Ha életkörülményeid nem teszik lehetővé a szabadban történő komposztálást, vagy egyszerűen csak szeretnéd kipróbálni a beltéri komposztálást , például télen, akkor néhány dolgot meg kell tenned hozzá, ehhez mutatjuk segítő tippjeinket.
![komposztálás otthon Beltéri komposztálás](/kep/730x400/1022674.jpg)
Beltéri komposztládák
Ha beltérben szeretnél komposztáló állomást felállítani, van néhány konténer, amely jó választási lehetőséget kínál beltéri komposztládák számára
• Műanyag tárolóedények: Jó választás, mert ezek a tárolóedények meglehetősen olcsók és könnyen beszerezhetők. Többféle méretben is beszerezheted őket attól függően, hogy mennyi helyed van, és mennyi komposztálásra számítasz. Egy 30-35 literes méret jó lehet. A helytakarékosság érdekében ezeket a tartályokat egymásra is helyezhetőek. Egyszerűen fúrj néhány levegőztető lyukat a fedélbe, add hozzá a tartalmat, és kezdd el a komposztálást.
• 20 literes vödrök: Ezek a vödrök olcsóak és egymásra rakhatók. Érdemes fúrni a levegőztető lyukakat a vödör tetejéhez közel.
• Régi fa komód fiókok, borosládák vagy egyéb dobozok: Ha ki tudsz szedni egy régi komódot vagy borosládát, beltéri komposztálóvá alakíthatod. Egyszerűen fedd le a tetejét egy méretre vágott, fadarabbal, vagy egy nehéz anyaggal, például festővászonnal.
Komposztáláshoz használható elemek
A gyümölcs- és zöldségmaradványok, a kávézacc, a teászacskó, az aprított papír és a szobanövényekből származó nyesedék mind jó választás.
Viszont ne tegyél húst, tejterméket vagy zsírokat, olajokat a beltéri (vagy kültéri) komposztáló edénybe. Vannak, akik azt tanácsolják, hogy komposztáljuk a szárítószöszöt vagy a hajszálakat a hajkeféből. Egy beltéri szemetesben, amely közel sem melegszik fel annyira, mint egy kültéri szemetes, és általában kevesebb a mikrobiális hatás, a szösz és a haj valószínűleg egyáltalán nem fog lebomlani. Azt pedig te sem akarod, hogy át kelljen szitálni a a hajcsomókat és a szöszöket, amikor eljön az ideje, hogy a komposztot kertészkedésre használod fel.
Érdemes elkerülni a nagyon büdös dolgok (például sok hagymahéj) komposztálását, mert otthonod többi részében érezhető lesz a szag. A vizes ételeket, például a sárgadinnyét vagy a tököket is minimálisra kell csökkenteni, hogy elkerüljük, hogy a szemetes tartalma túlságosan elázzon. Egy idő után érezni fogod, hogy mit kell hozzáadni, és hogy a komposztod egészséges-e vagy sem.
Tippek a sikeres komposztáláshoz
Érdemes szem előtt tartanod néhány fontos tippet a beltéri komposztálási művelethez:
• Legyen kéznél egy darab aprított papír vagy száraz levél: Minden alkalommal, amikor ételmaradékot vagy kávézaccot teszel a kukába, tegyél egy-két marékkal a papírból vagy levélből is bele. Ez megóvja attól, hogy túlságosan beázzon.
• Gyakran fordítsd meg a szemetes tartalmát: Ez segít a kukában egy kicsit felmelegedni, és fokozza a mikrobiális hatást. A tartalom összekeverése jó módja annak, hogy elkerüljük az átázott és száraz részeket a szemetesben. Lapáttal vagy kézi simítóval mozgathatod a szemetes tartalmát, vagy ha vödröt használsz, csak néhányszor előre-hátra rázd meg a keveréshez.
• A kisebb darabok gyorsabban tönkremennek: A leggyorsabb eredmény érdekében vágd fel az ételt meglehetősen apróra, és aprítsd fel a papírt mellé vagy tépd vékony csíkokra.