Vegyszer nélküli gyomtalanítás

hirdetes

Hogyan gyomtalaníts természetes módon?

TK, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egyre elterjedtebb és erőteljesebb a kertészek között a vegyszerek nélküli, vagy ökológiai gyomtalanítás. Egyáltalán nem fárasztóbb, hosszadalmasabb munka, mint az átlagos gyomtalanítás, sőt még a környezetednek is jobban kedvez.

Gyomtalanítás

Mi is ez?


Ez a folyamat másodsorban azért fontos, mert biztosítja a fauna és flóra egyensúlyban maradását kertedben, anélkül, hogy beszennyezné a talajt. Ez az eljárás mind kisebb területeknél, mind a hatalmas kerteknél egyaránt használható. A kulcsa mindenképp a megelőzésben rejlik, ami majd biztosítja, hogy kártékony növényeink ki se tudjanak fejlődni.

Hogyan?

Ezt természetes talajtakarókkal fogjuk elérni; ipari kenderrel vagy tölgyfaforgáccsal. Helyezd ezeket növényed, fád, cserjéid lábához, így elkerülve a gyomok kifejlődését. Emellett ez a takaró biztosítani fogja a talajod jobb minőségét, hiszen csökkenteni fogja annak vízelpárologtatását. megakadályozza az eróziót, illetve termékennyé is teszi azt majd növényeid számára. Viszont, emellett a gyomnövények csírázásának megállításához elengedhetetlen a kert rendszeres kapálása. 

hirdetes


A környezettudatos gyomírtók és gyomírtószerek


Emellett ugyanakkor számos más módja is van, amennyiben vegyszer nélküli gyomtalanítást szeretnél, a már kifejlődött gazoknál. 


hirdetes
Kezdjük például a forralt víz használatával. Ez kis területek számára nyújt megfelelő megoldást, mert az ilyen vizet gyomnövényeinkre öntve azok egyszerű pusztulását eredményezi, hiszen nem szeretik a termikus sokkot, de ugyanakkor a vízben megtalálható keményítőt, és sót sem – tehát ha biztosra szeretnél menni, akkor az előbbiből is helyezz vizedbe. Ennek az eredménye pár nap múlva már látszik, a gyomok el lesznek száradva. Viszont figyelj oda, hogy egyéb növényeidtől távol kezeld ily módon a talajt, ugyanis ez rájuk is negatív hatással lesz – óvd meg tehát gyökereiket.


Emellett a legelterjedtebb mégis azok gereblyével, vagy ollóval való megszüntetése. Így a gyomok gyökerét is eltávolítjuk, amennyiben locsoltunk aznap, ez a procedúra még egyszerűbb.


Megfelelő lehet a fehérecet vízzel való hígítása is. Ezt a folyadékot a növények levelére, vagy gyökerére permetezve tudjuk azokat megsemmisíteni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elapasztás

a tejtermelés szándékos időleges megszüntetése (gyógyíthatatlan tőgy gyulladás,... Tovább

Gombaölo Folicur Solo

Gombaölő permetezőszer csonthéjasok, alma, szőlő gombabetegségei ellen és őszi... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet