notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért fontos a talaj hőmérséklete, és mit kell tudnod róla kertészként?

Hirdetés

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Milyen az ideális talajhőmérséklet?

A hőmérséklet besorolásai

A hőmérsékletet négyféleképpen lehet osztályozni: létezik minimum, optimális, realisztikus, és maximális hőmérséklet. Ezek nem minden mag számára ugyan azok, ezért fontos tudni, hogy kertedre milyen értékek jellemzők.

 

Minimum: ez az abszolút minimum hőmérséklet, aminek a magvaknak szükségük van a csírázásra. Ha a talaj hőmérséklete ez alá csökken, a magvak nem fognak kicsírázni, és valószínűleg elrohadnak majd.

 

Optimális: az optimális, vagy ideális, tehát legmegfelelőbb hőmérséklet, ami a gyors csírázáshoz és növekedéshez szükséges. Ha a talaj ilyen hőmérsékletű az az ültetési szinten (és kicsivel alatta), akkor a magok a lehető leggyorsabban csíráznak majd ki (persze csak ha a megfelelő vizet is biztosítod ehhez nekik).

Hirdetés

 

Realisztikus: ez a minimum és az optimális közötti hőmérséklet-tartományra utal. Nem valószínű, hogy a kerti talaj mindig az optimális hőmérsékleten marad – óhatatlanul is váltakozni fog. A realisztikus hőmérséklet azt jelenti, hogy lehetőleg ebben a tartományban kell tartanod magvaidat, hogy egészségesen kicsírázzanak.

Hirdetés

 

Maximális: Ha a hőmérséklet ezen érték fölé kúszik, a magvak csírázása megszakad.

 

Ideális talajhőmérsékletek

Sokakban felmerülhet a jogos kérdés: mi az ideális talajhőmérséklet a kertészkedéshez? Nos, erre sajnos nincs egyértelmű válasz, ugyanis ez az éppen elvégezni kívánt munkától függ. Ha ültetni szeretnél, akkor tudd, hogy néhány mag hidegebb talajban érzi jól magát, míg a többi melegebben. No és mi a helyzet akkor, ha valaki nem az ideális talajhőmérséklet idején ültet?

 

Az lassú csírázásra, vagy elrohadó magokra számíthat. Ha a szabadban ültetsz, akkor ne feledkezz meg az éjszakai hőmérsékletekről. A talaj éjszaka – főleg hajnalban drasztikusan lehűl a nappali hőmérsékletekhez képest, hiszen ilyenkor a nap nem melegíti. Ezt fontos észben tartani, mert ha nap közben még meg is van a minimum hőmérséklet, éjszaka végzetes mélységekbe zuhanhat.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-09-12

Ősszel termeszthető fűszernövények

Ősszel is termeszthetünk fűszernövényeket, mostani cikkemben azokat a fűszernövényeket mutatom be nektek, amiket ősszel is lehet termeszteni!

2019-08-26

Áldás vagy átok? - A földönkívülinek tartott alkörmös

Nagyon sokan nem ismerik még ezt a sokoldalú növényt, pedig szinte mindenhol lehet vele találkozni. Most bemutatom nektek az alkörmöst, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-09-04

Ezeket a dolgokat kell megtenned szeptemberben, hogy tavasszal újra díszítsenek növényeid!

Vannak dolgok, amiket meg kell tennünk nyár végén ahhoz, hogy növényeink tavasszal újra csodálatosan szépek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, mik ezek a fontos teendők!

2019-08-27

Őseink csodaszerei – A csipkebogyó termesztése és felhasználása

A csipkebogyó rendkívül sokoldalú, egészséges finomság, amit már őseink is előszeretettel fogyasztottak. Most ti is mindent megtudhattok a csipkebogyóról.

2019-08-16

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Az élő kerítésnek számtalan előnye van, mégsem alkalmazzák még olyan sokan. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az élő kerítések előnyeiről, és telepítésükről!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
268 242
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 862 977
Közösség

láncos műtrágyaszóró gép

hagyományos, vontatott munkagép, amellyel nagyobb adag és kevéssé morzsalékos műtrágyát is... Tovább

földművelési rendszer

a növ. szerkezeti felépítését, az alkalmazott termesztési és talajhasználati eljárások... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 4.9

Gazdaság Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés