Mi alapján vegyél tojást? Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyik tojást vedd meg?

hirdetes

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

VN

A tojás egy nagyon remek élelmiszer, ami tele van sok-sok tápanyaggal, egészséges és finom is. Megannyi ételünk remek alapanyaga, nincs is a tojásnál jobb reggeli, vagy éppen vacsora, és a nagymamánk mennyei süteményeiből sem hiányozhat. De vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást emeljük le és tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

Mit jelentenek a számok a tojáson?

Milyen tojást érdemes venni?

Tojásból legjobb a háztáji, tudod, ami a tyúkólból veszel-vágná rá nagymamám, akinek teljesen feleslegesen is magyaráznám, hogy manapság nem teljesen így mennek ezek a dolgok. Noha valóban a háztáji tojás sokkal másabb, finomabb, mint a legtöbb bolti, azért a boltban is érdemes szétnézni. Ezen a ponton még megjegyeznénk, hogy a piacra is érdemes lehet elindulni, amennyiben friss tojást szeretnénk vásárolni, de ha erre sincsen lehetőségünk, akkor egy-két dolgot meg kell nézni a bolti tojásokon. 

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson?

Biztosan te is észrevetted már, hogy különböző számokkal jelölik a tojásos dobozokat, amit érdemes elég alaposan tanulmányozni, ugyanis ezek jelzik azt, hogy milyen formában tartották a tyúkokat. Egy 0-tól 3-ig terjedő szám jelöli azt, hogy milyen körülmények között tartották a tyúkokat, amik a tojást tolták, mert ugye ez igenis hatással van a tojások minőségére is. 

hirdetes
  • A 0 a legjobb, ez nemcsak az egyszerű szabadtartást jelöli, hanem még annál is eggyel felsőbb kategória: tyúkok szabadon vannak, de nem ehetnek akármit, csak biotakarmányt. Ez a legjobb minőségű tojás, de elég drága, és sok helyen nem is kapni.
  • Az 1 a szabadtartás. Itt is vannak szigorú szabályok, a tyúkoknak szabadon kell lenniük, olyan helyen, ahol tudnak szaladgálni, kapirgászni, minden állatnak minimum 4 négyzetméternyi terület kell, hogy jusson.
  • A 2 es kód vajon mit jelenthet? Mélyalmos tyúktartás! Az ilyen körülmények között nevelt állatok már jóval kisebb területen élnek, körülbelül 1 négyzetméterre 9 szárnyas jut. Elvileg valamennyit tudnak mozogni, napfény azonban nem feltétlenül éri őket. 
  • 3-as kód nem más, mint a ketreces tartás, a legrosszabb kategória, amihez jellemzően a legalacsonyabb ár társul. Egy négyzetméterre 16 tyúk jut, szó szerint annyi, amennyi elfér egy helyen, itt aztán se mozogni, se természetes fényeket kapni nincsen mód. Cserébe viszont kapnak antibiotikumos kezelést, ez nem jó se nekik, se nekünk, de gazdaságos…
  • hirdetes

Meddig marad friss a bolti tojás?

Még egy nagyon fontos kérdés: meddig marad friss a bolti tojás, meddig lehet elfogyasztani? A tojás viszonylag sok ideig eltartható, azonban gyakran a boltban is több időt áll, ezért a szakértők azt javasolják, hogy az a legjobb, ha vásárlásól számítva 3-4 héten belül elfogyasztjuk a tojást, persze csak egészben. A már feltört tojások fehérje maximum csak 2-4 napig áll el a hűtőben, a fel nem használt sárgája pedig csupán 1-2 napot bír ki.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

2022-05-27

Otthoni elfoglaltságok nyárra a gyerkőcnek, míg Te dolgozol

Hamarosan vége az iskolai időszaknak és ötleted sincs, hogy hogyan kösd le a gyerkőcöt egész nyáron úgy, hogy még a munkára és a kertre is jusson időd?

2022-04-28

10 kitartó virág, amik jól tűrik a napsütést is

Nem minden kertésznek adatik meg, hogy tökéletes viszonyokat biztosíthasson növényei számára. Nálad nincsen árnyék? Válaszd ezeket a napsütéstűrő virágokat!

További cikkek ebben a témában


adalék anyagok

azok a különféle anyagok, amelyek valamely hatóanyag értékesülését növelik. Az... Tovább

öklendezés

a —>hányáshoz hasonló jelenség, de a hányinger ellenére nem ürül gyomortartalom. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos állattartás Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság