Ezek a legfontosabb téli kerti feladatok: téli kertészkedés, kerti feladatok télre

hirdetes

Ezek a legfontosabb téli kerti feladatok

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nehéz lehet a tavaszi kertünkre gondolni, amikor fagypont alatt van, de azért érdemes! Ugyanis ez az időszak tökéletes a tervezésre, a szükséges előmunkálatok megszervezésére, felkészülni a kihívásokra, kijavítani a tavalyi évben gondot okozó tényezőket, és a többi. Mutatjuk miért és hogyan készülj télen a tavaszi kertészkedésre, és milyen téli feladataid lesznek a kertben!

Legfontosabb téli kerti feladatok

Így készítsd fel a kerted a téli időszakra!

Először is télen nemcsak a jövő tavaszi kertészeti feladatok megtervezésével kell foglalkoznod, hanem bizony a fagyra is fel kell készítened a kertedet! Mutatjuk a feladatokat, amiket el kell végezni még lehetőleg az első fagy előtt! Távolítsd el és dobd ki a növény beteg részeit. De ne a komposztba! (Ha a komposztba teszed, a gyomok kikelhetnek, bárhol, ahol később felhasználod a komposztot. Takarj le minden olyan növényt, amely érzékeny a hidegre (körülbelül 8 hüvelyk mélységig), beleértve az áttelelő zöldségeket, például a sárgarépát, hogy tavasszal még életben maradjanak. Teszteld a talajt, ha bizonytalan vagy az egészségi állapotában. Az egyszerű talajteszt-készletek megmutatják a pH-értéket és a tápanyagszintet. Szükség szerint hozzáadhatsz tápanyagokat. Ez a lépés azonban tavasszal is elvégezhető.

Téli kerti teendők!

Győződj meg arról, hogy minden ágy komposztált vagy mulcsozott. Az emelt ágyásokhoz ajánlott vastag réteg komposztot tenni, majd lefedni egy úszósoros növénytakaróval, hogy megvédd a fagytól és megakadályozd a tömörödést. A tél folyamán a komposztban lévő tápanyagok lassan kiszűrik a talajba. Továbbra is átengedi az esőt és a napot, de melegen tartja a talajt, így tavasszal hamarabb vethetsz. A komposzttárolást a házban is elindíthatod egy szénszűrős komposztvödör használatával. 

hirdetes

Kerti szerszámok karbantartása télen

Tisztítsd meg, tartsd karban és megfelelően tárold a kerti szerszámokat és felszereléseket. Tedd félre meg azokat, amelyeket ki kell cserélni, és írd fel a karácsonyi kívánságlistádra! Am javításra szorul, azt is tedd félre, hiszen télen vélhetően lesz elég időd arra, hogy megjavítsd. Ebben az időszakban egyébként ki lehet fogni remek akciókat is. rendelj kertészeti katalógusokat, nézd át bennük az akciós vetőmagokat, új eszközöket!

Kezd el tervezni a tavaszi kertedet

Tavasszal te is gyakran érzed azt, hogy mintha kifutnál az időből? Nincsen időd kitalálni, ezt vagy azt? Hát találd ki most! Hol legyenek a veteményeskert, gyógynövényes kert, egynyári növények, évelő növények, bokrok és fák? Ülj le és tervezd meg, itt a nagy álmok megvalósításának az ideje! A tervezés során kezdd azokkal a növényekkel, amelyek a legtovább érnek, és a leghosszabb ideig lesznek ott – a fákkal. Következzen a bokrok, majd az évelők, beleértve az évelő fűszernövényeket, az egynyári növények, beleértve a zöldségeket, és végül a cserepes növények, amik nem nagyon a mi klímánkhoz illenek, de te nagyon szeretnél, például citromfák. tedd fel ezeket a kérdéseket a tervezés közben magadnak!

hirdetes
  • Milyen növényeid vannak?
  • Szeretnél újakat ültetni?
  • Milyeneteket, és hová?
  • Hogyan hat ezek kiültetése a közelben elhelyezett többi növényre? Ha olyan fát teszünk be, amely nagyon széles, akkor valószínűleg nem akarsz bokrokat vagy bármi tartósat a közelébe ültetni. Az egynyári virágok azonban nagyszerűek lehetnek, és szép színpompát biztosítanak!
  • Van olyan növény, amely nem tud együtt élni vele?
  • Milyen növények állnak jól vele?
  • Hol szeretnéd őket a telkeden? 
  • Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy hogy bírják a választott növények az adott klímát!
     
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-23

Ezt az 5 csodaszép nyári virágot júniusban is elöltetheted

Virágot szeretnél ültetni még a nyárra? Milyen virágokat ültess júniusban? Mutatjuk a legszebb júniusi virágokat, amik kerted valóságos ékei lehetnek!

2023-05-23

Ennek a 7 nyári virágnak nagyon különleges, titkos jelentése van

nyári virágoknál sokkal többről van szó, mint amilyennek látszik, csodaszép dolgokat szimbolizálnak! A babrózsától a százszorszépig mind titkos jelentéssel bírnak.

2023-05-27

5 tipp, amitől kevesebb gaz nő a fű között

Néhány egyszerű tipp segítségével csökkentheted a gazok számát a gyepen. Íme 5 tipp, amit követve kevesebb gaz nő a fű között, és szebb lesz a kerted.

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

30/2006. (VIII. 3.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

halastó

mest. épített, 1—2 m mélységű, vízzel borított terület, amelyben a rendszeres... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás