Talajcsere fontossága - ezeket mindeképpen tudnod kell róla

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Kelemen Gábor, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kertünk egyik legfontosabb eleme a talaj. Növényeink, a fák, a cserjék és a gyep is onnan szerzi a számára elengedhetetlen és létfontosságú tápanyagokat és mikroelemeket. Ha kertünk talaja nem rendelkezik jó tulajdonságokkal azt bizony idővel növényeinken és a gyepen észre fogjuk venni.

Minden a talajcseréről

Mik a jó talaj tulajdonságai?

Amikor a talaj tulajdonságait vizsgáljuk, akkor elsősorban a szerkezetét, a levegő és vízgazdálkodását, és a tápanyagszintet nézzük meg, majd eszerint vonjuk le a következtetéseket, és osztályozzuk be, hogy jó vagy rossz tulajdonságokkal rendelkező talajjal van-e dolgunk. A jó talaj tulajdonságai közé tartozik, ha egy laza szerkezettel rendelkezik, melyben kevésbé vagy szinte egyáltalán nincsenek jelen nagyobb rögök, kötöttebb részek.

Ennek a talaj tulajdonságnak köszönhetően a jövőben könnyebben megmunkálható lesz talajunk. A jó talajnak jól kell elvezetnie a vizet, ez biztosítva azt, hogy növényeink gyökerei megfelelő mértékben jutnak vízhez növekedésük és fejlődésük során. A levegő gazdálkodása is fontos a talajnak, hiszen minél levegőtlenebb egy talaj, annál hamarabb fülled be a növény gyökere, mely később károsodásokat okozhat a növény életében. 

Nagyon fontos. hogy talajunk rendelkezzen a megfelelő értékben tápanyagokkal, mikro és makroelemekkel, így biztosítva azt, hogy a kertünkben élő növények nem szenvednek semmiféle tápanyag hiányra visszavezetve károsodásokat. 

Mit tegyek, ha talajom tulajdonságai romlanak?

Legtöbbször azt szoktuk javasolni, mikor kertépítésbe vagy nagyobb kerti munkába (például: növények ültetésébe) kezd valaki, hogy először vizsgálja meg talaját. Ha ilyenkor azt derül ki, hogy talajának pár tulajdonsága nem megfelelő, akkor még könnyebben lehet rajta javítani, és akár olcsóbban is jöhetünk ki, mintha már a növényeket is megvettük volna, de azok a rossz talaj tulajdonságok miatt nem tudnak megfelelően növekedni, így elpusztulnak. 

Ha nem az egész kertünkben áll fenn ez a rossz talaj tulajdonság, hanem csak pár területet érint, egymástól kellő távolságban, akkor azt tudjuk talajjavítással orvosolni. Talajjavítás során nem feltétetlen biztos, hogy az egész talajunk rossz tulajdonságokkal rendelkezik. Ha csak azt vesszük észre, hogy tápanyagból nem áll rendelkezésre a megfelelő mérték, akkor azt tudjuk pótolni különféle tápanyagban dús szerves trágyákkal.

Ha ugyanakkor szerkezeti problémák állnak fenn, akkor célszerű az adott területen kézi erővel (például ásóval) vagy földmunka géppel a talajt felszedni. Ezesetben körülbelül 25-30 cm mélyen igyekezzünk felásni, vagy kitermelni a földet, ezzel a termőréteget eltávolítjuk. Majd a rossz minőségű föld helyére öntsünk egy szerkezetében kevésbé kötött, tömör talajt, mely tápanyagban dús, és kiváló talaja lehet növényeinknek.

Ezt jól tömörítsük le, nehogy később megsüllyedjen, egyenletesen munkáljuk el a felszínt addig amíg a kellő mennyiséget nem töltöttük vissza. Majd ismételjük meg ezt a talajjavító módszert azokon a területeken is kertünkben ahol szükségesnek látjuk. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gabona-abc

a gabonán a levélhüvely és a -lemez átmeneténél hártyaszerű nyelvecske (ligula) és két... Tovább

cink-foszfid-tartalmú rovarölő szer

a lótetű és a mezei pocok irtására alkalmas készítmény. A hatóanyagból nedvesség... Tovább

Tovább a lexikonra
Talajművelés