Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

hirdetes

Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

ZH

A növények fejlődésére és egészségére is óriási hatással van a talaj minősége, ezért az egyik legfontosabb feladat a kertészkedés során, hogy növényeink számára biztosítsuk a megfelelő termőföldet. Nézd meg az összegyűjtött kertészeti trükköket, hogy hogyan tudod fillérekből felturbózni a termőföldet!

talajművelés

Talajjavítása a háztartásban vagy a ház körül előforduló anyagok használatával


Amikor a talaj javításáról beszélünk, nem kell egyből a méreg drága anyagokra gondolnunk, hiszen számtalan, a háztartásban is előforduló termékkel és anyaggal feljavírhatjuk a termőföld állapotát. Mindenekelőtt azonban pár lépésben ellenőriznünk kell a talaj aktuális állapotát, illetve pH-ját és csak ezt követően javíthatunk a minőségén.

Ellenőrizzük a talaj aktuális állapotát!


A talajjavítás előtt mindenképp ellenőriznünk kel a termőföld aktuális állapotát, hogy milyen mértékben és hogy mivel érdemes azon javítani. Ma már számtalan teszt létezik, amivel ezt megtudjuk tenni, a legtöbbért nem is kell sokat fizetnünk, és megtudhatjuk belőle a termőföld pH-értékét, a foszfor-, nitrogén-, valamint káliumtartalmát is.

hirdetes

1.    A termőföld pH szabályozása


A talaj pH-értéke mutatja meg, hogy mennyire lúgos, savas vagy esetleg semleges az összetétele. Ez az információ azért fontos a számunkra, mert a növények pH-szintjei eltérőek egymástól, így minden növény számára más-más pH-értékkel rendelkező talaj az ideális. A megfelelő növekedésükhöz gyakran nekünk kell beállítani a megfelelő pH-szintet.

-    Ha túl savas a talaj


Amennyiben a pH-érték 7 alatt van, az savas talajt jelent. Ha ezt növelni szeretnénk és lúgosabb talajt szeretnénk, akkor érdemes mész tartalmú termékeket használnunk a pH-szint beállításához. Nagyon egyszerűen fillérekből meg van, ha egy evőkanál szódabikarbónát hozzákeverünk 4 liter vízhez és meglocsoljuk vele a talajt a szükséges részeken.

hirdetes

-    Ha túl lúgos a talaj


Amennyiben 7 felett van a pH-érték, akkor lúgos a talaj, ha kissé savasítanánk a kémhatást, akkor használjunk tőzegmohát, amit ha 10 centiméter vastagon hozzákeverünk a talajhoz, akkor savasabbá tehetjük a termőföldet. Amennyiben háztartásban meglelhető anyagot használnál, akkor vedd elő az ecetet, tölts ki egy csészényit, amit csakugyan 4 liter vízhez kell adagolnod.


Ezekkel a módszerekkel tehát fillérekből, egyszerűen és természetes módon szabályozhatod a termőföld pH-értékét. Ha kíváncsi vagy mi kell még a talajjavításához, akkor lapozz a következő oldalra!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-08-31

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

Hogyan lehet a zúzottkövet talajtakaróként használni? Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan használjuk mulcs helyett a zúzottkövet a kertben és milyen hatással van a talajra.

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-03

Komposztálj okosan! Mit szabad és mit tilos a komposztálóba tenni?

A legtöbb megmaradt ételt a kukába dobjuk, pedig helyette mehetne a komposztálóba is, ha tudnánk mik azok az ételek és anyagok, amelyeket szabad komposztálni és mik azok amiket tilos. Olvasd el a cikket és tudd meg te is!

További cikkek ebben a témában


Tenno (NPZ 2005)

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Erukasavmentes hibrid. Sziklevelei közepesnél... Tovább

kelés

a mag életfolyamatának megindulása a talajban, amikor a hajtás a felszín fölé emelkedik.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Talajművelés