Ezeknek a fáknak nincs helye a kertben

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

15 fa, amiket jobb, ha sosem ültetsz a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész
Nincs hely ezeknek a fáknak a kertben

Amerikai rezgő nyár (Populus tremuloides)

Az amerikai rezgő nyár az egyik legszívósabb és legsokoldalúbb fa, amivel nincs is semmi baj, a gyökérzete azonban már sokkal problémásabb. Ez a fafajta rendkívül éhes, és mindent felszív a talajból, amit csak talál. Egy „jól táplált” amerikai rezgő nyárfa több tonnásra is megnőhet, egy ekkora fát gondozni pedig nem kis feladat!

Európai szomorúfűz (Salix × sepulcralis 'Chrysocoma')

Ez a nagyon jellegzetes fafajta hosszú, vékony ágakat növeszt, és ezeknek köszönheti szomorú megjelenését. Habár tényleg gyönyörűek lehetnek, az európai szomorúfüzek nagyon szomjas fák, és gond nélkül kiszárítják maguk körül a talajt (nem csoda, hogy főleg vizes területeken fordulnak elő). Ha bármi mást is szeretnél a fa közvetlen közelségében termeszteni, akkor nem valószínű hogy sok sikerrel jársz majd. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy egy kifejlett szomorúfűzfa akár 30 méter magasra is megnőhet.

Hársfák (Tilia)

A hársfák magasra nőnek (akár a 18 métert is elérhetik), és habár jól mutatnak a kertben, mágnesként vonzzák a levéltetveket, és gyantájukkal mindent összeragacsoznak maguk körül.

hirdetes

Császárfa (Paulownia tomentosa)

A Kínából származó császárfa mind nevében, mind megjelenésében igen nemes, ráadásul virágai nem csak mutatósak, de illatosak is. Habár méretét tekintve még csak-csak kezelhető, de szerkezete igen gyenge, és nem tűri jól a viharokat.

hirdetes

Fekete nyár (Populus nigra)

A fekete nyár sok helyen volt népszerű díszfa jellegzetesen magas, hosszú külleme, és gyors növekedése miatt, azonban idővel az emberek megtapasztalták, hogy számos rovar és betegség támadhatja meg, ami elcsúfíthatja, ezzel pedig megszűnik díszfa lenni. Ha mindez nem lenne elég, gyökérzete meglehetőse nehezen kezelhető.

Ámbrafák (Liquidambar)

Az ámbrafák átka, hogy gyökereik szemmel láthatóan kilógnak a talajból, ezért nem csak egy ház alapját képesek meggyengíteni, de feldúlják a gyepet, vagy bármilyen közeli építményt is. Ha mindez nem lenne elég, lepotyogott terméseit nagyon nehéz összeszedni a földről.

Páfrányfenyő – nőivarú példányok (Ginkgo biloba)

A páfrányfenyő az egyik leggyakrabban használt növény a hagyományos kínai természetgyógyászatban, de sajnos amennyire hasznos lehet, annyi fejfájást is okozhat (még ha nem is szó szerint). Ezek a méretes fák akár 24 méter magasra is képesek megnőni, ami már önmagában méretes problémát jelent, de a gyümölcseik csak tovább fokozzák a gondokat. A páfrányfa terméseit nagyon nehéz összeszedni, miután lepotyognak a földre, habár ez csak a nőivarú példányok esetében jelenthet gondot – a hímivarú páfrányfenyőkkel nincs semmi baj, és nyugodtan ültethetsz belőlük (ha nem zavar a méretük).

Keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia)

A keskenylevelű ezüstfa egy csinos, de hihetetlenül agresszíven terjeszkedő fafajt. Szemtelenül elfojtja maga körül a többi növényt azzal, hogy elszívja előlük a vizet és tápanyagokat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-08-10

Minden, ami buxus – A buxus ültetése, gondozása, metszése, növényvédelme

A buxus gondozása, a buxus metszése, a buxus növényvédelme, mindent elmondunk nektek a buxusról. A buxus ültetésétől egészen a buxus téli védelméig mindent megtudhattok!

2020-08-07

Medencék karbantartása kezdő medencetulajdonosoknak!

A medence karbantartásához nem kell profinak lennie senkinek, viszont van egy-két dolog, amit mindenképpen érdemes tudni, most ezt mutatjuk meg nektek!

2020-08-11

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szüretelés ideje, a szüretelés módja. Mikor szüreteljünk és hogyan végezzük el a szüretelést? Mindent elmondunk nektek a szüretelésről, tartsatok velünk!

2020-08-11

A világ legszuperebb gyomnövénye – A kövér porcsin felhasználása

A kövér porcsin a világ legfantasztikusabb gyomnövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kövér porcsinról, a kövér porcsin felhasználásáról!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-08-10

Augusztusi természeti kincs – Így használd fel a fekete bodzát!

A fekete bodza a természet egyik nagy ajándéka, a fekete bodzát sokféleképpen fel lehet használni, a fekete bodzának számtalan jótékony hatása van, most te is megtudhatsz mindent a fekete bodzáról!

2020-07-31

Csodaszép párnácskák a kertben – Termessz te is havasi gyopárt!

A havasi gyopár nagyon különleges, csodálatosan szép növény, mindenkinek a kertjében ott van a helye. Most mindent elmondok nektek a havasi gyopárról!

2020-07-31

Gyeptrágyázás – Mikor hogyan trágyázzuk a gyepet?

Gyeptrágyázás, most mindent elmondunk nektek a gyeptrágyázásról, szakértőnk mond el minden információt a gyeptrágyázásáról! Gyeptrágyázási kisokos, olvasd el mindenképp!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


ferritin

összetett fehérje, a szervezet vasanyagcseréjében van fontos szerepe. Vas-(II)-hiroxidból és... Tovább

KH Turul (K-20-01)

Õszi árpa Cél: takarmányárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet