Miért fontos a talaj hőmérséklete, és mit kell tudnod róla kertészként?

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hirdetés

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Milyen az ideális talajhőmérséklet?

A hőmérséklet besorolásai

A hőmérsékletet négyféleképpen lehet osztályozni: létezik minimum, optimális, realisztikus, és maximális hőmérséklet. Ezek nem minden mag számára ugyan azok, ezért fontos tudni, hogy kertedre milyen értékek jellemzők.

 

Minimum: ez az abszolút minimum hőmérséklet, aminek a magvaknak szükségük van a csírázásra. Ha a talaj hőmérséklete ez alá csökken, a magvak nem fognak kicsírázni, és valószínűleg elrohadnak majd.

 

Optimális: az optimális, vagy ideális, tehát legmegfelelőbb hőmérséklet, ami a gyors csírázáshoz és növekedéshez szükséges. Ha a talaj ilyen hőmérsékletű az az ültetési szinten (és kicsivel alatta), akkor a magok a lehető leggyorsabban csíráznak majd ki (persze csak ha a megfelelő vizet is biztosítod ehhez nekik).

Hirdetés

 

Realisztikus: ez a minimum és az optimális közötti hőmérséklet-tartományra utal. Nem valószínű, hogy a kerti talaj mindig az optimális hőmérsékleten marad – óhatatlanul is váltakozni fog. A realisztikus hőmérséklet azt jelenti, hogy lehetőleg ebben a tartományban kell tartanod magvaidat, hogy egészségesen kicsírázzanak.

Hirdetés

 

Maximális: Ha a hőmérséklet ezen érték fölé kúszik, a magvak csírázása megszakad.

 

Ideális talajhőmérsékletek

Sokakban felmerülhet a jogos kérdés: mi az ideális talajhőmérséklet a kertészkedéshez? Nos, erre sajnos nincs egyértelmű válasz, ugyanis ez az éppen elvégezni kívánt munkától függ. Ha ültetni szeretnél, akkor tudd, hogy néhány mag hidegebb talajban érzi jól magát, míg a többi melegebben. No és mi a helyzet akkor, ha valaki nem az ideális talajhőmérséklet idején ültet?

 

Az lassú csírázásra, vagy elrohadó magokra számíthat. Ha a szabadban ültetsz, akkor ne feledkezz meg az éjszakai hőmérsékletekről. A talaj éjszaka – főleg hajnalban drasztikusan lehűl a nappali hőmérsékletekhez képest, hiszen ilyenkor a nap nem melegíti. Ezt fontos észben tartani, mert ha nap közben még meg is van a minimum hőmérséklet, éjszaka végzetes mélységekbe zuhanhat.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-05-05

A módszer, amivel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást!

Létezik egy módszer, aminek a segítségével örökre búcsút mondhatsz az ásásnak, a kapálásnak, és a gyomlálásnak, ismerkedj meg közelebbről a szántásmentes kertészkedéssel!

2019-05-06

A sokak által alig ismert csoda – Így termessz orvosi vizitormát házilag!

Az orvosi vizitormát mutatom most be nektek egy kicsit közelebbről, érdemes elolvasnotok érdekes írásomat, melyből kiderül, miért és hogyan érdemes termesztenetek vizitormát!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-05-04

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

A komlóról megoszlik az emberek véleménye, ez pedig nem véletlen. Sokak szerint a komló nem más, mint egy idegesítő kúszónövény, ami mindent tönkretesz, mások viszont azon a véleményen vannak, hogy a komló egy nagyon hasznos, szuper növény. Nézzük, mi az igazság a komlóval kapcsolatban!

2019-05-06

Termesszünk kertünkben rebarbarát – Szakértőnk elmondja, hogyan!

Mostani cikkemben bemutatom nektek kicsit közelebbről a rebarbarát, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a rebarbara termesztéséről! Rebarbara kisokos mindenkinek

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
618 557
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 650 347
Közösség

39/2006. (V. 19.) FVM-PM együttes rendelet

a mezei õrszolgálat megalakításához, fenntartásához nyújtandó állami hozzájárulás... Tovább

csecsek a sertésen

kívánatos, hogy a kocáknak és a kanoknak egyaránt a fajtára jellemző számú és eloszlású... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 108

Átlagos értékelés: 4.9

Gazdaság Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés