Vegyszer nélküli gyomtalanítás

hirdetes

Hogyan gyomtalaníts természetes módon?

TK

Egyre elterjedtebb és erőteljesebb a kertészek között a vegyszerek nélküli, vagy ökológiai gyomtalanítás. Egyáltalán nem fárasztóbb, hosszadalmasabb munka, mint az átlagos gyomtalanítás, sőt még a környezetednek is jobban kedvez.

Gyomtalanítás

Mi is ez?


Ez a folyamat másodsorban azért fontos, mert biztosítja a fauna és flóra egyensúlyban maradását kertedben, anélkül, hogy beszennyezné a talajt. Ez az eljárás mind kisebb területeknél, mind a hatalmas kerteknél egyaránt használható. A kulcsa mindenképp a megelőzésben rejlik, ami majd biztosítja, hogy kártékony növényeink ki se tudjanak fejlődni.

Hogyan?

Ezt természetes talajtakarókkal fogjuk elérni; ipari kenderrel vagy tölgyfaforgáccsal. Helyezd ezeket növényed, fád, cserjéid lábához, így elkerülve a gyomok kifejlődését. Emellett ez a takaró biztosítani fogja a talajod jobb minőségét, hiszen csökkenteni fogja annak vízelpárologtatását. megakadályozza az eróziót, illetve termékennyé is teszi azt majd növényeid számára. Viszont, emellett a gyomnövények csírázásának megállításához elengedhetetlen a kert rendszeres kapálása. 

hirdetes


A környezettudatos gyomírtók és gyomírtószerek


Emellett ugyanakkor számos más módja is van, amennyiben vegyszer nélküli gyomtalanítást szeretnél, a már kifejlődött gazoknál. 


hirdetes
Kezdjük például a forralt víz használatával. Ez kis területek számára nyújt megfelelő megoldást, mert az ilyen vizet gyomnövényeinkre öntve azok egyszerű pusztulását eredményezi, hiszen nem szeretik a termikus sokkot, de ugyanakkor a vízben megtalálható keményítőt, és sót sem – tehát ha biztosra szeretnél menni, akkor az előbbiből is helyezz vizedbe. Ennek az eredménye pár nap múlva már látszik, a gyomok el lesznek száradva. Viszont figyelj oda, hogy egyéb növényeidtől távol kezeld ily módon a talajt, ugyanis ez rájuk is negatív hatással lesz – óvd meg tehát gyökereiket.


Emellett a legelterjedtebb mégis azok gereblyével, vagy ollóval való megszüntetése. Így a gyomok gyökerét is eltávolítjuk, amennyiben locsoltunk aznap, ez a procedúra még egyszerűbb.


Megfelelő lehet a fehérecet vízzel való hígítása is. Ezt a folyadékot a növények levelére, vagy gyökerére permetezve tudjuk azokat megsemmisíteni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


zsírsavak

nagy szénatomszámú telített v. telítetlen —>karbonsavak. Szabad állapotban csak kis... Tovább

vállalati szerkezet (termelési szerkezet)

a mg.-ban az előállított termékek összetétele és aránya. A szerkezet jellemzésére,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet