komposzt; komposztálás; beltéri komposztálás

Tippek a beltéri komposztáláshoz

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha életkörülményeid nem teszik lehetővé a szabadban történő komposztálást, vagy egyszerűen csak szeretnéd kipróbálni a beltéri komposztálást , például télen, akkor néhány dolgot meg kell tenned hozzá, ehhez mutatjuk segítő tippjeinket. 

Beltéri komposztálás

Beltéri komposztládák

Ha beltérben szeretnél komposztáló állomást felállítani, van néhány konténer, amely jó választási lehetőséget kínál beltéri komposztládák számára

•    Műanyag tárolóedények: Jó választás, mert ezek a tárolóedények meglehetősen olcsók és könnyen beszerezhetők. Többféle méretben is beszerezheted őket attól függően, hogy mennyi helyed van, és mennyi komposztálásra számítasz. Egy 30-35 literes méret jó lehet. A helytakarékosság érdekében ezeket a tartályokat egymásra is helyezhetőek. Egyszerűen fúrj néhány levegőztető lyukat a fedélbe, add hozzá a tartalmat, és kezdd el a komposztálást.
•    20 literes vödrök: Ezek a vödrök olcsóak és egymásra rakhatók. Érdemes fúrni a levegőztető lyukakat a vödör tetejéhez közel.
•    Régi fa komód fiókok, borosládák vagy egyéb dobozok: Ha ki tudsz szedni egy régi komódot vagy borosládát, beltéri komposztálóvá alakíthatod. Egyszerűen fedd le a tetejét egy méretre vágott, fadarabbal, vagy egy nehéz anyaggal, például festővászonnal.

Komposztáláshoz használható elemek

A gyümölcs- és zöldségmaradványok, a kávézacc, a teászacskó, az aprított papír és a szobanövényekből származó nyesedék mind jó választás.
Viszont ne tegyél húst, tejterméket vagy zsírokat, olajokat a beltéri (vagy kültéri) komposztáló edénybe. Vannak, akik azt tanácsolják, hogy komposztáljuk a szárítószöszöt vagy a hajszálakat a hajkeféből. Egy beltéri szemetesben, amely közel sem melegszik fel annyira, mint egy kültéri szemetes, és általában kevesebb a mikrobiális hatás, a szösz és a haj valószínűleg egyáltalán nem fog lebomlani. Azt pedig te sem akarod, hogy át kelljen szitálni a a hajcsomókat és a szöszöket, amikor eljön az ideje, hogy a komposztot kertészkedésre használod fel. 
Érdemes elkerülni a nagyon büdös dolgok (például sok hagymahéj) komposztálását, mert otthonod többi részében érezhető lesz a szag. A vizes ételeket, például a sárgadinnyét vagy a tököket is minimálisra kell csökkenteni, hogy elkerüljük, hogy a szemetes tartalma túlságosan elázzon. Egy idő után érezni fogod, hogy mit kell hozzáadni, és hogy a komposztod egészséges-e vagy sem.

Tippek a sikeres komposztáláshoz

Érdemes szem előtt tartanod néhány fontos tippet a beltéri komposztálási művelethez:

•    Legyen kéznél egy darab aprított papír vagy száraz levél: Minden alkalommal, amikor ételmaradékot vagy kávézaccot teszel a kukába, tegyél egy-két marékkal a papírból vagy levélből is bele. Ez megóvja attól, hogy túlságosan beázzon. 
•    Gyakran fordítsd meg a szemetes tartalmát: Ez segít a kukában egy kicsit felmelegedni, és fokozza a mikrobiális hatást. A tartalom összekeverése jó módja annak, hogy elkerüljük az átázott és száraz részeket a szemetesben. Lapáttal vagy kézi simítóval mozgathatod a szemetes tartalmát, vagy ha vödröt használsz, csak néhányszor előre-hátra rázd meg a keveréshez.
•    A kisebb darabok gyorsabban tönkremennek: A leggyorsabb eredmény érdekében vágd fel az ételt meglehetősen apróra, és aprítsd fel a papírt mellé vagy tépd vékony csíkokra.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Florida

Takarmányborsó Cél: tavaszi zöldtakarmány Leírás:A mag kerek alakú, sárga. Levélkés... Tovább

116/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

A 2008. évi iskolatej program szabályozásáról szóló 158/2007. (XII. 28.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem