Mi alapján vegyél tojást? Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyik tojást vedd meg?

hirdetes

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

VN, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tojás egy nagyon remek élelmiszer, ami tele van sok-sok tápanyaggal, egészséges és finom is. Megannyi ételünk remek alapanyaga, nincs is a tojásnál jobb reggeli, vagy éppen vacsora, és a nagymamánk mennyei süteményeiből sem hiányozhat. De vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást emeljük le és tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

Mit jelentenek a számok a tojáson?

Milyen tojást érdemes venni?

Tojásból legjobb a háztáji, tudod, ami a tyúkólból veszel-vágná rá nagymamám, akinek teljesen feleslegesen is magyaráznám, hogy manapság nem teljesen így mennek ezek a dolgok. Noha valóban a háztáji tojás sokkal másabb, finomabb, mint a legtöbb bolti, azért a boltban is érdemes szétnézni. Ezen a ponton még megjegyeznénk, hogy a piacra is érdemes lehet elindulni, amennyiben friss tojást szeretnénk vásárolni, de ha erre sincsen lehetőségünk, akkor egy-két dolgot meg kell nézni a bolti tojásokon. 

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson?

Biztosan te is észrevetted már, hogy különböző számokkal jelölik a tojásos dobozokat, amit érdemes elég alaposan tanulmányozni, ugyanis ezek jelzik azt, hogy milyen formában tartották a tyúkokat. Egy 0-tól 3-ig terjedő szám jelöli azt, hogy milyen körülmények között tartották a tyúkokat, amik a tojást tolták, mert ugye ez igenis hatással van a tojások minőségére is. 

hirdetes
  • A 0 a legjobb, ez nemcsak az egyszerű szabadtartást jelöli, hanem még annál is eggyel felsőbb kategória: tyúkok szabadon vannak, de nem ehetnek akármit, csak biotakarmányt. Ez a legjobb minőségű tojás, de elég drága, és sok helyen nem is kapni.
  • Az 1 a szabadtartás. Itt is vannak szigorú szabályok, a tyúkoknak szabadon kell lenniük, olyan helyen, ahol tudnak szaladgálni, kapirgászni, minden állatnak minimum 4 négyzetméternyi terület kell, hogy jusson.
  • A 2 es kód vajon mit jelenthet? Mélyalmos tyúktartás! Az ilyen körülmények között nevelt állatok már jóval kisebb területen élnek, körülbelül 1 négyzetméterre 9 szárnyas jut. Elvileg valamennyit tudnak mozogni, napfény azonban nem feltétlenül éri őket. 
  • 3-as kód nem más, mint a ketreces tartás, a legrosszabb kategória, amihez jellemzően a legalacsonyabb ár társul. Egy négyzetméterre 16 tyúk jut, szó szerint annyi, amennyi elfér egy helyen, itt aztán se mozogni, se természetes fényeket kapni nincsen mód. Cserébe viszont kapnak antibiotikumos kezelést, ez nem jó se nekik, se nekünk, de gazdaságos…
  • hirdetes

Meddig marad friss a bolti tojás?

Még egy nagyon fontos kérdés: meddig marad friss a bolti tojás, meddig lehet elfogyasztani? A tojás viszonylag sok ideig eltartható, azonban gyakran a boltban is több időt áll, ezért a szakértők azt javasolják, hogy az a legjobb, ha vásárlásól számítva 3-4 héten belül elfogyasztjuk a tojást, persze csak egészben. A már feltört tojások fehérje maximum csak 2-4 napig áll el a hűtőben, a fel nem használt sárgája pedig csupán 1-2 napot bír ki.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-12-05

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

2023-12-05

Hétvégén mézeskalács fesztivál várja a látogatókat ezen a településen!

Ezen a hétvégén, december 8-9-én Gyula városa méz és gasztronómia szerelmeseit várja egy egyedi rendezvényre, ahol az Év Kiváló Magyar Méze versenyét is megrendezik

2023-12-04

Rengetegen rohamozzák meg az IKEA-t, ilyen olcsón fenyőhöz máshol nem lehet jutni

IKEA fenyővásár árak 2023-ban kicsit ugyan emelkedtek, de még mindig megéri az IKEA-ban fenyőt vásárolni. Az árak alacsonyak, és még kedvezmények is várnak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hipoplázia (hypoplasia)

fejlődési rendellenesség, amikor valamely szerv, szövet csökevényesen fejlődik ki. Tovább

Gombaölo Melody MZ

Gombaölő permetezőszer a burgonya és a paradicsom védelmére.Hatóanyag: 90 g/kg iprovalikarb,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság