Készíts Te is egyszerűen támrendszert - mutatom, hogyan

hirdetes

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

TK, SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Zöldség lugas

Hogyan érdemes kialakítani támasztékainkat?


Ez nagyban függ a támasztandó zöldségektől.


Amennyiben borsónk mellett van rá szükségünk, akkor azzal kell számolnunk, hogy oda majd rövid, elágazó karók lesznek a legjobbak, melyekhez egy-két faág tökéletes lesz. Alternatívát nyújthat esetleg egy-két bot, illetve az azokhoz feszített madzag is.


Sok növény szereti ezzel ellentétben, ha magasra kúszhat – ilyen a paradicsom, a futóbaba, illetve a kígyóuborka is. Utóbbinál még jobban oda kell figyelni, hogy a támaszték stabil legyen, hiszen majd a súlyos terméseik alatt könnyen összeroskadhatnak a gyengébb ágak, botok – náluk már érdemesebb drótkerítést kialakítani, esetleg egy masszívabb fából, erősebb madzagból készíteni támrendszerünket.

hirdetes


A paradicsomnál, valamint a futóbabnál már beszélhetünk akár lugasról is, ugyanis dolgozhatunk sátor szerűen. Szúrjunk a földbe hat darab, nagyobb átmérőjű, erős lécet, kössük össze azok tetejét csokorba. Dolgozhatunk bambusszal is, ugyanis annak majd a talajba szúrt része sem fog elrothadni, így évente nem kell új szerkezetet kialakítani. Amennyiben ennyi hellyel nem rendelkezel kertedben, növényeidet futtasd fel egy kerítésre!


Nem csak a nagyobb növényeknek lesz majd erre szüksége

hirdetes


A kisebb termetű növények mellé is érdemes kialakítani egy-egy támrendszert, mint például a paprika, a paradicsom, ha nem is szeretnénk lugasra felfuttatni, valamint a bimbóskel és a padlizsán is örülni fog majd neki. Ennek oka, hogy terméseik őket is könnyen lehúzhatják, esetleg a szél is képes komolyabb károkat okozni bennük. 


Akik a veteményezés közben erről nem gondoskodnak, most mindenképpen érdemes karókat leszúrniuk, vagy támasztékot kialakítaniuk növényeink számára, hiszen már kezdenek zöldségeink is terebélyesedni, valamint a következő időszakban már komolyabb viharkárok is kialakulhatnak. Növényeink ezt a gondoskodást majd több és szebb terméssel fogják nekünk meghálálni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

táblatörzskönyv

az egyes —>szántóföldi táblák területi, termesztési adatainak rendszeres... Tovább

állatok megjelölése

a ->törzskönyvezés egyik feltétele, hogy az egyes egyedeket megkülönböztető, tartós... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Zöldség