Ezeket a növényeket ajándékoz az ünnepek alkalmából!

hirdetes

Ezek a szobanövények tökéletesek karácsonyi ajándéknak

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Beköszöntött az ünnepi időszak, és a virágboltok tele van mikulásvirágokkal, de nem csak ez az egyetlen ünnepi szobanövény, amelyet választhatunk karácsonyi ajándékként. Sok más létezik, melyek megfelelő gondozással sokáig ki fognak tartani, sőt, jövő karácsonykor is virágozni fognak akár.

Szobanövények karácsonyi ajándéknak

Karácsonyi kaktusz – az ünnep szimbóluma

Néha rákkaktusznak is nevezik, mert hosszú szára a rák lábára emlékeztet. A karácsonyi kaktusz ünnepi virágai piros, rózsaszín, sőt lila ünnepi színekben pompáznak. A közvetlen napfénytől és melegtől távol kell tartani, 2-3 hetente kell öntözni: csak akkor, ha a talaj felső egyharmada már száraznak érződik.
A karácsonyi kaktusz újravirágzása a fénytől és a hőmérséklettől függ. A rügyek kialakulásához nyolc napon át 16 óra sötétre és nyolc óra fényre van szüksége. Fontos, hogy a ciklus ne legyen megzavarva, így segít, ha a növényt sötét helyiségben, az ablaktól távol tartjuk. Nem túl hideg vagy túl meleg – az optimális 15-17 fok az ideális. Amikor elkezdenek kialakulni a rügyek, mehet vissza az eredeti helyére. A karácsonyi kaktusz akár tíz évig is elélhet virágzó szobanövényként, szóval egy maradandó ajándék. 


Orchidea – az ezerarcú csodanövény 

A jólét, az egészség, a barátság és a jókívánságok szimbólumaként az orchidea csodálatos ünnepi ajándék. A nagytól a miniatűrig terjedő méretben és sokféle színben kapható. Körülbelül hét naponta kell öntözni, nem mérgező a háziállatokra, és újra virágzik.

hirdetes
Miután a virágok elhalványultak, vágjuk le a szárat 2,5 cm-rel a legegészségesebb zöld csomó (kis dudor) felett. Ha a szár barna, vágjuk le a tövénél.
Egy orchidea pihenőideje kettőtől kilenc hónapig tarthat. Ez alatt takarékosan és csak akkor öntözzük, ha a talajt száraznak érezzük. A növényt tartsuk hűvös, 16 fok körüli hőmérsékleten, és ablakos, de mesterséges fények nélküli helyiségben. Miután a rügyek teljesen kialakultak, vigyük vissza a növényt az eredeti életterébe.

Ciklámen – a csodaszép nőies ajándék

Ez a beltéri szobanövény könnyen megtalálható a legtöbb virágüzletben. A ciklámen ősztől tavaszig növekszik, és novembertől januárig hosszabb ideig virágzik. Öt sziromból álló virágai pillangókra emlékeztetnek. A vöröstől fehérig terjedő színű beltéri ciklámen a hűvös helyet, a közvetett fényt részesíti előnyben, és akkor kell öntözni, amikor a talaj érintésre száraz. Gyakran egyszeri virágzóként kezelik, és a virágok lehullása után eldobják, azonban érdemes megtartani – egy kis szakszerű gondozással újra virágozni fognak.

hirdetes
A nyár közeledtével a levelek megsárgulnak és elhalnak. Ekkor hagyjuk abba az öntözést, és helyezze a most alvó növényt hűvös, félsötét helyre. Hagyja állni körülbelül nyolc hétig. Az új növekedés első jeleinél alaposan öntözzük meg a növényt, helyezzük vissza az eredeti helyére, és folytassuk a normál gondozást. Néhány hét múlva új leveleknek kell növekedniük a virágrügyekkel együtt.

Amarillisz - a télűző királynő

Az amarillisz vastag szárai hatalmas virágokat tartanak fel, amelyek liliomokhoz hasonlítanak. A vöröstől a pirosas rózsaszínig terjedő virágzataival az amarillisz elegáns színvilágot biztosít az ünnepi szezonban.
Virágzás közben tartsd a növényt hűvös helyen (15-17 C között), és távol a közvetlen napfénytől. A kiálló hagymának és a szárnak száraznak kell maradnia, és a körülöttük lévő talajt csak annyira kell öntözni, hogy éppen csak nedves legyen – körülbelül hetente.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-29

Így gondozd az ünnepi ajándékként kapott növényeidet

Bizonyára sokan kaptunk karácsonyra virágot ajándékba, nem árt tudni néhány alapvető teendőt, amiket meg kell tennünk velük kapcsolatban!

2022-12-30

Ne dobd ki! - 7 kreatív módszer a karácsonyfa felhasználásához

A karácsonyfákat nem feltétlen kell kidobni, sok módja van a felhasználásukra, ezáltal környezetbarátak is lehetünk!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-22

Valentin-napi málnás szív alakú fánk recept

Nincs is jobb, mint Valentin-napon étellel is kifejezni a szeretetünket a párunknak: ez a mennyei szív alakú málnás fánk biztosan tökéletes választás!

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kartap-hidroklorid hatóanyagú rovarölő szer

a kártevők idegrendszerének működését gátolja. Erőteljes kezdeti hatása mellett a hatás... Tovább

takarmánykeverő, -kiosztó kocsi

rendszerint egytengelyes, rugózatlan felépítményű, ->traktor vontatású pótkocsi, amelyben... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Karácsony növény Ünnep virág