notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért fontos a talaj hőmérséklete, és mit kell tudnod róla kertészként?

Hirdetés

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Milyen az ideális talajhőmérséklet?

A hőmérséklet besorolásai

A hőmérsékletet négyféleképpen lehet osztályozni: létezik minimum, optimális, realisztikus, és maximális hőmérséklet. Ezek nem minden mag számára ugyan azok, ezért fontos tudni, hogy kertedre milyen értékek jellemzők.

 

Minimum: ez az abszolút minimum hőmérséklet, aminek a magvaknak szükségük van a csírázásra. Ha a talaj hőmérséklete ez alá csökken, a magvak nem fognak kicsírázni, és valószínűleg elrohadnak majd.

 

Optimális: az optimális, vagy ideális, tehát legmegfelelőbb hőmérséklet, ami a gyors csírázáshoz és növekedéshez szükséges. Ha a talaj ilyen hőmérsékletű az az ültetési szinten (és kicsivel alatta), akkor a magok a lehető leggyorsabban csíráznak majd ki (persze csak ha a megfelelő vizet is biztosítod ehhez nekik).

Hirdetés

 

Realisztikus: ez a minimum és az optimális közötti hőmérséklet-tartományra utal. Nem valószínű, hogy a kerti talaj mindig az optimális hőmérsékleten marad – óhatatlanul is váltakozni fog. A realisztikus hőmérséklet azt jelenti, hogy lehetőleg ebben a tartományban kell tartanod magvaidat, hogy egészségesen kicsírázzanak.

Hirdetés

 

Maximális: Ha a hőmérséklet ezen érték fölé kúszik, a magvak csírázása megszakad.

 

Ideális talajhőmérsékletek

Sokakban felmerülhet a jogos kérdés: mi az ideális talajhőmérséklet a kertészkedéshez? Nos, erre sajnos nincs egyértelmű válasz, ugyanis ez az éppen elvégezni kívánt munkától függ. Ha ültetni szeretnél, akkor tudd, hogy néhány mag hidegebb talajban érzi jól magát, míg a többi melegebben. No és mi a helyzet akkor, ha valaki nem az ideális talajhőmérséklet idején ültet?

 

Az lassú csírázásra, vagy elrohadó magokra számíthat. Ha a szabadban ültetsz, akkor ne feledkezz meg az éjszakai hőmérsékletekről. A talaj éjszaka – főleg hajnalban drasztikusan lehűl a nappali hőmérsékletekhez képest, hiszen ilyenkor a nap nem melegíti. Ezt fontos észben tartani, mert ha nap közben még meg is van a minimum hőmérséklet, éjszaka végzetes mélységekbe zuhanhat.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-06-21

A világ leghalálosabb kertje, ahol minden négyzetméteren veszély vár!

A világ legveszélyesebb kertjét mutatjuk most be nektek, ide csak azoknak érdemes ellátogatniuk, akik szeretik a veszélyt, ugyanis nem egy olyan emberről lehet tudni, akit ájultan kellett kihozni a kertből!

2019-06-15

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

A nagy melegben gondoskodnunk kell arról, hogy növényeink megfelelő vízhez juthassanak a nap mindegyik szakában, éppen ezért most elmondom, hogy építhettek fillérekből csepegtetőrendszert!

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-25

A leander betegségei

Leander betegségei – Mik azok a leander betegségek, amikkel meg kell küzdenünk? Bemutatjuk a leander betegségeit, és elmondjuk, hogyan védekezhetünk a leander betegségei ellen!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
430 485
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 968 643
Közösség

61/2008. (IV. 30.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termékek... Tovább

Mosonmagyaróvári Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mosonmagyaróvár Pozsonyi u. 87. 9200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 4.9

Gazdaság Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés