Néhány kérdés a tejelő tehenek takarmányozásával kapcsolatban

Nagy tejhozamú tehenek takarmányozása (III.)

Dr. Böő István, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Néhány kérdés a tejelő tehenek takarmányozásával kapcsolatban

Milyen legyen a pótabrak összetétele?

A pótabrak (1 liter tejre 350-500 gramm, átlagosan 400 gramm) nyáron lehetőleg 3-4-féle, télen 4-6-féle abrakból álljon a változatos összetétel érdekében.

Pl.:

a.) kukorica: 50%

extrahált napraforgódara: 30%

lucernaliszt: 17%

premix: 2%

takarmánysó: 1%

b.) árpa: 30%

borsó: 10%

kukorica: 30%

lucernaliszt: 10%

búzakorpa: 17%

premix: 2%

takarmánysó: 1%

c.) kukorica: 25%

árpa: 25%

búzakorpa: 25%

napraforgódara: 22%

premix: 2%

takarmánysó: 1%

Melyik jobb: a hagyományos vagy a monodiétás takarmányozás?

A takarmányozási módszer alkalmazása nem pusztán elhatározás kérdése (létszám, tartási-takarmányozási technológia, földterület, termelési színvonal stb.).

A hagyományos takarmányozásnál, ahol nyáron zöldtakarmányokat (tavasztól-őszig a célszerűen termesztett zöldek követik egymást = zöld futószalag, esetleg legelővel kiegészítve), télen tartósított takarmányokat (szilázs, szenázs, széna, gyökgumósok, melléktermékek) etetünk,

Előnyök:

természetszerű takarmányozás;olcsó (nincsenek tárolási költségek)hátrányok: zöldek gyorsan „elvénülnek”;sok az átmenet nélküli takarmányváltoztatás (pl. ünnepek, többnapi esős időjárás stb.).

A monodiétás takarmányozásnál, ahol a tartósított takarmányokból összeállított adagot évszaktól függetlenül kapják az állatok (kötetlen tartás, csoportok kialakítása tejtermelés szerint),

Előnyök:


 Tömegtakarmányokból és abrakból összeállított komplett keverékből az állatok naponta minimum 4-5-ször kapnak, gyakorlatilag folyamatosan esznek, a bendőflóra összetétele nem változik;

időjárástól függetlenül biztonságos az ellátás;a takarmánykiosztás jól gépesíthető.hátrányok: nem természetszerű;drágább (tárolás, tárolási veszteség);vigyázni kell az állandó összetételű takarmány pontos összetételére.

Fontos, hogy itt is legyen meg a napi 3-4 kg széna és a takarmányadagban kevert szálas szecska hossza ne legyen 2-4 cm-nél rövidebb (strukturális rostellátás).

A hátrányok kiküszöbölésére alakult ki az ún. kombinált takarmányozás, melynek lényege, hogy tavasztól-őszig a tartósított takarmányokat csökkentik, azokat egyidejűleg zölddel egészítik ki.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

PR38R92 (X0911 P)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A címer elsõrendû... Tovább

horgasfejűek okozta bélférgesség

húsevőkben az ancilosztomózis (ancylostomosis) és az uncinariozis, kérődzőkben a... Tovább

Tovább a lexikonra