8 ok, amiért télen kell elvégeznünk a metszést!

8 ok, amiért télen kell elvégeznünk a metszést!

B. Á.

Mostani cikkemben 8 indokot sorolok fel nektek, nézzük, miért éri meg télen elvégeznünk a metszést, és mely növények esetében kell elvégeznünk ezt a beavatkozást! 


8 ok, amiért télen kell elvégeznünk a metszést!

Növények alakító metszése

A tél a legjobb időszak arra, hogy elvégezzük a fák, cserjék alakító metszését, ilyenkor ugyanis tökéletes alkalmunk nyílik a növények alakját, szerkezetét felmérni (nincs az ágakon zavaró lombozat). A hideg évszakokban könnyebben észrevehetjük az egymást keresztező ágakat.

Betegsége elleni metszés

A félig vagy teljesen elszáradt, elhalt ágakat is könnyebben észre lehet venni télen – ezeket mindenképpen távolítsuk el. Érdemes a beteg ágakra is fókuszálnunk, magnólia esetén például metszéssel tudjuk megelőzni a verticilliumos hervadás további terjedését. 

Segítsük a növekedést metszéssel

Távolítsuk el a rosszul, gyengén fejlődött ágakat, ezzel ösztönözhetjük a megmaradt ágakat erőteljesebb fejlődésre. Egyes növények örülnek a teljes megfiatalításnak is (egészen a talaj szintjéig vissza lehet őket vágni). 

Maximalizáljuk a terméshozamot metszéssel

Ha már kialakult a fa koronaszerkezete, akkor metszéssel a terméshozamot maximalizálhatjuk – ennek a technológiája fafajtánként változik. 

Ritkítás

Vannak olyan növények, amelyek a talajszintről kihajtva folyamatosan képesek megújulni – esetükben el kell távolítanunk a megnyúlt, gyenge, valamint az idősebb vesszőket el kell távolítanunk. 

Virágzás elősegítése metszéssel

Az egyéves hajtásokon hozhatnak virágot azok a cserjék, amelyek a nyár derekán kezdik meg virágzásukat. Ha kellőképpen avatkozunk be, akkor elérhetjük, hogy az általunk megkívánt magasságban fejlődjenek a virágbimbók. Az ágakat érdemes erősen visszametszeni, formázni, törekedjünk a szépségre. Ne sajnáljuk az erősen növekedő cserjéket se, nyugodtan vágjuk vissza őket, ugyanis csak így tudjuk kordában tartani a növekedésüket. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


fehér hulladékgyapjú

a színgyapjúnál kevésbé értékes, az állat fejéről, farkáról nyírt és az... Tovább

ivari szelekció

az ivarzás időben a hímek küzdelme a párért, ill. a nőivarú egyedek párválasztási törekvése. Tovább

Tovább a lexikonra