notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Karácsonyfadísz szódabikarbónából

Hirdetés

Készíts szódabikarbóna segítségével karácsonyfadíszt

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Lehet karácsonyfadísz a fára, függődísz az ajtóra, dekoráció a karácsonyi csomagolásra, vagy akár készíthetsz belőle szélcsengőt. Sokoldalúan felhasználható, és mindenki észre fogja venni, hogy nem egy szokványos só-liszt-gyurma. Hidd el, semmi köze hozzá, ez sokkal jobb!

Szuper karácsonyfadísz

 

A díszek elkészítése annak köszönhető, hogy nekünk pár éve fehér karácsonyfánk van, viszont a díszek beszerzése hosszú évek munkája volt. Ha hiszed, ha nem, nagyon nehéz szép és IGAZÁN FEHÉR díszeket venni. Márpedig ez tényleg fehér lesz és gyönyörű szépen csillogó. Nézd csak!

 

Mindent imádok, ami karácsony és tényleg nem lehet időben kezdeni, úgyhogy nem is kérdés, hogy ez a tipp mindenki számára jól fog jönni! Elkészítése nem igényel semmilyen előképzettséget és az eredmény dicséret mágnesként működik, mindenki imádni fogja és aki csak megnézi, azt fogja kérdezni, hogy csináltad.

 

Hozzávalók: 2 egység* szódabikarbóna, 1 egység (kukorica)keményítő**, 1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység).

 

*Az egység az lehet egy pohár, egy bögre vagy akár egy dióhéj is - az a fontos, hogy az arányok stimmeljenek. A vizet akkor a legegyszerűbb mérni, ha egy mérőpoharat alkalmazunk és mondjuk a 2 dl-t jelölő vonalat vesszük az egy egységnek. Így a víz mérésekor a 250 ml-ig öntjük a vizet. Remélem, így tiszta és világos.

 

**A sima, mezei keményítő névre hallgató fehér por is általában kukoricakeményítő és azt bármelyik sima közértben is kapsz. Kukkants bele, mert van, amelyik picit sárgás, Neked a minél fehérebb kell.

Hirdetés

 

(Nálam az egy egység kb. 2 dl volt. Ebből rengeteg (kb. 50 kisebb méretű biztosan) dísz kihozható, úgyhogy első körben szerintem ezzel dolgozz Te is. (Elég lesz kinyújtani meg kiszurkálni). A következő oldalon elmondom, hogyan készül!

 

Szuper karácsonyfadísz

Önmagában is gyönyörű szép a fehér csillogásával, de ha mégis fel akarod dobni kicsit a sima felületet, még kiszaggatás előtt nyomj a masszába egy csipkedarabot vagy akár egy hajkefét, vagy fenyőágat, de egy toboz végiggörgetésével is különleges hatást érhetsz el. Száradás után festheted és tovább díszítheted, ha szeretnéd. Ismerősök visszajelzései alapján csillámport is bátran keverhetsz a masszába, illetve illóolajat is rakhatsz bele, hogy illatos díszeid legyenek, de ezeket már a kihűlt masszába gyúrd, ne főzés közben, mert akkor megrepedezhet vagy széteshet.

 

Miért olyan tökéletes?

Gyönyörűen festhető, nincs benne semmi káros anyag, olcsó, gyors, igazi porcelánra hasonlít, könnyű vele dolgozni, nem reped.

 

Elkészítése

A hozzávalókat öntsd egy lábasba és közepes lángon kezdd el melegíteni. Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól van kihívás a kavargatásában, de mégsem sodónyi ideig kell felette állni, úgyhogy nyugi. Az utolsó 5 perc az már kemény menet, de legalább megvan mára az alkaredzés is.  

Hirdetés

 

Amikor már totál krumplipüré kinézete van (csak sokkal keményebb), akkor kapard ki egy tányérra és takard le AZONNAL. Betekerheted alufóliába vagy beteheted egy zacskóba, vagy akár dobozba, a lényeg, hogy ne hagyd kiszáradni.

 

Fontos! Rögtön takard le vagy zárd el, hogy ne száradjon ki (erre 5 perc alatt simán képes)! Véletlenül se kezdj el vele dolgozni, még ha a te kezed bírja is a meleget, mert szanaszét fog repedni. Ha mégis megszáradna a külső réteg - ahogy nekem -, akkor azt vágd le, mielőtt elkezdesz dolgozni a masszával. Ne dobd ki, mert abból is készíthetsz díszeket, csak a száraz darabok miatt csomós lesz. Ettől viccesen néz ki, de precíz, kis mintákat ezzel nem tudsz készíteni.

 

Ha kihűlt (egy pár órát mindenképp békén kell hagyni), akkor ugyanúgy dolgozunk vele, ahogy bármilyen más keksztésztával vagy mézeskaláccsal (kinyújtjuk, szaggatjuk), azzal a fontos különbséggel, hogy ezt nem sütjük, csak simán a levegőn meg fog száradni Neked! Ugye milyen tökéletes? Ha nem használod fel azonnal kihűlés után, akkor tedd a hideg masszát rögtön hűtőbe, egy jól záródó zacskóban vagy dobozban.

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
300 762
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 895 497
Közösség

állatok nemesítése

meglevő fajták tulajdonságainak célszerű javítása ->keresztezés, kiválogatás... Tovább

hüvelytágító

a hüvely és a méhszáj vizsgálatához, mesterséges termékenyítéskor alkalmazott, fémből, ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 226

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek