Akár 20 millió is lehet a szüreti bírság

Akár 20 millió is lehet a szüreti bírság

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A szüreti munkák kezdetével ismét aktuális az idénymunka szabályaira felhívni a figyelmet, mert a büntetés akár 20 millió forint is lehet. Gedeon András az Országos Munka- védelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség sajtószóvivője a Gazdakörnek elmondta az erre vonatkozó előírásokat, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló elkerülhesse az akár 20 millió forintot is elérő bírságot.
Akár 20 millió is lehet a szüreti bírság

- Szőlőszüret idején milyen feltételekkel dolgozhatnak törvényesen idénymunkások?

- Az idénymunkások más munkavállalókhoz hasonlóan, hogy ha jogszerűen szeretnének elhelyezkedni, akkor ezt munkaszerződéssel, vagy alkalmi munkavállalói könyvvel tudják megtenni most is. Az alkalmi munkavállalói könyv az a gyakoribb megoldás ebben a helyzetben, hiszen kimondottan az idénymunkások munkavállalását oldja meg, arra azonban figyelni kell, hogy ez a munkavégzés idejére hiánytalanul ki legyen töltve. A munkáltatónak ezen felül figyelnie kell arra, hogy az alkalmi munkavállalói könyv nyilvántartása is legyen ott a helyszínen, amikor ellenőrzik a munkavégzést a felügyelők.
- Családtag segítségnyújtása esetén mire kell figyelnie a gazdálkodónak?
- Nem a rokoni kapcsolatnál, vagy például a családtagnál határolnám el ezt a kérdést, hanem ott, hogy itt szívességi munkáról, vagy pedig ellenérték fejében végzett munkáról van szó. Természetesen, ha egy közvetlen családtag, házastárs, gyerek, szülő segít, az egy családtagi segítségnyújtásnak számít, nem is szervezett munkavégzésnek. Ebben az esetben, az előbb említett feltételeknek természetesen nem kell eleget tenni.
- Szabálysértést esetén, milyen mértékű bírsággal kell számolni?
- Ez nagymértékben függ a szabálytalanság körülményeitől, az érintett munkavállalók számától, a szabálytalanság súlyosságától, de alapvetően a munkaügyi bírság a 30 ezer és a 20 millió forint között bármi lehet. Szabálytalan foglalkoztatásnál, feketemunka, szerződés nélküli munkavégzés, vagy bejelentés nélküli munkavégzés esetén, a munkavállalói létszámtól függetlenül százezres-milliós bírságokról is lehet szó. Itt utalnék egy közelmúltban történt, június 1-től érvényes jogszabály-változásra, amely szerint, egyes súlyos jogsértések, például a bejelentés nélküli munkavégzés esetén kötelező a munkaügyi felügyelőnek bírságot kirónia, tehát semennyi mérlegelési lehetősége nincs.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

aciditás (savasság)

oldatok savas kémhatasának —>hidrogénion-koncentrációval kifejezhető mértéke.... Tovább

abiotikus tényezők

a —>környezetnek élőlények életfolyamataira ható, azokat szabályozó élettelen... Tovább

Tovább a lexikonra