Hogyan érdemse gondoznom szívvirágom? Hogyan ültessem el a szívvirágot? Tudj meg most mindent a szívvirágról

hirdetes

A nagy szívvirág nevelése és gondozása

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden a szíívirág gondozásáról

A nagy szívvirág életciklusa

Ahogy azt már említettük, a nagy szívvirág egy lágyszárú évelő, ami azt jelenti, hogy a minden évben elhal, majd a következő évben újra visszatér, hogy ismét virágba borulhasson. Azonban míg más, hasonló jellegű évelőknél ez a tenyészidőszak végén történik, a nagy szívvirágok rögtön az elvirágzás után halnak el, ami már a nyár közepén megtörténik.

Teljesen kifejlett állapotukat 2-5 év növekedés után érik el. A rizómaszerű gyökerek az éghajlattól függően a tél végén, vagy kora tavasszal új hajtásokat hoznak. Nagy méretüknek köszönhetően elegendő tápanyagot képesek elraktározni magukban a tenyészidőszakok között.

hirdetes

Szaporítása

Annyira életerős növények, hogy cserépben, vagy más tárolóban nevelve könnyedén ellephetik azt. Éppen ezért 3-4 évente ajánlatos szétválasztani őket a szaporítás és a cserepek tisztaságának megőrzése céljából. A szaporítást késő ősszel, vagy a tél elején érdemes elvégezni. Óvatosan ásd fel a gyökereket, és a szárazakat ültesd át ugyan olyan talajba, amilyenben eddig is voltak. Ez után helyezd őket otthonod egy árnyékosabb részére.

A nagy szívvirágról fontos tudni, hogy meglehetősen nagy, szerteágazó, vastag gyökérzetet növeszt magának, de a szétválasztáskor nagyon óvatosnak kell lenned, nehogy megsértsd a vékonyabb, gyengébb gyökérrészeket. Mint sok más növény, természetesen a nagy szívvirág is szaporítható magvakkal. Ezeket a magvakat azonnal érdemes elültetni, miután elválasztódnak az anyanövénytől. Készíts elő nekik egy megfelelő méretű cserepet, és töltsd fel nyirkos, jó vízelvezetésű talajjal.

hirdetes

Az ültetés után fagyaszd le őket nagyjából 6 hétre. A 6 hét letelte után helyezd őket egy 12-15°C hőmérsékletű helységbe, amíg a csírázás meg nem indul (ez nagyjából 50 napot vesz majd igénybe).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-23

9 gyönyörű húsvéti virág és a jelentésük

A húsvéthoz hagyományosan sok gyönyörű virág kapcsolódik, mindegyiknek megvan a maga egyedi jelentése. Tekintsd meg listánkat ezekről a csodálatos virágokról!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kétnövésű gyapjú

az a csekély értékű gyapjú, amelyben a szálak kisebb-nagyobb hányada szakadt. Hosszabb... Tovább

kromoszóma-rendellenességek (kromoszómaaberrációk)

az adott fajra jellemző kromoszómaszerelvény megváltozásai. Többféle megnyilvánulási... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert virág