A termőtalaj az emberiség legfontosabb erőforrásai közé tartozik, amely lehetővé a fenntartható földhasználatot többek között – de ne dőlj be ezeknek a mítoszoknak!

hirdetes

4 termőtalajjal kapcsolatos mítosz, aminek jobb, ha nem dőlsz be

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mindegy, hol kertészkedsz, érdemes javítani a rendelkezésre álló termőtalaj minőségén. Végül is a növények a feltalajra – a földfelszín legfelső rétegére – támaszkodnak vízhez és szükséges tápanyagokhoz. Minél több szerves anyag van benne, annál sötétebbnek tűnik a talaj. Ez a fajta talaj nagyon könnyen beásható, és támogatja a növények egészséges növekedését. A kertedben ténylegesen rendelkezésre álló talajtípus azonban nagyon eltérő lehet. A régiótól függően a vöröses agyagtól a bézs színű, homokos talajig változhat. Íme, amit tudnod kell a termőtalaj javításáról, hogy a virágzó, bőséges kertben a legjobb eredményt érhesd el.

Termőtalaj mítoszok

1. termőtalaj mítosz: Minden termőtalaj nagyjából ugyanaz

A termőtalaj drasztikusan eltérő lehet, még ugyanazon az udvaron és kerti ágyásonként is. Az udvaron lévő összes föld különböző mennyiségben homokból, iszapból és agyagból áll. Ez a három elem ideális aránya jó vízelvezetést tesz lehetővé, ugyanakkor elegendő nedvességet tart fenn ahhoz, hogy a növények gyökerei hozzáférjenek a szükséges vízhez. A talaj pH-értéke is változhat, ami annak mértéke, hogy mennyire savas vagy lúgos; egyes növényeket, például a hortenziát jobban befolyásolja a pH-érték, mint másokat, ezért érdemes ennek megfelelően alakítani a termőtalaj keverékét.

2. termőtalaj mítosz: A piszok a kertemben úgy van jól, ahogy van

Gyakran előfordul, hogy az otthonok körüli talaj minősége – különösen az újonnan építetteké – nem a legjobb a növények számára. Időbe telik a jó minőségű talaj felépítése, amely nagy mennyiségű lebomlott növényt, úgynevezett szerves anyagot tartalmaz. Ez egy létfontosságú összetevő, amely jó vízelvezetést, megfelelő víztartó képességet és laza, könnyen ásható minőséget biztosít a felső talajrétegnek. Ugyancsak fontos a talaj egészséges mikrobák ökoszisztémájának támogatásához, amelyek elősegítik a növények jobb növekedését.

hirdetes

A leggyorsabb módja annak, hogy nagyszerű kerti talajt szerezz, az az, ha megvásárolod. Az ültetés előtt közvetlenül a meglévő talajra helyezhetsz egy 5-7 cm vastag réteget, és hagyod, hogy a természet végezze el a többi munkát, vagy megmunkálhatod. Ezen felül tovább módosíthatod a termőtalajt pár centi komposzttal. Ez költséges lehet és sok munkát igényel, de végül nagyon termékeny talajt hozol létre.

3.termőtalaj mítosz: Ahhoz, hogy mindig jó termőtalaj legyen, évente meg kell művelnem

hirdetes

Ha új kerthelyiséget hozol létre és talajmódosítást szeretnél végezni, hogy minden jól induljon, az rendben van. De ezt követően a legjobb, ha lehetőleg szerint kerüljük a talaj megzavarását. Egyrészt a talaj forgatásával a gyommagvak a felszínre kerülnek, ahol a napfény serkenti a kihajtásukat, így csak több munkát kell végezni, hogy megszabaduljon tőlük. Általában a természet gondoskodik a szerves anyagok bekeveréséről, így valóban megkímélheti magát a bajtól.

További talajművelésre lehet szükség, ha a talaj nagyon tömör lesz, ami azt jelenti, hogy nincs benne elég apró légzseb, amelyre a gyökereknek szüksége van. Ezt elkerülheted, ha távol maradsz a talajtól, különösen akkor, ha az nedves. Ha be kell sétálni egy ágyásba a növények gondozása érdekében, elkerülheted a talaj tömörítését, ha állandó lépegető ösvényt hozol létre, amelyet karbantartáshoz használhatsz vagy ideiglenesen lerakhatsz egy rétegelt lemezt munka közben.

4.termőtalaj mítosz: A gazdag talajnak soha nincs szüksége műtrágyára

A növények a növekedéshez szükséges tápanyagokat abból a talajból nyerik, amelybe beültették őket. Ezeket a tápanyagokat rendszerint időnként pótolni kell a legegészségesebb növekedés érdekében, függetlenül attól, hogy milyen talajtípussal rendelkezik. Ez különösen igaz arra a talajra, ahol egynyári virágokat és zöldségeket termesztenek, amelyek sok tápanyagot szívnak fel, hogy elősegítsék gyors növekedésüket. Szerencsére könnyen (és olcsón) helyreállíthatjuk a talaj tápértékét, ha szükség szerint jó minőségű komposztot és/vagy szemcsés vagy folyékony műtrágyát adunk hozzá. 

Ha nem vagy biztos abban, hogy kell-e tápanyagokat hozzáadni, a talajvizsgálat gyors módja az ellenőrzésnek. A tápanyagok hozzáadásához és a lebomló szerves anyagok pótlásához adj hozzá 2-5 cm komposztot a kerti ágyásokhoz ősszel. Így már tavasszal készen leszel és csak egy réteg talajtakarót kell majd hozzáadnod,  miután kitisztítottad és beültetted az ágyásaidat az új vegetációs időszakra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

katéter

üreges szervek (pl. húgyhólyag, méh) tartalmának lebocsátására, ill. tartalmának... Tovább

adó-visszaigénylés

az ált. forgalmiadó-rendszerben előf. pénzügyi művelet. Az —>általános forgalmi adói... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek