5 tavaszi kertészeti tipp gyakorlott és kezdő kertészeknek is, a legjobb tavaszi kertészeti tippek

5 tavaszi kertészeti tipp gyakorlott és kezdő kertészeknek is

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tavasz tele van új élettel, zöld fűvel és napsütéssel! És bár most éppen a mínuszok repkedésétől kell tartanunk, azért lehet tervezgetni, hogy mit, mikor, hova ültessünk. Kezdő kertész vagy? Egy percet se félj, hiszen valamikor mindent el kell kezdeni? És mikor máskor, ha nem idén tavasszal? Az alábbiakban megosztunk néhány kezdő kertészeknek való tavaszi kertészkedős tippet, ami minden bizonnyal segíteni fog új hobbit elindításában.

Legjobb tavaszi kertészeti tippek

#1. Távolítsd el a téli védelmet!

Ősszel vagy kora télen valamilyen téli védelmet, például talajtakarót vagy leveleket adtál a növények tövéhez, hogy melegen tartsa őket a hideg évszakban? Amikor beköszönt a tavasz, fontos eltávolítani a téli védelmet. A talajtakaró szigetelőként működik, és amikor visszatér a napsütés és a meleg hőmérséklet, a növényeknek nincs szükségük több segítségre, hogy melegen tartsák magukat. ezzel az utolsó hóesésig, vagy a fagyok végéig kell várni. Kövesd nyomon az időjárást!

Tipp kezdő kertészeknek: Ha eltávolítod a téli védelmet, de azt látod, hogy kihűl, csak tegye vissza, amíg vissza nem tér a meleg idő.

#2. Ne felejts el tavasszal locsolni!

Ha az időjárás kezd melegedni, fontos elkezdeni növelni a növények öntözési mennyiségét. Mindazonáltal továbbra is fontos, hogy öntözés előtt mindig ellenőrizd a talajt úgy, hogy az ujjadat a növény tövébe dugod a talajba. Ha a talaj nedves, akkor aznap nem kell öntözni, de holnap nézz vissza. Ha a talaj száraz, készen áll egy kis vízre. Általában az a legjobb, ha a növényeket mélyen, alaposan átáztatjuk, és végül ritkábban öntözzük, mint minden nap egy keveset. Ne feledd, hogy a természetes csapadék öntözésnek számít. Tehát, ha esett egy kis eső azon a héten, lehet, hogy nem kell annyit öntözni.

Tipp kezdő kertészeknek: A fiatalabb vagy újonnan ültetett növényeknek több vízre lesz szükségük, amíg meg nem telepednek.

#3. Tavasszal nem szabad kihagyni a metszést!

Mivel minden növényfajtához külön gyakorlatra van szükség, a tavaszi metszésre nincs egyszerű válasz. A nyáron virágzó cserjék általában tavasszal rakják ki virágbimbóikat, így a kora tavaszi metszés megfelelő. Mielőtt azonban belemerülnél a metszésbe, feltétlenül tekintsd át, hogyan kell metszeni a különböző növényeket. A kora tavasz kiváló alkalom a régi vagy elhalt hajtások szelektív metszésére is.

Tipp kezdő kertészeknek: A tavaszi virágzású fák és cserjék, például az orgona, a magnólia, az azálea, a spirea, a virágzó rákfélék, a gyöngybokor és a bogyós gyümölcsök mindegyike részesülhet némi metszésben, közvetlenül a virágzás befejezése után.

#4. Eleségre is szüksége van tavasszal a növényeknek!

A metszéshez hasonlóan minden cserje és fa egy kicsit mást igényel a trágyázás terén. Van azonban néhány általános tipp, amelyek segíthetnek az útmutatásban. Alkalmazd a műtrágyát kora tavasszal, amikor új növekedést észlelsz. Fák és cserjék esetén jól kiegyensúlyozott, lassan felszabaduló szemcsés vagy tüske alakú műtrágya használata javasolt. Ügyelj arra, hogy kövesd a zacskón található utasításokat!

#5. Kezdj el ültetni!

Ha mindezzel meg is volnánk, nincsen más hátra, minthogy elkezdesz ültetni! A tavasz ideális időszak arra, hogy új növényeket ültessünk a földbe, de van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy extra kényelmesen érezzék magukat új otthonukban! Nézz utána, hogy melyik növény milyen körülményeket kedvel, készítsd elő megfelelően a talajt, és biztosítsd számára a megfelelő körülmények mindegyikét! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gabonatárolás

a gabona minőségi megóvására irányuló raktározási tevékenység. Tekintettel arra, hogy a... Tovább

leptospirózis (leptospirosis)

a fertőződés a kórokozó mikroorganizmusokat (a leptospirákat) vizeletükkel ürítő... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növénytermesztés