Mit kell tavasszal megmetszeni? Ezt az 5 növényt kell megmetszened tavasszal, taavszi metszés útmutató

hirdetes

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tavasz az év legforgalmasabb időszaka lehet a kertészek számára. Amint a nap hossza és a hőmérséklet növekszik, növényeink fellendülnek. A talaj-előkészítésen, a magvetésen és az ültetésen kívül még rengeteg metszést is kell végezni, erről ne feledkezzetek meg véletlenül se, hiszen a növényeknek nagy szükség van erre!

Tavaszi metszés tudnivalók

Miért kell tavasszal metszeni?

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést tesz lehetővé, és sokféle növényen több virágot, lombozatot és színes szárat eredményez majd, tehát nagyon fontos lépése ennek az évszaknak. Egyes tavaszi virágzású cserjék a régi ágakon virágoznak, és ha metszetlenül hagyják, zagyva zűrzavarossá válnak, és csak a cserje tetején képződik új növekedés. A tavaszi metszés biztosíthatja a cserje szép formáját, miközben lehetőséget ad az elhalt, beteg vagy haldokló szárak kivágására. Tehát metszeni fontos dolog, de mit kell tavasszal metszeni? Mutatjuk melyik növényeket nem érdemes kihagyni a tavaszi metszési szezonból!

Mediterrán cserjék metszése

A mediterrán cserjéket, például a levendulát kora ősszel lehet metszeni, amikor még enyhe a hőmérséklet, vagy tavasszal, a zord tél után. A hazai időjárási körülmények között legjobb, ha tavasszal metszünk, mivel a régi szárak és virágok télen megvédik az új hajtásokat a fagytól. A tavasszal metszendő egyéb cserjék közé tartozik a rozmaring is a levendula mellett. 

hirdetes

Tavasszal virágzó cserjék metszése tavasszal

Az előző szezonban virágzó cserjék, például a rózsalonc és a aranyfa esetében előnyös, ha a virágzás után azonnal visszavágják őket, hogy kordában tartsák őket.

Nyáron virágzó cserjék metszése tavasszal

A nyáron virágzó cserjéket, például a fuksziát és a nyáriorgonát, tavasszal keményen vissza kell vágni, hogy a növény tövéből új növekedés induljon el, és sok virágot hozzon az új szezonra.

hirdetes

Díszfüvek metszése tavasszal

A díszfüvek metszését sem szabad elfelejteni! Márciustól aktuális a metszés a díszfüvek esetében. Távolíts el minden barna növekedést, és hagyjon maga után minden új zöld szárat.

Lágyszárú évelő növények metszése tavasszal

Minden lágyszárú növényt, amelyet ősszel nem vágtál vissza, beleértve a dekoratív téli magfejű vagy szárú növényeket is, tavasszal visszavághatod. Ide tartozik a tengeri magyal; varjúháj és bogáncs. Használj metszőollót a rendbetételükhöz, távolítsd el a magfejeket, a szárakat és a barna leveleket. Helyezd őket nyitott komposzthalomra, ne zártra, arra az esetre, ha a rovarok még használnák őket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajlagos vízhozam

adott egységre vetített vízhozam mennyisége; pl. a kútból kiszivattyúzható vízhozam és a... Tovább

csemegekukorica (Zea mays conv. saccharata Koern.)

Amerika felfedezése után került Európába. Nagyban csak a 19. sz. óta termesztik. Magja, főleg... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növényvédelem virágtermesztés