Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A növények fejlődésére és egészségére is óriási hatással van a talaj minősége, ezért az egyik legfontosabb feladat a kertészkedés során, hogy növényeink számára biztosítsuk a megfelelő termőföldet. Nézd meg az összegyűjtött kertészeti trükköket, hogy hogyan tudod fillérekből felturbózni a termőföldet!

talajművelés

Talajjavítása a háztartásban vagy a ház körül előforduló anyagok használatával


Amikor a talaj javításáról beszélünk, nem kell egyből a méreg drága anyagokra gondolnunk, hiszen számtalan, a háztartásban is előforduló termékkel és anyaggal feljavírhatjuk a termőföld állapotát. Mindenekelőtt azonban pár lépésben ellenőriznünk kell a talaj aktuális állapotát, illetve pH-ját és csak ezt követően javíthatunk a minőségén.

Ellenőrizzük a talaj aktuális állapotát!


A talajjavítás előtt mindenképp ellenőriznünk kel a termőföld aktuális állapotát, hogy milyen mértékben és hogy mivel érdemes azon javítani. Ma már számtalan teszt létezik, amivel ezt megtudjuk tenni, a legtöbbért nem is kell sokat fizetnünk, és megtudhatjuk belőle a termőföld pH-értékét, a foszfor-, nitrogén-, valamint káliumtartalmát is.

1.    A termőföld pH szabályozása


A talaj pH-értéke mutatja meg, hogy mennyire lúgos, savas vagy esetleg semleges az összetétele. Ez az információ azért fontos a számunkra, mert a növények pH-szintjei eltérőek egymástól, így minden növény számára más-más pH-értékkel rendelkező talaj az ideális. A megfelelő növekedésükhöz gyakran nekünk kell beállítani a megfelelő pH-szintet.

-    Ha túl savas a talaj


Amennyiben a pH-érték 7 alatt van, az savas talajt jelent. Ha ezt növelni szeretnénk és lúgosabb talajt szeretnénk, akkor érdemes mész tartalmú termékeket használnunk a pH-szint beállításához. Nagyon egyszerűen fillérekből meg van, ha egy evőkanál szódabikarbónát hozzákeverünk 4 liter vízhez és meglocsoljuk vele a talajt a szükséges részeken.

-    Ha túl lúgos a talaj


Amennyiben 7 felett van a pH-érték, akkor lúgos a talaj, ha kissé savasítanánk a kémhatást, akkor használjunk tőzegmohát, amit ha 10 centiméter vastagon hozzákeverünk a talajhoz, akkor savasabbá tehetjük a termőföldet. Amennyiben háztartásban meglelhető anyagot használnál, akkor vedd elő az ecetet, tölts ki egy csészényit, amit csakugyan 4 liter vízhez kell adagolnod.


Ezekkel a módszerekkel tehát fillérekből, egyszerűen és természetes módon szabályozhatod a termőföld pH-értékét. Ha kíváncsi vagy mi kell még a talajjavításához, akkor lapozz a következő oldalra!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Balassagyarmati Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Balassagyarmat Bajcsy-Zsilinszky u. 13. 2660 Magyarország ... Tovább

fajtaatalakító keresztezés

—>sertéstenyésztési eljárások, —>szarvasmarha-tenyésztési eljárások,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Talajművelés