notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért fontos a talaj hőmérséklete, és mit kell tudnod róla kertészként?

Hirdetés

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Milyen az ideális talajhőmérséklet?

A hőmérséklet besorolásai

A hőmérsékletet négyféleképpen lehet osztályozni: létezik minimum, optimális, realisztikus, és maximális hőmérséklet. Ezek nem minden mag számára ugyan azok, ezért fontos tudni, hogy kertedre milyen értékek jellemzők.

 

Minimum: ez az abszolút minimum hőmérséklet, aminek a magvaknak szükségük van a csírázásra. Ha a talaj hőmérséklete ez alá csökken, a magvak nem fognak kicsírázni, és valószínűleg elrohadnak majd.

 

Optimális: az optimális, vagy ideális, tehát legmegfelelőbb hőmérséklet, ami a gyors csírázáshoz és növekedéshez szükséges. Ha a talaj ilyen hőmérsékletű az az ültetési szinten (és kicsivel alatta), akkor a magok a lehető leggyorsabban csíráznak majd ki (persze csak ha a megfelelő vizet is biztosítod ehhez nekik).

Hirdetés

 

Realisztikus: ez a minimum és az optimális közötti hőmérséklet-tartományra utal. Nem valószínű, hogy a kerti talaj mindig az optimális hőmérsékleten marad – óhatatlanul is váltakozni fog. A realisztikus hőmérséklet azt jelenti, hogy lehetőleg ebben a tartományban kell tartanod magvaidat, hogy egészségesen kicsírázzanak.

Hirdetés

 

Maximális: Ha a hőmérséklet ezen érték fölé kúszik, a magvak csírázása megszakad.

 

Ideális talajhőmérsékletek

Sokakban felmerülhet a jogos kérdés: mi az ideális talajhőmérséklet a kertészkedéshez? Nos, erre sajnos nincs egyértelmű válasz, ugyanis ez az éppen elvégezni kívánt munkától függ. Ha ültetni szeretnél, akkor tudd, hogy néhány mag hidegebb talajban érzi jól magát, míg a többi melegebben. No és mi a helyzet akkor, ha valaki nem az ideális talajhőmérséklet idején ültet?

 

Az lassú csírázásra, vagy elrohadó magokra számíthat. Ha a szabadban ültetsz, akkor ne feledkezz meg az éjszakai hőmérsékletekről. A talaj éjszaka – főleg hajnalban drasztikusan lehűl a nappali hőmérsékletekhez képest, hiszen ilyenkor a nap nem melegíti. Ezt fontos észben tartani, mert ha nap közben még meg is van a minimum hőmérséklet, éjszaka végzetes mélységekbe zuhanhat.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-05

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

A beltéri kerteket csakis szeretni lehet, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a beltéri kertek létrehozásáról és a beltéri kertek gondozásáról!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-09

Vágjunk bele az önellátó életmódba – Előnyök/hátrányok szakértőktől!

Az önellátó életmód útja rögös és hosszú, éppen ezért szeretnénk nektek segítséget nyújtani mostani cikkünkkel, melyből minden kiderül az önellátó életmódról!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

2020-01-11

A gyümölcsfák ápolása télen

A gyümölcsfáknak télen is szükségünk van ránk, éppen ezért hoztam most el nektek ezeket a szuper tanácsokat. Nézzük, mit kell tennetek a gyümölcsfákkal a téli időszakban!

2020-01-13

Kellemetlen, de védett lakótárs – Így védekezz a menyét ellen!

A menyét sajnos sok esetben okoz bosszúságot számunkra, ez leginkább akkor igaz, ha tyúkokat tartunk, ugyanis a menyét előszeretettel fogyasztja el ezeket a jószágokat.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
434 546
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
434 546
Közösség

üzemi előrejelzés

a mg. nagyüzemben az üzemi szakemberek által végzett ->előrejelzés. Az üzem növényvédelmi... Tovább

denitrifikáció

a talaj hasznosuló N-vegyületeinek a redukciója; az oxigénben szegény talajokban a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 4.9

Gazdaság Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés