Mit kell tavasszal megmetszeni? Ezt az 5 növényt kell megmetszened tavasszal, taavszi metszés útmutató

hirdetes

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tavasz az év legforgalmasabb időszaka lehet a kertészek számára. Amint a nap hossza és a hőmérséklet növekszik, növényeink fellendülnek. A talaj-előkészítésen, a magvetésen és az ültetésen kívül még rengeteg metszést is kell végezni, erről ne feledkezzetek meg véletlenül se, hiszen a növényeknek nagy szükség van erre!

Tavaszi metszés tudnivalók

Miért kell tavasszal metszeni?

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést tesz lehetővé, és sokféle növényen több virágot, lombozatot és színes szárat eredményez majd, tehát nagyon fontos lépése ennek az évszaknak. Egyes tavaszi virágzású cserjék a régi ágakon virágoznak, és ha metszetlenül hagyják, zagyva zűrzavarossá válnak, és csak a cserje tetején képződik új növekedés. A tavaszi metszés biztosíthatja a cserje szép formáját, miközben lehetőséget ad az elhalt, beteg vagy haldokló szárak kivágására. Tehát metszeni fontos dolog, de mit kell tavasszal metszeni? Mutatjuk melyik növényeket nem érdemes kihagyni a tavaszi metszési szezonból!

Mediterrán cserjék metszése

A mediterrán cserjéket, például a levendulát kora ősszel lehet metszeni, amikor még enyhe a hőmérséklet, vagy tavasszal, a zord tél után. A hazai időjárási körülmények között legjobb, ha tavasszal metszünk, mivel a régi szárak és virágok télen megvédik az új hajtásokat a fagytól. A tavasszal metszendő egyéb cserjék közé tartozik a rozmaring is a levendula mellett. 

hirdetes

Tavasszal virágzó cserjék metszése tavasszal

Az előző szezonban virágzó cserjék, például a rózsalonc és a aranyfa esetében előnyös, ha a virágzás után azonnal visszavágják őket, hogy kordában tartsák őket.

Nyáron virágzó cserjék metszése tavasszal

A nyáron virágzó cserjéket, például a fuksziát és a nyáriorgonát, tavasszal keményen vissza kell vágni, hogy a növény tövéből új növekedés induljon el, és sok virágot hozzon az új szezonra.

hirdetes

Díszfüvek metszése tavasszal

A díszfüvek metszését sem szabad elfelejteni! Márciustól aktuális a metszés a díszfüvek esetében. Távolíts el minden barna növekedést, és hagyjon maga után minden új zöld szárat.

Lágyszárú évelő növények metszése tavasszal

Minden lágyszárú növényt, amelyet ősszel nem vágtál vissza, beleértve a dekoratív téli magfejű vagy szárú növényeket is, tavasszal visszavághatod. Ide tartozik a tengeri magyal; varjúháj és bogáncs. Használj metszőollót a rendbetételükhöz, távolítsd el a magfejeket, a szárakat és a barna leveleket. Helyezd őket nyitott komposzthalomra, ne zártra, arra az esetre, ha a rovarok még használnák őket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-02-10

5 titkos tipp a tulipánok hosszantartó virágzásához

Megosztunk veletek néhány trükköt, amik segítenek majd a tulipánok hosszantartó virágzásába, így te is sokáig gyönyörködhetsz majd kerted legszebb ékeiben idén!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

globulinok

megközelítően gömb alakú, vízben nem, híg sóoldatokban és híg savakban oldódó egyszerű... Tovább

nyersrost

a takarmány ny.-tartalma a szénhidrátoknak az a része, amely híg savval és lúggal való... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növényvédelem virágtermesztés