Vegyszer nélküli gyomtalanítás

hirdetes

Hogyan gyomtalaníts természetes módon?

TK

Egyre elterjedtebb és erőteljesebb a kertészek között a vegyszerek nélküli, vagy ökológiai gyomtalanítás. Egyáltalán nem fárasztóbb, hosszadalmasabb munka, mint az átlagos gyomtalanítás, sőt még a környezetednek is jobban kedvez.

Gyomtalanítás

Mi is ez?


Ez a folyamat másodsorban azért fontos, mert biztosítja a fauna és flóra egyensúlyban maradását kertedben, anélkül, hogy beszennyezné a talajt. Ez az eljárás mind kisebb területeknél, mind a hatalmas kerteknél egyaránt használható. A kulcsa mindenképp a megelőzésben rejlik, ami majd biztosítja, hogy kártékony növényeink ki se tudjanak fejlődni.

Hogyan?

Ezt természetes talajtakarókkal fogjuk elérni; ipari kenderrel vagy tölgyfaforgáccsal. Helyezd ezeket növényed, fád, cserjéid lábához, így elkerülve a gyomok kifejlődését. Emellett ez a takaró biztosítani fogja a talajod jobb minőségét, hiszen csökkenteni fogja annak vízelpárologtatását. megakadályozza az eróziót, illetve termékennyé is teszi azt majd növényeid számára. Viszont, emellett a gyomnövények csírázásának megállításához elengedhetetlen a kert rendszeres kapálása. 

hirdetes


A környezettudatos gyomírtók és gyomírtószerek


Emellett ugyanakkor számos más módja is van, amennyiben vegyszer nélküli gyomtalanítást szeretnél, a már kifejlődött gazoknál. 


hirdetes
Kezdjük például a forralt víz használatával. Ez kis területek számára nyújt megfelelő megoldást, mert az ilyen vizet gyomnövényeinkre öntve azok egyszerű pusztulását eredményezi, hiszen nem szeretik a termikus sokkot, de ugyanakkor a vízben megtalálható keményítőt, és sót sem – tehát ha biztosra szeretnél menni, akkor az előbbiből is helyezz vizedbe. Ennek az eredménye pár nap múlva már látszik, a gyomok el lesznek száradva. Viszont figyelj oda, hogy egyéb növényeidtől távol kezeld ily módon a talajt, ugyanis ez rájuk is negatív hatással lesz – óvd meg tehát gyökereiket.


Emellett a legelterjedtebb mégis azok gereblyével, vagy ollóval való megszüntetése. Így a gyomok gyökerét is eltávolítjuk, amennyiben locsoltunk aznap, ez a procedúra még egyszerűbb.


Megfelelő lehet a fehérecet vízzel való hígítása is. Ezt a folyadékot a növények levelére, vagy gyökerére permetezve tudjuk azokat megsemmisíteni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

További cikkek ebben a témában


adszorpció

anyagoknak, leggyakrabban van der Waals-erővel, ritkábban kém. kapcsolódással (kemoszorpció)... Tovább

drazsírozógép

munkája a szemenkénti vetésre teszi alkalmassá a koptatott, ill köszörült, sarkos, tapadó,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet