Minden a támfalak építéséről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Építsünk strapabíró, mutatós támfalat szakértő segítségével!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Most mindent elmondunk a támfalak építéséről

Ezeket a melléjük szórt kavicsréteg tartja majd meg, amit a következő lépésben alakítasz ki. Ha betontömböket használsz, akkor betonacél-rudakat is kalapácsolhatsz beléjük az extra stabilitás érdekében. Ezeket cementtel erősítheted a lyukakba. Az egymáshoz illeszkedő építőelemeket a karimájuk fogja össze. Ha a támfal 60 cm-nél magasabb lesz, akkor kenj fel egy réteg maltert a rétegek közé, és győződj meg róla, hogy jól illeszkednek-e egymáshoz.

Ha kertépítészetben használt téglákból építed a támfalat és nem lesz 60 centinél magasabb, akkor nem kell maltert használnod. Folytasd a szintek kialakítását a rétegekből. Minden réteget tisztíts le, mielőtt felraknál rá egy újat, hogy a lehető legjobban illeszkedjenek egymáshoz. Ne építsd még fel a teljes falat, mert még hátravan egy fontos lépés! 

hirdetes

Alakítsd ki a vízelvezetést

Miután néhány rétegnyi falat lefektettél, ideje kialakítanod a vízelvezető-rendszert. A támfal alatt egy réteg kavics helyezkedik el, ami segít a vízelvezetésben, de fontos, hogy legyen egy ugyanilyen védőréteged a fal és a talaj között is. Ez biztosítja, hogy a lefolyó víz eljut majd a vízelvezetőbe. Először is fektess le egy réteg talajtakaró fóliát a fal mellé, amiből elég kell legyen, hogy elérjen a legfelső építőelemig.

hirdetes

Erre aztán vigyél fel egy réteg kavicsot közvetlenül a fal mellett. Erre a réteg kavicsra kell lefektetned egy perforált vízelvezető csövet a fal mentén. A talajtakaró fólia és a kavicsok megszűrik a vizet, ami aztán a perforált csőbe beszivárogva elfolyik oda, ahová kivezeted azt. Ezután folytasd fal építését a többi réteggel és szinttel. Ahogy további rétegeket viszel fel a falra, úgy töltsd fel mellette a kavicsokat is. Néhány réteggel a fal teteje alatt aztán hajtsd rá a fóliát a kavicsokra, és takard be talajjal, hogy ne látszódjon a fal mellett.

Fejezd be a falat

Fejezd be a fal legfelső rétegeit és szintjeit. Ne felejtsd el folyamatosan mérni, hogy minden réteg egyenesen kerüljön fel az előzőre, valamivel beljebb, mint az előző, és hogy folyamatosan töltsd ki a hézagot a talaj és a támfal között kavicsokkal vagy más töltőanyaggal.

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


A halál

a szervezet életének végleges megszűnése. Egyetlen élőlény sem kerülheti el, akkor is... Tovább

influenza

különféle állatfajokban (sertés, ló, madarak) és az emberben főként a légzőszervek... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert