Virágok téli virágzása

hirdetes

Hogyan kényszerítsük télen virágzásra a tavaszi virágokat? - Szakértőnk elmondja!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Rengeteg olyan tavaszi virággumó van, amiknek a tél közepén is segíthetünk kihajtani. Ezek közül néhánnyal nem kell sokat foglalkozni, míg másokhoz egy kicsit előre kell terveznünk.

Télen virágzó növények

Hűtést nem igénylő gumók

Nem minden tavaszi gumónak van szüksége az alacsonyabb hőmérsékletre. Néhányuknak (különösen a 8 és 9 USDA zónákban honos fajtáknak) kifejezetten ártalmas a kemény fagy, és nem is biztos, hogy túlélnék a téli hideget. Ilyenek például az amarillisz, a frézia és a trópusi nárciszok. Ha szeretnénk az ilyen gumókat virágzásra késztetni, akkor tegyük a gumót virágföldbe vagy vízbe!

Ha az utóbbit választjuk, szorosan nyomjuk össze a gumókat vagy súlyozzuk le kavicsokkal, majd öntsünk rájuk annyi vizet, hogy az alsó harmadot ellepje! A gumók egy-két héten belül ki fognak csírázni. Tartsuk hűvös (10°C) helyen őket, majd két hét múlva helyezzük őket közvetlen fényforráshoz, hogy hőt kapjanak. A virágzás 4 héten belül el fog kezdődni. Ha ez túl könnyűnek hangzik, próbáljuk ki ezt a módszert olyan nem-trópusi gumókkal, amik előzetes hűtést igényelnek!

hirdetes

Hűtést igénylő gumók

Ezek általában azok a növények, amelyeket ősszel ültetünk, hogy a téli időszak is segítse a későbbi virágzást. Ezek közé tartoznak a nem-trópusi nárciszok, a jácint, a tulipán és a sáfrány. Megvásárolhatjuk a gumókat úgy, hogy a hűtés megtörtént és készen állnak a hajtásra, de ezek általában drágábbak – jobban járunk, ha egy kicsit előre tervezünk, és magunk gondoskodunk erről. 

hirdetes

Ültetés

Ehhez a művelethez sekélyebb cserepeket használnak hagyományosan, de alkalmazhatunk szinte bármilyen cserepet, ha van rajta lyuk a víz elvezetéséhez. Háromnegyedéig töltsük meg a cserepet lehetőleg tőzegalapú keverékkel a folyadékmegtartás érdekében. Tegyünk egy helyre annyi gumót, amennyit csak tudunk! Ültethetünk ugyanolyanokat, vagy akár keverhetjük is a fajtákat.

A kisebb gumókat akár a nagyobbak tetejére is tehetjük, de ügyeljünk arra, hogy nagyjából egy időben virágozzanak. Ügyeljünk rá, hogy a gumók lapos oldala lefelé nézzen. Takarjuk be a gumókat 2-2,5 cm vastagon ültető keverékkel. Ha tulipánt ültetünk, a gumó csúcsa mindig legyen a talajszint felett! Addig öntözzük, amíg azt nem látjuk, hogy a víz a cserépen lévő vízelvezető lyukon jön ki. A hűtési folyamat alatt a hőmérsékletet tartsuk 2 és 7 °C között!

Időtartam

A hűtés időtartama a gumó típusától függ, de legtöbbjüknek általában elég legalább 16-18 hét – ha egy kicsit tovább hűtjük, nem fog neki megártani. Azonban ha nem hagyunk elég időt nekik, a virágok nem fognak rendesen kifejlődni. A gumókat olyan helyen tartsuk, ahol csak minimális, vagy semmilyen hőmérséklet ingadozás nincs. A következő oldalon további hasznos információk várnak! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Auriga (Nord 95045D1)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

üszöggombák (Ustilaginales)

a —>bazídiumos gombák osztályának egyik rendje. Virágos növények parazitái, a... Tovább

Tovább a lexikonra
virág