A színváltoztató képességükről híres kaméleonok kedvelt állatai a terraristáknak.

hirdetes

Terraristák kedvence a kaméleon

Kucsma Vivien, GE.
A színváltoztató képességükről híres kaméleonok kedvelt állatai a terraristáknak.

1. A legnagyobb tévedés, amit az emberek a kaméleonokkal kapcsolatban elkövetnek

Sokan azt hiszik, hogy a kaméleonok a környezetük alapján változtatják a színüket - afféle álcázásként. Ez azonban nem igaz.

A kaméleonok valójában számos különböző tényező, például a hangulatuk, a fény vagy a hőmérséklet változása, illetve a környezetük páratartalma miatt változtatják a színüket.

A különböző kaméleonok színei is eltérőek. Például a dominánsabb, vonzóbb hímek színe világosabb, az alárendelt hímeké pedig sötétebb barna és szürke színű lehet. A nőstények aszerint változtatják a színüket, hogy elfogadják vagy elutasítják-e az udvarlót.

Ha tehát nem találod a kaméleont, mert beleolvad a környezetébe, csak kapcsold fel a fényt, és máris megtalálod! (Bár lehet, hogy hasznos lett volna, ha már eleve fel van kapcsolva a világítás).

2. A kaméleonoknak a tarkójukban van a szemük

Nos, nem szó szerint - de a szemüket külön-külön tudják mozgatni, és mindegyik szemüknek 180 fokos látómezeje van. Ez azt jelenti, hogy 360 fokot látnak, ha kell!

hirdetes

Ez azért hasznos, mert így látják a hátuk mögül érkező ragadozókat, és így esélyük van arra, hogy elmeneküljenek, ha el akarják kapni őket.

Hasonlítsuk ezt össze az emberrel: a szemünk a fejünk elején van, így szűkebb a látómezőnk, de jobban érzékeljük a mélységet. Ez minket ragadozóbbnak minősít, mint kaméleon barátainkat - bár, mint látni fogjuk, az ő látásuk is kiválóan alkalmazkodott a ragadozói léthez.

hirdetes

Néha azonban hasznos lehet a 360 fokos látás - senki sem szereti, ha lopakodnak utána!

3.  A kaméleonok szeretik a forróságot

Madagaszkár szigetén 59 egyedülálló kaméleonfaj él, amelyek sehol máshol nem fordulnak elő. Ez a világ 202 fajának több mint negyede.

Ez talán nem meglepő azok számára, akik tudják, hogy a Madagaszkáron található élővilág 90%-a sehol máshol nem található meg a Földön!

Ettől eltekintve a kaméleonok meleg, trópusi régiókban szeretnek élni. Ugye mindannyian? Főként a szubszaharai Afrika szárazföldjén találhatók.

4. A kaméleonok sokféle alakban és méretben fordulnak elő

A legnagyobb hosszúságú kaméleon a malagaszkári óriáskaméleon, más néven Oustalets-kaméleon. A faj egyes tagjait csaknem 70 cm-esnek mérték, és egyike a Madagaszkáron endemikus fajoknak (ami azt jelenti, hogy a természetben sehol máshol nem élnek).

A skála másik végén a Brookesia micra kaméleon található, amely szintén Madagaszkárról származik. Ezek az apró kis fickók legfeljebb alig 30 milliméteresre nőnek meg.

Ezek az apró kaméleonok a világ legkisebb hüllők közé tartoznak, és a fiatal kaméleonok egy gyufaszál fején is elférnek. Nagyon aranyosak - de vigyázz, hogy hova lépsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


biotóp (élettér, élőhely)

a biocönózis környezete; egyedei számára élő és élettelen tényezőivel a megfelelő... Tovább

Csongrádi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Csongrád Fõ u. 26. 6640 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok