggal, egészséges és finom is. Megannyi ételünk remek alapanyaga, nincs is a tojásnál jobb reggeli, vagy éppen vacsora, és a nagymamánk mennyei süteményeiből sem hiányozhat. De vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást emeljük le és tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

Mit jelentenek a számok a tojáson?

Milyen tojást érdemes venni?

Tojásból legjobb a háztáji, tudod, ami a tyúkólból veszel-vágná rá nagymamám, akinek teljesen feleslegesen is magyaráznám, hogy manapság nem teljesen így mennek ezek a dolgok. Noha valóban a háztáji tojás sokkal másabb, finomabb, mint a legtöbb bolti, azért a boltban is érdemes szétnézni. Ezen a ponton még megjegyeznénk, hogy a piacra is érdemes lehet elindulni, amennyiben friss tojást szeretnénk vásárolni, de ha erre sincsen lehetőségünk, akkor egy-két dolgot meg kell nézni a bolti tojásokon. 

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson?

Biztosan te is észrevetted már, hogy különböző számokkal jelölik a tojásos dobozokat, amit érdemes elég alaposan tanulmányozni, ugyanis ezek jelzik azt, hogy milyen formában tartották a tyúkokat. Egy 0-tól 3-ig terjedő szám jelöli azt, hogy milyen körülmények között tartották a tyúkokat, amik a tojást tolták, mert ugye ez igenis hatással van a tojások minőségére is. 

hirdetes
  • A 0 a legjobb, ez nemcsak az egyszerű szabadtartást jelöli, hanem még annál is eggyel felsőbb kategória: tyúkok szabadon vannak, de nem ehetnek akármit, csak biotakarmányt. Ez a legjobb minőségű tojás, de elég drága, és sok helyen nem is kapni.
  • Az 1 a szabadtartás. Itt is vannak szigorú szabályok, a tyúkoknak szabadon kell lenniük, olyan helyen, ahol tudnak szaladgálni, kapirgászni, minden állatnak minimum 4 négyzetméternyi terület kell, hogy jusson.
  • A 2 es kód vajon mit jelenthet? Mélyalmos tyúktartás! Az ilyen körülmények között nevelt állatok már jóval kisebb területen élnek, körülbelül 1 négyzetméterre 9 szárnyas jut. Elvileg valamennyit tudnak mozogni, napfény azonban nem feltétlenül éri őket. 
  • 3-as kód nem más, mint a ketreces tartás, a legrosszabb kategória, amihez jellemzően a legalacsonyabb ár társul. Egy négyzetméterre 16 tyúk jut, szó szerint annyi, amennyi elfér egy helyen, itt aztán se mozogni, se természetes fényeket kapni nincsen mód. Cserébe viszont kapnak antibiotikumos kezelést, ez nem jó se nekik, se nekünk, de gazdaságos…
  • hirdetes

Meddig marad friss a bolti tojás?

Még egy nagyon fontos kérdés: meddig marad friss a bolti tojás, meddig lehet elfogyasztani? A tojás viszonylag sok ideig eltartható, azonban gyakran a boltban is több időt áll, ezért a szakértők azt javasolják, hogy az a legjobb, ha vásárlásól számítva 3-4 héten belül elfogyasztjuk a tojást, persze csak egészben. A már feltört tojások fehérje maximum csak 2-4 napig áll el a hűtőben, a fel nem használt sárgája pedig csupán 1-2 napot bír ki.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-02-06

Tavaszi vadvirágok, melyeket nyugodtan megehetsz

Itt a tavasz lassan, de biztosan és vele együtt nyílnak a szebbnél-szebb virágok is. Tudtad, hogy sok vadvirág ehető? Mutatjuk melyek azok az ehető virágok!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-23

Teljes útmutató Madeira egyik legszebb túra útvonalához: A LEVADA DAS 25 FONTES, azaz a PR6 túravonal Madeirán

A Rabacalt körülvevő sűrű dzsungel szívében található Levada das 25 Fontes túraútvonal teljes útmutatója, ha Ti is éppen Madeirára terveztek utazást!

2022-10-14

Hogyan lehet felhasználni a sütőtök magját?

Szeretnéd felhasználnia sütőtök magját, és megmenteni a kidobástól? Rengeteg szuper ötletünk van a sütőtök magjának felhasználására, amit imádni fogtok!

2022-11-25

Ilyen drága még sosem volt a szaloncukor, mint idén

Mi magyarok elképesztően szeretjük a szaloncukrot, főleg az ünnepi időszakban. Azonban idén bizonyára kevesebb család teheti meg a vásárlását: méregdrága lesz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gombák (Fungi, Mycetes, Mycota)

kizárólag —>heterotróf szervezetek, spórákkal szaporodnak, valódi eukarióták.... Tovább

101/2008. (VIII. 8.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos állattartás Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság