Legszebb tavak Tatán, ha különleges látnivalókat keresel!

Tata, a vizek városának 5 legszebb tava

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tatai látnivalók közül a leghíresebb az Öreg-tó és a partján található Tatai vár, pedig nem hiába becézik a várost, a vizek városának! Nem is gondolnád hány gyönyörű tó található Tatán, mi most megmutatjuk a kedvenceinket!

tata tavai

Tata legszebb tavai

Tata talán mindenki számára azon a néven is ismert, hogy a vizek városa, ami nem véletlen! Sok odalátogató, azonban nem is tudja, hogy az Öreg-tavon kívül más, hasonlóan gyönyörű és izgalmas tavat is megcsodálhatunk a város határain belül, pedig nem csak egy, de több ilyen tó is díszíti a várost. Most listába szedtük Tata legszebb tavait, hogy következő látogatásod alkalmával izgalmasabb és kevésbé turistás helyeket is felfedezhess!

Tatán a tavak többsége közel helyezkednek el egymáshoz, ezért különleges állat és növényvilág alakult ki a településen a sok év alatt, ami természetesen az egész város hangulatára kihat. Rengeteg madárfaj található meg a vízpartokon, akik itt raknak fészket vagy a tavak menti fák töveiben hűsölnek a meleg nyári napokon, télen pedig már hagyománnyá is vált a vadkacsák és vadlibák köszöntése a városban, ugyanis százezrei fordulnak meg itt a madaraknak, hogy átvészeljék a hidegebb teleket. 

Utazás Tatára, a vizek városába

Tata városa Budapesttől nem messze, autóval 70 kilométerre található Komárom-Esztergom megyében, és a Kisalföld keleti részén fekszik. A körülbelül egy órás kocsiút mellett tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető a város, hiszen a Keleti-pályaudvarról a Sopron irányába tartó vonat nagyjából 1 óra alatt megérkezik a tatai pályaudvarra.

Tatát akár biciklivel is körbe járhatod, mivel minden látványosság közel van egymáshoz, ezért nem lesz fárasztó és a város hangulata meg is kívánja ezt, hogy kiszáll az autóból és élvezd a természetet! Szóval pattanjunk biciklire és lássuk Tata legszebb tavainak listáját!

1.    Tatai Öreg tó


Mivel a város központi részét képezi ezért lehagyhatatlan a leghíresebb tatai tó a listánkról, de ki is érdemli a helyét, hiszen az Öreg-tó a legrégebbi halastó Magyarországon, amelyet a 18.században században formáltak meg végleges alakjára. 

7,2 kilométeres tó körüli sétányon fedezhetjük fel az Öreg-tó minden szögletét, érdemes a Tatai vártól indulni, majd elhaladva a vízimalom, a csónakház és a kajak klub mellett, az erdei ösvényen folytatni utunkat, amely visszakanyarodik az Eszterházyak kastélya elé és újra a várhoz vezet minket. A tó partján található még az Ördög-szikla, de az én személyes kedvencem mégis az erdei ösvény a tó déli partjánál, ugyanis itt keresztezi utunkat az Áltar-ér gyönyörű fodrozódó vizével. 

A tóparton több kávézót és éttermet is találunk, tökéletes itt zárni a napunkat egy romantikus vacsorával.

2.    Derítő tó


A tatai Derítő-tavat igen kevesen ismerik, pedig hihetetlenül különleges látványosságnak is számít. Tata keleti csücskében található, és másnéven az Által-éri ülepítőtónak is ismerhetjük, hiszen eredetileg azért hozták létre a tavat az 1960-as években, hogy védjék az Öreg-tavat a szénbányák úszó üledékétől. Az itt lerakódott természeti üledék rengetek állatnak és főként a halak számára biztosít búvóhelyet, így ezt a tulajdonságát kihasználva, mára már horgásztóként üzemel. 

A tó felett rettentő aranyos kis horgász viskókat találhatunk , amik megadják a tó különleges látképét, és egy teljesen más élményt nyújt itt egy séta, mint az Öreg-tónál, hiszen teljes csend fog itt rád várni a horgászok paradicsomában.

Régebben szabadon meglátogatható volt a Derítő-tó is és az előbb említett erdei útvonalunkról az Által-ér vonalát követve könnyen el is juthattunk a tóhoz, azonban ma már csak a horgászoknak van belépésük, aki itt szeretne turistáskodni, napijegyet kell váltania!

3.    Cseke-tó


A városközpontjától, az Öreg-tótól mindössze 1 kilométerre található a Cseke-tó, ami az Eszterházyak által kialakított Angolkertben található. Ha igazán romantikus sétára vágytok, akkor az Angolkert a megfelelő választás tatai látnivalók terén és érdemes egy kicsit elidőzni a Cseke-tó partján is, ahol úgy érezheted magad, mintha visszacsöppenttél volna a 18.századba a fennmaradt várromok és az egyéb műromok társaságának köszönhetően.

Maga a Cseke tó, hasonlóan a Derítő-tóhoz horgászparadicsommá nőtte ki magát. A parton végig hatalmas szomorúfüzek és platánfák állnak, ami ebből kifolyólag a madarak közkedvelt telelőhelye is.

4.    Réti-tavak

Tata nyugati részén fekszenek a Réti-tavak, az Öreg-tótól mindössze 2 kilométerre. Egykor a tavak helyén eredetileg saras, mocsaras vidék volt, de az Eszterházyak kezdeményezésére a 19.század végén lecsapolták a területet.

Miután ez megtörtént 9 tó keletkezett a területen, amelyek közül már több is a kiszáradás szélén állt, de mesterségesen sikerült rehabilitálni őket.

A folyamat során a tavon kialakítottak egy 2,5 kilométer hosszú tanösvényt, ahol megismerkedhetünk a környékbeli állat és növényvilággal, és az ösvény elején egy kilátótoronyból kémlelhetjük a környéket.

5.    Fényes tanösvény lápvidéke

A Fényes patak partján, Tata északi részén található egy kialakított halastó, ahol egy Magyarországon egyedülálló tanösvényt alakítottak ki a lápos vidékén. Festői hidakon és végig a víz feletti rámpán haladhatunk, de akár csónakázhatunk is a tavon.

Rengeteg állattal találkozhatunk természetesen itt is, akik ellátogat ide úgy érezheti magát, mintha egy tündérmesébe csöppent volna a rengeteg tavi rózsa és a víz feletti sétányok között. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gócos vastagbélférgesség

Mo.-on szm.-kban, kiskérődzőkben és sertésben fordul elő. Oesophagostomum fonálféregfajok... Tovább

cseri földek

az ős-Rába kavicstakaróján kialakult, igen terméketlen talajok. E savanyú, vízállásos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek