Miért fontos a talaj hőmérséklete, és mit kell tudnod róla kertészként?

hirdetes

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

Szélesi Ferenc - Főkertész
Milyen az ideális talajhőmérséklet?

Hogyan szabályozható a talaj hőmérséklete?

Ha a talaj hőmérséklete nem felel meg a termeszteni kívánt növényeknek, akkor egy kicsit rásegíthetsz, hogy szintbe hozd a dolgokat. Lássuk, hogy hogyan növelheted, vagy éppen csökkentheted a talajhőmérsékletet!

A talaj felmelegítése

Ha már nagyon úgy érzed, hogy kezdesz kifogyni az időből a szezon elején, mert esetleg túl hosszú a tél, vagy minél előbb ültetni szeretnél, akkor valószínűleg melegebb talajra lesz szükséged, mint amilyet a természet egyelőre kínál. A talajt többféleképpen is felmelegítheted – használhatsz műanyag talajtakarót, fóliaalagutakat, melegházat, hidegágyakat, és üvegburákat is.

Az összes felsorolt eszköz lehetővé teszi, hogy a magokat korábban ültesd el kertedben, és ne kelljen arra várnod, hogy a nap felmelegítse a talajt. Ügyelj rá azonban, hogy amint az idő kellően meleggé válik, és a talaj természetesen is felmelegszik, a zárt részeket (fóliaházak, üvegházak, stb.) alaposan szellőztesd ki rendszeresen, és még ezekben sem feledkezz meg a megfelelő vízutánpótlásról (különösen azért, mert az esőből nem részesedhetnek). 

hirdetes

A talaj lehűtése

Előfordulhat az is, hogy hűvösebb talajra van szükséged. Habár erre a legjobb megoldás az, ha közvetlenül növénytartóba ültetsz, amit bármikor könnyedén árnyékba tudsz helyezni, nagyobb ültetvényeknél ez nem feltétlenül praktikus megoldás. Ha hűvösebb hőmérsékleteket kedvelő növényeket szeretnél termeszteni (ilyen például a saláta, vagy a spenót is), akkor nehéz dolgod lesz, ha beköszönt a nyári forróság.

A talajt lehűteni nehezebb, mint felmelegíteni, de nem lehetetlen. A víz segít megtartani a hőt, és a nedves talaj általában hűvösebb, mint a levegő, éppen ezért a talajtakarók segíthetnek kényelmesebb körülményeket teremteni a hidegkedvelő növényeknek. A ponyvás letakarás szintén segíthet némi árnyékot biztosítani növényeid számára.

hirdetes

Hőmérséklet házon belül

Ha kihívást okoz háton belül kicsíráztatni magvaidat (mert túl hűvöse a rész, amit kijelöltél erre a célra), akkor egy talajmelegítő lap sokat segíthet az optimális hőmérséklet biztosításában. Ha rendszeresen ültetsz és csíráztatsz házon belül (akár kintre, kár bentre szánod a felnőtt növényeket), egy ilyen melegítő eszköz jelentheti a különbséget a bőséges és az elszalasztott termés között.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-11-10

4 egyszerű, de nagyszerű tipp a tökéletes kert kialakításához

Zöldség, gyümölcs, fűszerek, virágok, fák, dísznövények, vagy valami más? Te döntöd el, mi csak segíteni tudunk benne, hogy hogyan tedd tényleg tökéletessé

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

További cikkek ebben a témában


influenza

különféle állatfajokban (sertés, ló, madarak) és az emberben főként a légzőszervek... Tovább

csigás takarmánykiosztó

olyan stabil szerkezetű berendezés, amellyel a takarmányt az állatok etetőhelyére juttatják.... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés