Minden, amit egy kertésznek a takarmányrépa termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Csináljuk együtt - Minden a takarmányrépa termesztéséről!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tudj meg mindent a takarmányrépa termesztéséről

A takarmányrépa betegségei és kártevői

Közeli rokonságuk miatt a takarmányrépa és a cékla hasonló problémákkal küszködhetnek.

Káliumhiány

Ha takarmányrépáid levelei sárgulni kezdenek, de erezetük zöld marad, akkor esélyes, hogy nem kapnak elegendő káliumot. Ezt kálisóval pótolhatod számukra por vagy oldat formájában, amit közvetlenül a talajhoz kell hozzáadnod.

Peronoszpóra

Ez az egyik leggyakoribb gombás betegség, ami számos kerti növényt megtámadhat. Első jelei a leveleken megjelenő sárga és barna foltok, amelyek idővel egyre súlyosabbá válnak. A peronoszpóra akadályozza a növények növekedését, amelyek el is pusztulhatnak, ha nem kezelik őket időben. Hogy elkerülhesd ezt és sok más hasonló jellegű betegséget is, ügyelj a takarmányrépa szellős ültetésére.

A takarmányrépa rozsdabetegsége

A takarmányrépa rozsdabetegségét az a gomba okozza, ami a céklák rozsdásodásáért is felel. A rozsdásodás apró, vörös foltok formájában jelenik meg a levelek alsó oldalán, mielőtt kieresztené spóráit. Gombaölő szerekkel kezelhető, és érdemes odafigyelni rá, hogy megbízható, elismert termelőtől vásárolj magokat kertedbe. 

hirdetes

Levéltetvek

A levéltetvek a legelterjedtebb kerti kártevők közé tartoznak, amik szinte minden növényt megtámadnak. Egy erősebb vízsugárral le lehet őket sodorni a levelekről, visszatérésüket pedig neem olajos permettel lehet megakadályozni.

Aknázók

Az aknázók kacskaringós járatokat fúrnak a növények leveleibe. Habár egyenként is végezhetsz velük, érdemes inkább óvintézkedésekhez folyamodni a probléma megelőzése érdekében. Használj neem olajos permetet, fóliaalagutakat, és olvasd el az aknázónkról szóló teljes útmutatót!

Hogyan raktározd el a takarmányrépa magvait

A takarmányrépa termesztésének egyik szépsége a magok összeszedése és elraktározása. Nem mindig lehet egyszerű jó minőségű magokhoz jutni, ezért jó ötlet minden évben eltenni néhányat az aktuális termésből. A takarmányrépa egy kétnyári növény, ami azt jelenti, hogy az ültetés utáni év tavaszán magzik fel (persze ehhez a talajban kell hagynod néhányat télire).

hirdetes

Ilyenkor meglehetősen sok magot terem, ezért általában elég egy-két virágot levágni róluk, és fejjel lefelé lelógatva kiszárítani azokat (a magokkal együtt). Ügyelj rá, hogy ahogy a virágok kiszáradnak, a magok elkezdenek kipotyogni belőlük, ezért helyezz valamit alájuk, ami felfogja őket. Egy kicsit meg is rázhatod a száraz virágokat, hogy még több magot gyűjthess össze. A magokat helyezd egy légmentesen zárható tárolóban, azt pedig a hűtőbe (lehetőleg a zöldségtartó fiókba). Hűtve akár 3 évig is ültethetők maradnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Liprima (WRG 184)

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Levelein a karéjok száma közepesnél több,... Tovább

ló rinopneumonítisze (ló orr-, tüdőgyulladása, rhinopneumonitis)

herpeszvírus okozta, a felső légutak hurutjával (hurutos gyulladás), főként baktériumos... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés