Ezeket a növényeket ajándékoz az ünnepek alkalmából!

Ezek a szobanövények tökéletesek karácsonyi ajándéknak

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Beköszöntött az ünnepi időszak, és a virágboltok tele van mikulásvirágokkal, de nem csak ez az egyetlen ünnepi szobanövény, amelyet választhatunk karácsonyi ajándékként. Sok más létezik, melyek megfelelő gondozással sokáig ki fognak tartani, sőt, jövő karácsonykor is virágozni fognak akár.

Szobanövények karácsonyi ajándéknak

Karácsonyi kaktusz – az ünnep szimbóluma

Néha rákkaktusznak is nevezik, mert hosszú szára a rák lábára emlékeztet. A karácsonyi kaktusz ünnepi virágai piros, rózsaszín, sőt lila ünnepi színekben pompáznak. A közvetlen napfénytől és melegtől távol kell tartani, 2-3 hetente kell öntözni: csak akkor, ha a talaj felső egyharmada már száraznak érződik.
A karácsonyi kaktusz újravirágzása a fénytől és a hőmérséklettől függ. A rügyek kialakulásához nyolc napon át 16 óra sötétre és nyolc óra fényre van szüksége. Fontos, hogy a ciklus ne legyen megzavarva, így segít, ha a növényt sötét helyiségben, az ablaktól távol tartjuk. Nem túl hideg vagy túl meleg – az optimális 15-17 fok az ideális. Amikor elkezdenek kialakulni a rügyek, mehet vissza az eredeti helyére. A karácsonyi kaktusz akár tíz évig is elélhet virágzó szobanövényként, szóval egy maradandó ajándék. 


Orchidea – az ezerarcú csodanövény 

A jólét, az egészség, a barátság és a jókívánságok szimbólumaként az orchidea csodálatos ünnepi ajándék. A nagytól a miniatűrig terjedő méretben és sokféle színben kapható. Körülbelül hét naponta kell öntözni, nem mérgező a háziállatokra, és újra virágzik.
Miután a virágok elhalványultak, vágjuk le a szárat 2,5 cm-rel a legegészségesebb zöld csomó (kis dudor) felett. Ha a szár barna, vágjuk le a tövénél.
Egy orchidea pihenőideje kettőtől kilenc hónapig tarthat. Ez alatt takarékosan és csak akkor öntözzük, ha a talajt száraznak érezzük. A növényt tartsuk hűvös, 16 fok körüli hőmérsékleten, és ablakos, de mesterséges fények nélküli helyiségben. Miután a rügyek teljesen kialakultak, vigyük vissza a növényt az eredeti életterébe.

Ciklámen – a csodaszép nőies ajándék

Ez a beltéri szobanövény könnyen megtalálható a legtöbb virágüzletben. A ciklámen ősztől tavaszig növekszik, és novembertől januárig hosszabb ideig virágzik. Öt sziromból álló virágai pillangókra emlékeztetnek. A vöröstől fehérig terjedő színű beltéri ciklámen a hűvös helyet, a közvetett fényt részesíti előnyben, és akkor kell öntözni, amikor a talaj érintésre száraz. Gyakran egyszeri virágzóként kezelik, és a virágok lehullása után eldobják, azonban érdemes megtartani – egy kis szakszerű gondozással újra virágozni fognak.
A nyár közeledtével a levelek megsárgulnak és elhalnak. Ekkor hagyjuk abba az öntözést, és helyezze a most alvó növényt hűvös, félsötét helyre. Hagyja állni körülbelül nyolc hétig. Az új növekedés első jeleinél alaposan öntözzük meg a növényt, helyezzük vissza az eredeti helyére, és folytassuk a normál gondozást. Néhány hét múlva új leveleknek kell növekedniük a virágrügyekkel együtt.

Amarillisz - a télűző királynő

Az amarillisz vastag szárai hatalmas virágokat tartanak fel, amelyek liliomokhoz hasonlítanak. A vöröstől a pirosas rózsaszínig terjedő virágzataival az amarillisz elegáns színvilágot biztosít az ünnepi szezonban.
Virágzás közben tartsd a növényt hűvös helyen (15-17 C között), és távol a közvetlen napfénytől. A kiálló hagymának és a szárnak száraznak kell maradnia, és a körülöttük lévő talajt csak annyira kell öntözni, hogy éppen csak nedves legyen – körülbelül hetente.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-09

Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned

Itt a tavasz, a jó idő, az idő, amikor a természet is életre kell. Itt az ideje, hogy szobanövényeidet is kividd a napsütésre. Ezeket a szobanövényeket vidd ki!

2024-03-26

Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!

Idén húsvétkor szeretnél valami extrán jó kalácsot csinálni, ami eltér a hagyományostól? Akkor készítsd el a colombat, az olaszok húsvéti kalácsát, imádni fogod!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kiméra

egy szervezet ugyanazon szervében genetikailag különböző alkatú szövetek megjelenése. Néha... Tovább

maláta

a tisztított árpát áztatják, majd szérűn v. szekrényben csíráztatják; a kicsírázott... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Karácsony növény Ünnep virág