Saját teacserjéd lehet - mutatjuk, hogyan ültess teanövényt, teacserje gondozása

Saját teacserjéd lehet - mutatjuk, hogyan ültess teanövényt!

VN, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Szeretsz teázni? Annyira, hogy örülnél, ha saját teacserjéd lehetne? Ennek semmi akadálya, hiszen a teanövények gondozása egyáltalán nem bonyolult. Mutatunk is egy kis segítséget, amivel te is könnyedén nevelgetheted otthon a kis teacserjécskéidet.

Teacserje ültetése otthon

Hogyan lehet saját teanövényed?

Mik azok a teanövények, honnan van a tea? A tea, amit iszunk, a Camellia sinensis különféle fajtáiból származik, amely egy kis fa vagy nagy cserje, amelyet teanövényként ismerünk. Az olyan ismert teák, mint a fehér, fekete, vagy éppen zöld, mind teanövényekből származnak, bár a feldolgozás módja jelentősen eltér. Szeretnél te is otthonodban termeszteni teanövényt? Mutatjuk hogyan lehetséges, mit kell tenned, hogyan lehet gondozni a teanövényeket!

Teanövények ültetése a kertben

A legismertebb és legszélesebb körben termesztett teanövények között két gyakori fajta található: Camellia sinensis var. sinensis, amelyet elsősorban fehér és zöld teához használnak, és Camellia sinensis var. assamica, fekete teához használják. Az első Kínában őshonos, ahol nagyon magasan nő. Ez a fajta mérsékelt éghajlatra alkalmas, általában az USDA 7–9. növényállósági zónájába. A második fajta azonban Indiában őshonos. Nem fagytűrő, és a 10b és afölötti trópusi éghajlaton nő. A két fő fajtából számtalan fajta származik. Némelyik szívós növény, amely a 6b zónáig terjedő északi éghajlaton nő. Hidegebb éghajlaton a teanövények jól teljesítenek tartályokban. Ez azt jelenti, hogy ősszel teleltetni kell a teákat, a hőmérséklet csökkenése előtt be kell őket vinni, mert nem bírják a fagyot.

Teanövények ültetése otthon

A kertben lévő teanövények jó vízelvezetésű, enyhén savas talajt igényelnek. A savas talajtakaró, például a fenyőtűk segítenek megőrizni a talaj megfelelő pH-értékét. A teljes vagy foltos napfény ideális, akárcsak a 13-32 C közötti hőmérséklet. Azonban a teljes árnyékot kerülni kell, mivel a napon elhelyezett teanövények robusztusabbak.

Teanövények gondozása

Egyébként a teanövény gondozása nem bonyolult. A növényeket az első két évben gyakran öntözzük – nyáron általában hetente kétszer-háromszor, lehetőség szerint esővizet használva. Az öntözések között hagyjuk kissé megszáradni a talajt. Telítsük be a gyökérlabdát, de ne öntözzük túl, mivel a teanövények nem értékelik a nedves lábat. Ha a növények jól beépültek, folytassuk az öntözést a meleg, száraz időben szükség szerint. Száraz időszakokban enyhén permetezzük be a leveleket, mivel a teanövények trópusi növények, amelyek nedvességben virágoznak. Ügyelj a tartályokban termesztett teanövényekre, és soha ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. Trágyázz tavasszal és kora nyáron kaméliának, azáleának és más savkedvelő növényeknek készült termékkel. Mindig alaposan öntözd a teanövények kerti etetése előtt, és azonnal öblítsd le a levelekre kerülő műtrágyát. Használhatsz vízben oldódó műtrágyát is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-04

Növények, amik távol tartják a csigákat a kertedtől

Tudtad, hogy rengeteg növény képes távoltartani a csigákat? A cikkben bemutatott növények nemcsak szépek, illatosak, hanem még a a csigákat is riasztják.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

44/2006. (VI. 13.) FVM rendelet

az önálló ingatlanok helyrajziszámozásáról és az alrészletek megjelölésérõl Az... Tovább

39/2006. (V. 19.) FVM-PM együttes rendelet

a mezei õrszolgálat megalakításához, fenntartásához nyújtandó állami hozzájárulás... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert