A szitakötőknek ott a helyük a kertetekben - mutatom, miért

hirdetes

Így csalogass szitakötőket kertedbe

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szitakötők a kertben

Telepítsünk vizes dekorációt kertedbe

A szitakötők vízkedvelő rovarok, így ebből következik, idejük nagy részét valamilyen vízfelület közelében szeretik tölteni. Hasonlóan a szúnyogokhoz, petéiket vízbe rakják le, és az azt körülvevő növényzetben tanyáznak. Vannak olyan fajták, amelyek az állóvizet kedvelik, míg mások a folyóvizeket preferálják. Érdemes utánanézni, hogy a közeledben milyen fajták elterjedtek, hogy tudd, mi a legideálisabb „bölcső” a számukra.

Ehhez jó tudni azt is, hogy milyen jellegű vizek vannak a környéken – ha pl. van valahol egy tó a közelben, akkor jó eséllyel az állóvizet kedvelő szitakötőket érdemes megcélozni. Mivel a szúnyogok a nyugodt vizet kedvelik, ajánlott az állóvizű díszekhez valamilyen extra kiegészítőt hozzáadni, ami némi mozgást kelt benne, hogy távol tartsd őket a szitakötők otthonától.

hirdetes

A víz lehetőleg legyen legalább 60 cm mély, ha azt szeretnéd, hogy a szitakötők oda költözzenek hozzád. A szúnyogok lárvái egyébként is a sekélyesebb vizekben valószínűbb, hogy kikelnek, így a mély víz kétszeresen hasznos lesz. Elkerülhetetlen persze, hogy néhány szúnyog is kifejlődjön az ilyen vizekben, de ezek csupán csak extra táplálékként szolgálnak majd a szitakötőknek.

Helyezzünk növényeket a víz közelébe

Mint említettük, a szitakötők a víz közelében található növényzetet tekintik valódi otthonuknak. A vízi növények több ízben is segítik szaporodásukat: a „felnőtt” példányok a növények tövébe, a vízfelszín alá rakják le petéiket, aztán a nimfák (a fejlődő szitakötők) e növények szárain másznak ki a vízből, hogy idővel szárnyra kaphassanak. Szintén ideálisak lehetnek erre a víz felszínén lebegő növények. Ezen kívül búvóhelyekként szolgálhatnak számukra a vízhez közeli bokrok és fák is.

hirdetes

Telepítsünk beporzó növényeket kertedbe

Habár a szitakötők értékelni fogják, hogy a víz szúnyogokat is vonz a kertedbe, más rovarokkal is szívesen táplálkoznak. Megeszik a kisebb molyokat, lepkéket, és még akár a méheket is, ha elég nagyra nőnek. Ajánlatos néhány olyan növényt telepíteni kertedbe, amik ilyen beporzásért felelős rovarokat is magukhoz csalogatnak. Jó választás e célra például a vízililiom, a boglárka, vagy a nőszirom.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

8 féle mulcs, amivel szebbé teheted a kerted kevés költséggel

Ezek a népszerű talajtakaró opciók órákkal lerövidítik az udvar karbantartásával töltött időt – és néhány még jól is néz ki. Mulcsozási fajták a kertedbe

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elektromos kerítés (villanykarám, villanypásztor)

fémhuzalból készült kerítés, amelyben áram kering. Az elektromos kerítést érintő... Tovább

bőgőre fejés

annak, a juhászatokban elterjedt eljárásnak a népies elnevezése, amikor a juhoktól kifejhető... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert kert