A termelők húzzák a legrövidebbet

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Bár az Európai Unió aggódik az élelmiszerlánc torzulása és a tisztességtelen értékesítési módszerek miatt, egyelőre csak ötletelés zajlik a tagállamok között az egységes intézkedésről. Fontos lenne a szabályozás, hiszen a jelenlegi értékesítési láncban a termelők húzzák a legrövidebbet.
Az áruházak jól járnak, miközben a termelők mindenütt hátrányos helyzetre panaszkodnak az unió tagországaiban

„Még csak a legelején tartunk a vitának” – ismerte el Elena Espinosa spanyol mezőgazdasági miniszter az után az agrárminiszteri egyeztetés után, amelyen az európai élelmiszerlánc működése volt napirenden. A tanácskozáson szó esett az árak átláthatóságáról, a tisztességtelen értékesítési módszerek letöréséről, s tárgyaltak a termelők, a feldolgozók és a kiskereskedelmi láncok közötti szerződésekről is. Közös cselekvési tervet, amely kezelné a problémákat, azonban nem dolgoztak ki, s nem fogalmaztak meg uniós keretbe foglalható intézkedéseket. Annak ellenére sem, hogy az Európai Unió aggódik az élelmiszerlánc torzulásai és a tisztességtelen értékesítési módszerek miatt. A szakemberek hónapok óta a közös szabályozást, a közösségi szintű intézkedéseket sürgetik, mert az egyes tagállamok csak részben tudják kezelni az etikátlan értékesítést. Különösen így van ez Kelet-Európában, ahol a multik lényegesen nagyobb teret nyertek, mint Nyugaton, így a piacon is nagyobb erőfölényük van.

„Az Európai Parlament felkérte ugyan a bizottságot, hogy alakítson ki álláspontot, de az ügyben semmilyen előrelépés nem történt. Teljes a politikai bénultság” – mondta lapunknak Glattfelder Béla európai néppárti képviselő. Magyarországhoz hasonlóan sok tagállam döntött konkrét intézkedésekről az élelmiszerlánc hatékonyabb működésének biztosítására, de az eddigi sikerek felemásak. A magyar Országgyűlés tavaly fogadta el a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényjavaslatot, de a szakemberek és a termékpálya szereplői kezdettől fogva sokat bírálták a korántsem hatékony intézkedést. „A törvény a feldolgozók és a kereskedők kapcsolatában tartalmaz előrelépést, és nem a termelők és feldolgozók között, amely nagy hiányosság. Nem ír elő kötelezettségeket, és a magyar termék fogalma, védelme is kimaradt a javaslatból. Ezzel nagyobb lehetőséget biztosít a feldolgozóknak, hogy külföldről szerezzék be a termékeket” – mondta lapunk kérdésére Tóth István, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének titkára. A törvény tavasszal lép hatályba, és elvileg lehetővé teszi a helyzetükkel visszaélő piaci szereplők ellen­őrzését és szankcionálását. „Erre azért volt szükség, mert a hazai tejszektorban negyven százalékkal zuhantak a termelői felvásárlási árak 2008 júniusa és 2009 szeptembere között, míg a fogyasztói árakban mért csökkenés mindössze 2,2 százalékos volt” – mondta Forgács Barnabás, az agrártárca szakállamtitkára.

„Az a jellemző, hogy a termelő mint a legmagasabb értéket előállító húzza a legrövidebbet. Tarthatatlan és igazságtalan a jövedelemelosztás, ráadásul a termelő kiszolgáltatott is” – jelentette ki Tóth István. Szakemberek szerint teljesen megfeledkezett a jogalkotó a termelőkről, és a korábban az etikai kódexben hangsúlyozott fontos kérdésekről, mint például a magyar és az importtermékek közötti arány meghatározásáról, a magyar termékek védelméről. A multik tehát továbbra is diktálhatnak, meghatározzák a piac alakulását és az árakat, és a multik kontra magyar gazdák versenyben továbbra is a gazdák mennek tönkre. Az élelmiszerlánc egyoldalú, hiszen a gazdáknak alig van kapcsolatuk az áruházláncokkal.

„Szinte csak az uniós szabályozás segíthetne, de kérdés, hogy mikorra születhet megoldási javaslat” – mondta Tóth István. Forgács Barnabás szerint egy éven belül közösségi szinten is megfelelő döntések születhetnek. Az idő azonban a multiknak dolgozik, félő, hogy az egységes jogszabály túl későn lép hatályba, s több kistermelő tönkremegy.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hipertóniás oldat (hiperozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek egy másik oldathoz viszonyított ozmózisos nyomása nagyobb, pl. az... Tovább

kártevők rajzásdinamikája

az új nemzedékű fejlett rovar kártevők megjelenésének alakulása térben és időben. A... Tovább

Tovább a lexikonra