Minden a támfalak építéséről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Építsünk strapabíró, mutatós támfalat szakértő segítségével!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Most mindent elmondunk a támfalak építéséről

Jöhetnek a kavicsok

Ezután jöhet a kavicsréteg, amelyet az egész árokban vastagon kell lefektetned a talaj és az ez után következő építőelemek közé. Ezekre azért van szükség, mert ezek biztosítják majd a vízelvezetést és tartják távol a vizet a támfaltól. Lehetőleg éles kavicsokat használj, ne tompaszélűeket. Döngölj le mindent jó szorosan és ellenőrizd a réteg egyenességét egy vízmértékkel.

Helyezd el a legelső réteg építőelemet

A legelső réteg építőelemnek az árok közepén kell végigfutnia. Minden réteget és szintet fontos, hogy megfelelően fektess le, de ez a legelső a legkritikusabb az összes közül, ezért ne siesd el, és használj sűrűn vízmértéket, hogy ellenőrizd, mindenhol egyenes-e. Ügyelj rá, hogy minden építőelem szorosan illeszkedjen egymáshoz – a legjobb, ha egymásba illeszthetőeket használsz.

hirdetes

Miután elhelyezted a legelső építőelemet, ellenőrizd, hogy széltében és hosszában is egyenesben van-e. Ha olyan építőelemeket használsz, amelyek nem csak oldalt, hanem alul-felül is illeszkednek egymáshoz, a legalsó réteg blokkjainak alsó peremét le kell vágnod, hogy egyenesen lefektethesd őket. Ehhez viselj védőszemüveget. 

Folytasd a többi réteggel

Ha az első réteg a helyére került, még egyszer ellenőrizd, hogy mindenütt egyenes-e. Ez után töröld le, hogy tiszta legyen, majd kezdd el felrakni a következő réteget, aminek építőelemeit egy gumikalapáccsal ütögethetsz a helyükre, hogy illeszkedjenek az alattuk lévő réteg elemeihez. Fontos, hogy a második réteg eltoltan kerüljön az elsőre, hogy az illeszkedések ne egymás fölé kerüljenek.

hirdetes

Ehhez a második réteg első építőelemét félbe kell majd vágnod, hogy így kezdhesd el pakolni az elemeket. A rétegeknek továbbá a fal felé kell „dőlniük”, hogy ellensúlyozzák a rájuk nehezedő nyomást. Az erre a célra készült egymásra illeszkedő építőelemeket nem lesz nehéz így felrakni, de ha nem ilyeneket használsz, akkor ügyelj rá, hogy minden réteg egy kicsivel beljebb kerüljön, ahogy felfelé haladsz velük. 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


ikresítés

főleg az egy utódot ellő (unipara) állatfajok tenyésztésében alkalmazzák, amikor pl. a... Tovább

koca ellése (fialás)

a koca ellését jellegzetes tünetek előzik meg. Az ellés közeledtével a kocák sokat feksznek,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert