notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A közelmúltban kémkedéssel vádolt és fogságba került, Ménes nevezetű magyar gólyát szabadon engedték, ám története szomorú véget ért: egy núbiai család levadászta és megette. Megették a magyar gólyát, levadászták a magyar gólyát, agrár, mezőgazdaság

Hirdetés

Szomorú véget ért a magyar gólya, Ménes története

Kucsma Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A közelmúltban kémkedéssel vádolt és fogságba került, Ménes nevezetű magyar gólyát szabadon engedték, ám története szomorú véget ért: egy núbiai család levadászta és megette.

A közelmúltban kémkedéssel vádolt és fogságba került, Ménes nevezetű magyar gólyát szabadon engedték, ám története szomorú véget ért: egy núbiai család levadászta és megette. Megették a magyar gólyát, levadászták a magyar gólyát, agrár, mezőgazdaság

 

 

Megették a magyar gólyát – Fogságba került, de elengedték

Ménes szeptember 4-én került fogságba, mert gyanússá vált jeladója miatt. Egy éjszakát a helyi rendőrőrsön kellett tartózkodnia, de az egyiptomi természetvédelmi szervezetek hamar tisztázták Ménes helyzetét, és három nappal később szabadon is engedték egy természetvédelmi területnek számító szigeten, Asszuántól délre. 

Megették a magyar gólyát – Újabb vonulási szakaszra készült

Ménes jeladója a szabadon engedés után a napelemek segítségével feltöltődött, és ismét jeleket kezdett sugározni. A küldött jelekből kiderült, hogy a gólya kisebb távolságokat repült a térségen belül, ahol bizonyára táplálékot vett magához, így készülve az újabb vonulási szakaszra. 

Megették a magyar gólyát – Levadászták Ménest

Az Egyiptomi Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa, Haitham Ibrahim – aki részt vett Ménes mentésében – arról tájékoztatta az MME-program vezetőjét, hogy Ménest a szigeten élő egyik család levadászta és megette. Ménes jelölőgyűrűjét és a még mindig aktívan működő jeladóját, - ami újra felhasználható - sikerült megszerezni a családtól, a Magyarországra való eljuttatása folyamatban van. 
 
Megették a magyar gólyát

Megették a magyar gólyát – Sok veszély leselkedik a vonuló madarakra

Nagyon szomorú az eset, de sajnos a vonuló madarakra – különösen a nagyobb testűekre – sok veszély leselkedik. Legnagyobb veszélyt Európában az elektromos hálózat jelenti: Ménes két jeladóval felszerelt testvére és fajtársa sajnálatos módon nem tudta Európát sem elhagyni, mindkét madár halálos áramütés miatt pusztult el. Ménes történetével beigazolódott a madarakra szerelt jeladók fontossága, ami egyébként nem zavarja őket a mindennapi életükben: a jeladók nélkülözhetetlen és mással nem helyettesíthető adatokat szolgáltatnak a madarakra leselkedő veszélyekről. Az immár világhírnévre szert tett gólya pusztulása fontos jelzés az egyiptomi hatóságoknak, hogy azon a helyen, ahol Ménest elengedték, természetvédelmi szempontból fontos erőfeszítéseket kell még tenni, amelybe beletartozik a lakkosság természetvédelmi felvilágosítása, tájékoztatása, és akár az életminőség javítása is.
Hirdetés

Megették a magyar gólyát – Több országban is jellemző a madarak vadászata

Nem egy országban, amelybe beleesik a madarak vonulási útvonala, sajnos jellemző a madarak sport és fogyasztási célú vadászata is. A Földközi-tenger térségében ez a dolog igen jelentős természetvédelmi problémákat okoz, még az Európai Unió egyes tagállamaiban, mint például Olaszország és Málta. 

Megették a magyar gólyát – Ménes halálának hátterében a térség szegénysége áll

Hirdetés
A Szahara térségében a madárpusztítás hátterében elsősorban a szegénység áll, mivel a szegényebb családoknál is ugyanúgy fennáll a hús fogyasztásának igénye, mint bármely más családnál. Ezek miatt még több nehézségbe ütközik a vonuló madarak védelme. A Ménest elfogyasztó núbiaiak gyakran vadásznak madarakra, és kényszerűségből vadászattal egészítik ki a napi táplálkozási igényeiket. 

Megették a magyar gólyát – A fehér gólyák keresik az ember közelségét, ez okozhatja a vesztüket

A fehér gólyák azért is vannak különösen nagy veszélyben, mert a hazai állomány szinte 100 százaléka lakott területeken, az ember közvetlen közelében költ, ahol a hazai védettségnek köszönhetően biztonságban és táplálékkal ellátva élnek. Méneshez hasonlóan a fiatal, rutintalan, első vonulásukat végző gólyák esetében különösen jellemző, hogy vándorlási útvonalukon sem kerülik, inkább keresik az emberek közelségét. Ebből kifolyólag könnyen válhatnak prédává, főleg akkor, ha évezredes madárvadászati gyakorlattal rendelkező törzsek közelébe kerülnek. A madarakra vadászó törzsek egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb módszere a dobó-bot, amivel könnyedén ejtenek el repülő madarakat is. 
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
434 546
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
434 546
Közösség

edafontrágya

nagy szervesanyag-tartalmú keveréktrágya; fő sajátossága, hogy nagy számban tartalmaz... Tovább

Mohácsi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mohács Szabadság u. 24. 7700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok