A Tisza-tó egy ember alkotta paradicsom: 200 madárfaj, 50 halfaj csodaszép otthona- a Tisza-tóról szóló mozifilm

A Tisza-tó egy ember alkotta paradicsom! Mozifilmen mutatják be

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Bár a Balaton mellett sokak szemében eltörpül a Tisza-tó, mégis azt kell mondanunk, hogy érdemes ide is ellátogatni, akár most ősszel is, hiszen teljesen más világ, mint a Balaton. Mondhatni egy igazi paradicsom, amit most egy nagyszabású mozifilmet is forgattak, amit hamarosan több moziban is láthatunk.

Tisza-tó film

Tisza-tó a mozikban is paradicsomi

Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom címmel új magyar természetfilm látható a mozikban; az egészestés alkotást csütörtökön kezdik el vetíteni országszerte 57 moziban. A Tisza-tavat ötven évvel ezelőtt víztározónak építették, majd ember alkotta paradicsom született belőle, amely mára kétszáz madárfaj és ötven halfaj otthona, sok százezer ember nyaralási célpontja. Az Alföld öntözésére létrehozott vízfelület természet által belakott, az Ős-Tisza emlékét idéző területté vált. A Tisza-tóról született filmet egy év folyamatos forgatással készítette a három természetfilmesből álló "supergroup": Szendőfi Balázs, Ljasuk Dimitry és Fehér Zoltán –  írta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ közleményében, amit mi az MTI hírportálon olvastunk.
    

A Tisza-tó négy évszakos paradicsom

Egyre többen kezdik elismerni, hogy nem csak nyáron érdemes nyaralni, kimozdulni, aktívan kikapcsolódni – a tavak varásza nem ér véget a nyári strandszezonnal. Ezt bizonyítja a Tisza-tóról forgatott, időtartamban egy teljes évet, azaz négy évszakot felölelő film: egy teljes év eseményeinek lehet szemtanúja a néző, a befagyott tavon való sétálástól a tavaszi megújuláson és a nyári tikkadtságon keresztül az őszi megnyugvásig. A három filmes száz napot töltött a tavon, hogy a legeldugottabb részleteket is megmutassák. Egy év folyamatos jelenlét, drámai természeti események, a vadvilág és az ember közelségének dinamikája alakították a film történetét. Olyan film született, amely magán viseli egy játékfilm fordulatainak az elemeit és egy természetfilm képi világának gazdagságát – írták.

A Tisza-tó legszebb látnivalói

A film alapötlete az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól és az Aktív Magyarország programtól származik. A cél az volt, hogy a Tisza-tavat olyan módon lássa a nagyközönség, ahogyan érdemes megőrizni, illetve ahogy megismerhető. A film helyszínei bárki által bejárhatók, és a megörökített természeti csodák szabad szemmel is láthatók egy kenuból vagy épp kerékpárról a tó partjáról. Tudtad, hogy körbetekerhető az egész Tisza-tó? Az út során megnézheted a Tisza-tó legszebb látnivalóit!  
    

A Tisza-tó igazi természeti kincs

Tisza-tó vonzerején és gazdag élővilágán kívül a természetben való helyes és helytelen, felelős vagy veszélyeztető emberi viselkedésről is szól a film, amelynek teljes költségvetését az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ biztosította. A közleményben Ljasuk Dimitry szavait idézik, aki kiemelte: ha már a természettől ajándékba kaptunk egy ilyen kincset, mint a Tisza-tó, akkor fő célunknak kell lennie a megóvásának. Felelősek vagyunk érte, hogy hogyan és mire használjuk, nemcsak a vendégek, lakosok, turisták, hajósok, horgászok, hanem a döntéshozók, törvényalkotók is - tette hozzá.
    

A film alkotói

  • A film írója, rendezője, vágója és egyik operatőre Szendőfi Balázs, számos díjjal elismert természetfilmes. A marasztalt folyó és a Volt egyszer egy vadvízország című legutóbbi filmjeivel a természet helyreállításának fontosságát hangsúlyozza.
  • A film mesélője, főszereplője, másik operatőre Ljasuk Dimitry. Az elsősorban A Tisza nevében dokumentumfilmjéről, a Jóreménység-sziget mozifilmjéről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert magyar-ukrán rendező újnak számít a filmes szakmában. A Tisza-tónál nőtt fel, 2018-ban kezdett bele a filmezésbe, azóta nemzetközi díjakra és hírnévre tett szert.
  • A film vezető operatőre és fényelője Fehér Zoltán. A fiatal operatőr készíti a Vad Víz Stúdió természetfilmjeit, legutóbbi két saját filmje - a Múlt és jelen és a Rejtett világ - jelentős díjakat nyert.
  • A filmhez iskolai segédanyag is készült, amely ingyenesen elérhető a tiszatofilm.hu oldalon, ahol a vetítési alkalmak is megtalálhatók.
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkoholos erjedés

mikroorganizmusok (->élesztőgombák) hatására végbemenő anaerob lebontási folyamat, a... Tovább

glifozát hatóanyagú gyomirtó szerek

a totális hatású gyomirtó szerek csoportjába tartoznak. Kém.-lag aránylag egyszerű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növényvédelem