notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hozzunk létre télikertet

Hirdetés

Hidegben is a kertben a helyünk – Hozzunk létre télikertet!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A télikertnek számtalan előnye van, amit az emberek többsége nem is ismer. A télikerttel nem csupán a növények téli védelmét oldhatjuk meg, hanem megnövelhetjük a lakásunk alapterületét, és kaphatunk egy olyan világos helyet, ami hangulatos, és kényelmes. Mostani cikkemben elmondok mindent nektek a télikertekről, tartsatok velem mindenképp! 

Télikert létrehozásának menete

Néhány érdekesség a télikertekről

 

A legelső télikerteket a XVII. században hozták létre, akkoriban még csak és kizárólag kőből, illetve téglából készültek, és valóban melegházak voltak. Ezekben a viszonylag nagymérettel rendelkező, általában délre néző ablakos és fűthető építményekben citrusféléket, ananászt, illetve banánt termesztettek.

 

Télikertek fejlődése

 

A XVIII. század végére fontos díszítőelemmé váltak a télikertek, kastélyoknál és kúriáknál pompáztak a szebbnél szebb pálmákkal, egzotikus növényekkel teleültetett növényházak. A XXI. századra a télikertek funkciója is megváltozott, előtérbe került a praktikusság, a környezettudatosság, és nem utolsósorban a helykihasználás.

 

Hirdetés

Télikertek manapság

Manapság már azért épül a legtöbb télikert, hogy az éppen aktuális időjárási viszonyoktól függetlenül biztosítsák az emberek számára a természettel való kapcsolatot. A modern télikertek a nyugalom szigetévé váltak, ahol a család tagjai a legnagyobb hidegben is élvezhetik a természetes fényeket, a kert mesés látványát. Szerencsére egyre többen felfedezik a természetközeli térben rejlő lehetőségeket.

 

Télikert – A lakótélikert

A télikert az utóbbi években már inkább lakótélikertté vált, mivel leginkább négyévszakos, zöld tartózkodási helyként szolgál. Ezek a télikertek exkluzív megjelenésűek, teljes értékű lakótérként szolgálnak, közvetlenül az épület falához simulva helyezkednek el. Manapság már úgy tervezik a legtöbb télikertet, hogy állandó tartózkodásra is alkalmas legyen, tehát elmaradhatatlan a szellőztetés biztosítása, az árnyékolás, a hőszigetelés, és természetesen a fűtés is. 

Hirdetés

 

A télikertek építése – Néhány fontos tudnivaló

Fontos tudnia mindenkinek, hogy egy télikert létrehozása egyáltalán nem olcsó, ráadásul építési engedély szükséges hozzá, viszont nagyon hasznos, amibe érdemes belevágni. Egész évben lehet napfényes, kellemes klímájú zöld oázisunk, ami teljes értékű helyiségként szolgál az egész családnak. A következő oldalon mindent megtudhatsz a télikertek építéséről, érdemes lapozni egyet!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

sávos művelés (szalagos művelés)

többnyire a lejtős területen használatos eljárásrendszer. A kapásnövények 12—50 m... Tovább

homogén állat

arányos, kedvező összbenyomást keltő egyed; küllemi tulajdonságai egymás között harmonikus... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 3

Átlagos értékelés: 5.0

Házi kert