Ezek a legfontosabb téli kerti feladatok: téli kertészkedés, kerti feladatok télre

Ezek a legfontosabb téli kerti feladatok

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nehéz lehet a tavaszi kertünkre gondolni, amikor fagypont alatt van, de azért érdemes! Ugyanis ez az időszak tökéletes a tervezésre, a szükséges előmunkálatok megszervezésére, felkészülni a kihívásokra, kijavítani a tavalyi évben gondot okozó tényezőket, és a többi. Mutatjuk miért és hogyan készülj télen a tavaszi kertészkedésre, és milyen téli feladataid lesznek a kertben!

Legfontosabb téli kerti feladatok

Így készítsd fel a kerted a téli időszakra!

Először is télen nemcsak a jövő tavaszi kertészeti feladatok megtervezésével kell foglalkoznod, hanem bizony a fagyra is fel kell készítened a kertedet! Mutatjuk a feladatokat, amiket el kell végezni még lehetőleg az első fagy előtt! Távolítsd el és dobd ki a növény beteg részeit. De ne a komposztba! (Ha a komposztba teszed, a gyomok kikelhetnek, bárhol, ahol később felhasználod a komposztot. Takarj le minden olyan növényt, amely érzékeny a hidegre (körülbelül 8 hüvelyk mélységig), beleértve az áttelelő zöldségeket, például a sárgarépát, hogy tavasszal még életben maradjanak. Teszteld a talajt, ha bizonytalan vagy az egészségi állapotában. Az egyszerű talajteszt-készletek megmutatják a pH-értéket és a tápanyagszintet. Szükség szerint hozzáadhatsz tápanyagokat. Ez a lépés azonban tavasszal is elvégezhető.

Téli kerti teendők!

Győződj meg arról, hogy minden ágy komposztált vagy mulcsozott. Az emelt ágyásokhoz ajánlott vastag réteg komposztot tenni, majd lefedni egy úszósoros növénytakaróval, hogy megvédd a fagytól és megakadályozd a tömörödést. A tél folyamán a komposztban lévő tápanyagok lassan kiszűrik a talajba. Továbbra is átengedi az esőt és a napot, de melegen tartja a talajt, így tavasszal hamarabb vethetsz. A komposzttárolást a házban is elindíthatod egy szénszűrős komposztvödör használatával. 

Kerti szerszámok karbantartása télen

Tisztítsd meg, tartsd karban és megfelelően tárold a kerti szerszámokat és felszereléseket. Tedd félre meg azokat, amelyeket ki kell cserélni, és írd fel a karácsonyi kívánságlistádra! Am javításra szorul, azt is tedd félre, hiszen télen vélhetően lesz elég időd arra, hogy megjavítsd. Ebben az időszakban egyébként ki lehet fogni remek akciókat is. rendelj kertészeti katalógusokat, nézd át bennük az akciós vetőmagokat, új eszközöket!

Kezd el tervezni a tavaszi kertedet

Tavasszal te is gyakran érzed azt, hogy mintha kifutnál az időből? Nincsen időd kitalálni, ezt vagy azt? Hát találd ki most! Hol legyenek a veteményeskert, gyógynövényes kert, egynyári növények, évelő növények, bokrok és fák? Ülj le és tervezd meg, itt a nagy álmok megvalósításának az ideje! A tervezés során kezdd azokkal a növényekkel, amelyek a legtovább érnek, és a leghosszabb ideig lesznek ott – a fákkal. Következzen a bokrok, majd az évelők, beleértve az évelő fűszernövényeket, az egynyári növények, beleértve a zöldségeket, és végül a cserepes növények, amik nem nagyon a mi klímánkhoz illenek, de te nagyon szeretnél, például citromfák. tedd fel ezeket a kérdéseket a tervezés közben magadnak!

  • Milyen növényeid vannak?
  • Szeretnél újakat ültetni?
  • Milyeneteket, és hová?
  • Hogyan hat ezek kiültetése a közelben elhelyezett többi növényre? Ha olyan fát teszünk be, amely nagyon széles, akkor valószínűleg nem akarsz bokrokat vagy bármi tartósat a közelébe ültetni. Az egynyári virágok azonban nagyszerűek lehetnek, és szép színpompát biztosítanak!
  • Van olyan növény, amely nem tud együtt élni vele?
  • Milyen növények állnak jól vele?
  • Hol szeretnéd őket a telkeden? 
  • Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy hogy bírják a választott növények az adott klímát!
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

autolízis

a ->sejt elhalását követő bontási (önlebontás) folyamat. Az —>enzimfolyamatok... Tovább

kanász

régebben a sertések gondozását és legeltetését végző dolgozók elnevezése volt. A nagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet