notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Akár 20 millió is lehet a szüreti bírság

Hirdetés

Akár 20 millió is lehet a szüreti bírság

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szüreti munkák kezdetével ismét aktuális az idénymunka szabályaira felhívni a figyelmet, mert a büntetés akár 20 millió forint is lehet. Gedeon András az Országos Munka- védelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség sajtószóvivője a Gazdakörnek elmondta az erre vonatkozó előírásokat, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló elkerülhesse az akár 20 millió forintot is elérő bírságot.
Akár 20 millió is lehet a szüreti bírság

- Szőlőszüret idején milyen feltételekkel dolgozhatnak törvényesen idénymunkások?

- Az idénymunkások más munkavállalókhoz hasonlóan, hogy ha jogszerűen szeretnének elhelyezkedni, akkor ezt munkaszerződéssel, vagy alkalmi munkavállalói könyvvel tudják megtenni most is. Az alkalmi munkavállalói könyv az a gyakoribb megoldás ebben a helyzetben, hiszen kimondottan az idénymunkások munkavállalását oldja meg, arra azonban figyelni kell, hogy ez a munkavégzés idejére hiánytalanul ki legyen töltve. A munkáltatónak ezen felül figyelnie kell arra, hogy az alkalmi munkavállalói könyv nyilvántartása is legyen ott a helyszínen, amikor ellenőrzik a munkavégzést a felügyelők.
- Családtag segítségnyújtása esetén mire kell figyelnie a gazdálkodónak?
- Nem a rokoni kapcsolatnál, vagy például a családtagnál határolnám el ezt a kérdést, hanem ott, hogy itt szívességi munkáról, vagy pedig ellenérték fejében végzett munkáról van szó. Természetesen, ha egy közvetlen családtag, házastárs, gyerek, szülő segít, az egy családtagi segítségnyújtásnak számít, nem is szervezett munkavégzésnek. Ebben az esetben, az előbb említett feltételeknek természetesen nem kell eleget tenni.
- Szabálysértést esetén, milyen mértékű bírsággal kell számolni?
- Ez nagymértékben függ a szabálytalanság körülményeitől, az érintett munkavállalók számától, a szabálytalanság súlyosságától, de alapvetően a munkaügyi bírság a 30 ezer és a 20 millió forint között bármi lehet. Szabálytalan foglalkoztatásnál, feketemunka, szerződés nélküli munkavégzés, vagy bejelentés nélküli munkavégzés esetén, a munkavállalói létszámtól függetlenül százezres-milliós bírságokról is lehet szó. Itt utalnék egy közelmúltban történt, június 1-től érvényes jogszabály-változásra, amely szerint, egyes súlyos jogsértések, például a bejelentés nélküli munkavégzés esetén kötelező a munkaügyi felügyelőnek bírságot kirónia, tehát semennyi mérlegelési lehetősége nincs.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
416 609
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
416 609
Közösség

génáramlás

az egymással határos rokon populációk között végbemenő folyamat. Az egyedek szabad... Tovább

vonalon járás

Az állat lábnyomai párhuzamos egyenes mentén helyezkednek el,a lábszerkezet szabályos, a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 5.0