Mit kell tavasszal megmetszeni? Ezt az 5 növényt kell megmetszened tavasszal, taavszi metszés útmutató

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tavasz az év legforgalmasabb időszaka lehet a kertészek számára. Amint a nap hossza és a hőmérséklet növekszik, növényeink fellendülnek. A talaj-előkészítésen, a magvetésen és az ültetésen kívül még rengeteg metszést is kell végezni, erről ne feledkezzetek meg véletlenül se, hiszen a növényeknek nagy szükség van erre!

Tavaszi metszés tudnivalók

Miért kell tavasszal metszeni?

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést tesz lehetővé, és sokféle növényen több virágot, lombozatot és színes szárat eredményez majd, tehát nagyon fontos lépése ennek az évszaknak. Egyes tavaszi virágzású cserjék a régi ágakon virágoznak, és ha metszetlenül hagyják, zagyva zűrzavarossá válnak, és csak a cserje tetején képződik új növekedés. A tavaszi metszés biztosíthatja a cserje szép formáját, miközben lehetőséget ad az elhalt, beteg vagy haldokló szárak kivágására. Tehát metszeni fontos dolog, de mit kell tavasszal metszeni? Mutatjuk melyik növényeket nem érdemes kihagyni a tavaszi metszési szezonból!

Mediterrán cserjék metszése

A mediterrán cserjéket, például a levendulát kora ősszel lehet metszeni, amikor még enyhe a hőmérséklet, vagy tavasszal, a zord tél után. A hazai időjárási körülmények között legjobb, ha tavasszal metszünk, mivel a régi szárak és virágok télen megvédik az új hajtásokat a fagytól. A tavasszal metszendő egyéb cserjék közé tartozik a rozmaring is a levendula mellett. 

Tavasszal virágzó cserjék metszése tavasszal

Az előző szezonban virágzó cserjék, például a rózsalonc és a aranyfa esetében előnyös, ha a virágzás után azonnal visszavágják őket, hogy kordában tartsák őket.

Nyáron virágzó cserjék metszése tavasszal

A nyáron virágzó cserjéket, például a fuksziát és a nyáriorgonát, tavasszal keményen vissza kell vágni, hogy a növény tövéből új növekedés induljon el, és sok virágot hozzon az új szezonra.

Díszfüvek metszése tavasszal

A díszfüvek metszését sem szabad elfelejteni! Márciustól aktuális a metszés a díszfüvek esetében. Távolíts el minden barna növekedést, és hagyjon maga után minden új zöld szárat.

Lágyszárú évelő növények metszése tavasszal

Minden lágyszárú növényt, amelyet ősszel nem vágtál vissza, beleértve a dekoratív téli magfejű vagy szárú növényeket is, tavasszal visszavághatod. Ide tartozik a tengeri magyal; varjúháj és bogáncs. Használj metszőollót a rendbetételükhöz, távolítsd el a magfejeket, a szárakat és a barna leveleket. Helyezd őket nyitott komposzthalomra, ne zártra, arra az esetre, ha a rovarok még használnák őket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kallusz (hegszövet)

1. A már nem osztódó, állandósult szövetből másodlagosan kialakult növényi osztódó... Tovább

Akácfa teraszburkolat

Sokan nicsenek tisztába azza, hogy melyik a legjobb anyag a terasz burkolásához. A szakértők... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert kert Kertészet Növényvédelem