Vegyszer nélküli gyomtalanítás

hirdetes

Hogyan gyomtalaníts természetes módon?

TK, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egyre elterjedtebb és erőteljesebb a kertészek között a vegyszerek nélküli, vagy ökológiai gyomtalanítás. Egyáltalán nem fárasztóbb, hosszadalmasabb munka, mint az átlagos gyomtalanítás, sőt még a környezetednek is jobban kedvez.

Gyomtalanítás

Mi is ez?


Ez a folyamat másodsorban azért fontos, mert biztosítja a fauna és flóra egyensúlyban maradását kertedben, anélkül, hogy beszennyezné a talajt. Ez az eljárás mind kisebb területeknél, mind a hatalmas kerteknél egyaránt használható. A kulcsa mindenképp a megelőzésben rejlik, ami majd biztosítja, hogy kártékony növényeink ki se tudjanak fejlődni.

Hogyan?

Ezt természetes talajtakarókkal fogjuk elérni; ipari kenderrel vagy tölgyfaforgáccsal. Helyezd ezeket növényed, fád, cserjéid lábához, így elkerülve a gyomok kifejlődését. Emellett ez a takaró biztosítani fogja a talajod jobb minőségét, hiszen csökkenteni fogja annak vízelpárologtatását. megakadályozza az eróziót, illetve termékennyé is teszi azt majd növényeid számára. Viszont, emellett a gyomnövények csírázásának megállításához elengedhetetlen a kert rendszeres kapálása. 

hirdetes


A környezettudatos gyomírtók és gyomírtószerek


Emellett ugyanakkor számos más módja is van, amennyiben vegyszer nélküli gyomtalanítást szeretnél, a már kifejlődött gazoknál. 


hirdetes
Kezdjük például a forralt víz használatával. Ez kis területek számára nyújt megfelelő megoldást, mert az ilyen vizet gyomnövényeinkre öntve azok egyszerű pusztulását eredményezi, hiszen nem szeretik a termikus sokkot, de ugyanakkor a vízben megtalálható keményítőt, és sót sem – tehát ha biztosra szeretnél menni, akkor az előbbiből is helyezz vizedbe. Ennek az eredménye pár nap múlva már látszik, a gyomok el lesznek száradva. Viszont figyelj oda, hogy egyéb növényeidtől távol kezeld ily módon a talajt, ugyanis ez rájuk is negatív hatással lesz – óvd meg tehát gyökereiket.


Emellett a legelterjedtebb mégis azok gereblyével, vagy ollóval való megszüntetése. Így a gyomok gyökerét is eltávolítjuk, amennyiben locsoltunk aznap, ez a procedúra még egyszerűbb.


Megfelelő lehet a fehérecet vízzel való hígítása is. Ezt a folyadékot a növények levelére, vagy gyökerére permetezve tudjuk azokat megsemmisíteni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

törzsjuhászat

Az átlagosnál jobb szaporulati és felnevelési,gyapjú- és tejtermelési eredményeket elérő... Tovább

baklós juh

a juhok toroktáján ritkán előf., zacskószerű, páros bőrfüggelékeket (az ún.... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet