Így gondozd benti növényeidet! - A tavasz még nincs a közelben, ezért a benti növényeinket a hidegebb idő szabályai szerint kell gondoznunk: kövesd tippjeinket, hogy szobanövényeid pompázhassanak!

hirdetes

5 beltéri kertészeti tipp a virágzó szobanövények számára

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ahogy mi télen lelassulunk, úgy a szobanövényeink is. Habár a tavasz közeledik, azonban még alacsony fényviszonyoknak, rövid napoknak, száraz, fűtött levegőnek és a hideg háznak vannak kitéve. Ahogy a növekedési szokásaik változnak, úgy a beltéri kertészeti feladataink is, ezeket érdemes átvenni!

Szobanövények gondozása

1. KEVESEBB H2O!

A beltéri növényeknek télen kevesebb vízre van szükségük. Bármilyen növény pusztulásának egyik fő oka a túlöntözés: hiszen a talaj légtereit elfojtja a víz. A növényi gyökereknek éppúgy szükségük van levegőre, mint vízre és tápanyagra. Ellenőrizd, hogy vizes a föld, mielőtt megfogod az öntözőkannát. A talajnak körülbelül 5 centiig száraznak kell lennie ahhoz, hogy öntözzük, nem csak a felszínen. Alaposan locsoljuk meg, hagyjuk, hogy az edény aljáról kifolyjon egy tálcára a víz. Ne hagyjuk, hogy a vizes tálcában maradjon a növény, borítsuk ki a feleslegesvizet. 

2. ENGEDJ BE FÉNYT, ÉS TARTSD TISZTÁN A NÖVÉNYEKET

Az alacsony fényviszonyok miatt még jobban ügyeljünk a levelek tisztántartására. Hiszen a por csökkenti a fotoszintézishez szükséges fényt, amely táplálja a növényt, ezért fontos a rendszeres tisztítás. Így tarthatod tisztán a növényeket:

•    Használj rongyot és tiszta meleg vizet, vagy ted az egész növényt a zuhany alá. Ez egy jó módszer a kártevők, például a levéltetvek, lisztes poloskák, pikkelyes és takácsatkák eltávolítására. Fejezd be a tisztítást a barna és elhalt levelek eltávolításával a betegségek megelőzése érdekében.

hirdetes
•    Tartsd tisztán az ablakokat, hogy a lehető legtöbb fényt, napsütést és meleget engedd be. 
•    Mozgasd a növényeket, hogy maximális fényt és meleget kapjanak.
•    Tartsd őket távol a fűtőtestektől, az esetleges huzattól és hideg ablakoktól.

3. NÖVELD A PÁRATARTALMAT

A  száraz beltéri levegő leküzdése érdekében tegyél köveket vagy kavicsokat tálakba, és töltsd fel vízzel. Erre rárakhatod a növényedet cseréppel együtt, ügyelj arra, hogy az ne álljon a vízben. Csoportosítsd a növényeket a nagyobb páratartalom érdekében, vagy használjon párásítót.

hirdetes

4. KÉSZÜLJ FEL A TAVASZRA

Január végén és februárban a hosszabbodó napok új növekedést hoznak a szobanövények számára is. Beltéri növényeidnek több vízre és  szerves trágyára lesz szüksége. Folytassuk a víz ellenőrzését, és mehet a trágyázás is, visszafogottan. Ahogy a nappalok egyre hosszabbak és melegebbek, a víz és a műtrágya mennyiségét növelni kell.

5. VÁGD LE A RÉGI SZÁRAKAT ÉS FRISSÍTSD A TALAJT

A késő tél ideje a szobanövények metszésének is. Az elhalt, régi szárakat és leveleket metsszük le. Vedd ki a növényt a cserépből, vágd vissza a gyökérgolyót, és tedd egy azonos méretű, tiszta cserépbe új virágfölddel. Ha valóban cseréphez van kötve, akkor a gyökérlabdát kicsit törjük fel, és tegyük egyel nagyobb cserépbe. 
Kezdettől fogva sikeres lehetsz a szobanövényekkel, ha megfelelő növényt vásárolsz a megfelelő helyre. Ne próbálj napfényt kedvelő növényt nevelni sötét szobában, és az árnyékot kedvelőket ne tedd ki közvetlen napfénynek. Télen ügyelj az igényeikre, és buja belső kerted lesz, miközben száll a hó kint!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vizeletvizsgálat

Fontos diagnosztikai módszer,amely nemcsak a húgyszervek megbetegedéséről is felvilágosítást... Tovább

cink-foszfid-tartalmú rovarölő szer

a lótetű és a mezei pocok irtására alkalmas készítmény. A hatóanyagból nedvesség... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény