Legfinomabb szilvás receptek - A szilva az ősz jelképe, de már augusztusban elkezdenek érni bizonyos fajták: elhoztam nektek nagymamám legfinomabb szilvás receptjeit, készítsétek el ti is!

Lassan érik már a szilva: ezek a nagymamám legjobb szilvás receptjei

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A szilva évszázadok óta méltán népszerű gyümölcs a konyhákban, és számtalan finomságot készíthetünk belőle. Az érett szilvák zamatos ízével és kellemesen édes-savanykás aromájával könnyedén hódítják meg a ízlelőbimbóinkat. Ahogy az idő múlik, a hagyományos receptek új életre kelnek, és együtt örökítjük meg a családi tradíciókat. Ebben a cikkben bemutatom nagymamám legfinomabb szilvás receptjeit, amelyek időtlen ízekkel és emlékekkel ajándékoznak meg bennünket.

Szilvás receptek

Régimódi szilvalekvár 

A szilvalekvár a legklasszikusabb és legelterjedtebb módja annak, hogy megőrizzük a szilvák ízét a tél folyamán. Nagymamám titka a megfelelő érettségű szilvák kiválasztása és a lassú, gondos főzés. A sűrű, aranyló szilvalekvár nemcsak kenyérre kenve, de süteményekben, palacsintán és még reggeli joghurtban is remekül megállja a helyét.

Hozzávalók:

•    Körülbelül 1,5 kg érett szilva
•    600-800 g kristálycukor (ízlés szerint állítható)
•    1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:

1.    Mossuk meg alaposan a szilvákat, vágjuk ketté és távolítsuk el a magokat.
2.    A magokat tálalható mennyiségű vízben forraljuk fel, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Ezzel a vízzel később hígíthatjuk a lekvárt, ha szükséges.
3.    A kivágott és kimagozott szilvákat tegyük egy nagy fazékba.
4.    Adjuk hozzá a cukrot a szilvákhoz, majd keverjük össze. Hagyjuk állni 1-2 órán át, hogy a cukor jól átitassa a gyümölcsöt.
5.    Miután a cukor elkezd feloldódni és a szilvák kissé levet engednek, kezdjük el főzni közepes lángon. Időnként kevergessük, hogy ne égjen le az alja.
6.    Amikor a szilvák szépen szétfőttek, és a lekvár sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét. Ez a citrom frissességet és kellemes savanykás ízt ad a lekvárnak.
7.    Főzzük további 15-20 percig, vagy amíg a lekvár megfelelő sűrűségű nem lesz. A megfelelő sűrűségű teszteléséhez cseppentsünk egy kis lekvárt egy hideg tányérra. Ha a lekvár megszilárdul és nem folyik szét, akkor készen van.
8.    Amikor a lekvár elkészült, távolítsuk el a fazékból, és töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le a tetejüket szorosan.
9.    A lekvárokat tegyük egy nagy lábasba, és fedjük be vízzel. Forraljuk fel, majd főzzük további 10-15 percig, hogy a üvegek is sterilizálódjanak.
10.    Vegyük ki a lekvárokat a vízből, és hagyjuk őket teljesen kihűlni a tűző napon vagy szellős helyen.
11.    Amikor a lekvár teljesen kihűlt, ellenőrizzük megfelelő címkézéssel, majd tároljuk hűvös, sötét helyen.

Tepsis szilvás lepény 

Egy másik különleges recept, amelyet nagymamám generációk óta készít, a tepsis szilvás lepény. Ezt a szaftos, gyümölcsös sütőt különleges tésztával öntik le, majd a sütés során a szilvák édessége és a tészta ropogós textúrája tökéletes harmóniát alkotnak.

Tészta:

•    250 g liszt
•    125 g vaj vagy margarin
•    2 evőkanál cukor
•    1 teáskanál sütőpor
•    1 csipet só
•    1 tojás
•    2 evőkanál tejföl

Töltelék:

•    Körülbelül 500 g érett szilva
•    2 evőkanál cukor (ízlés szerint állítható)
•    1 teáskanál fahéj (opcionális)

Elkészítés:

1.    Először készítsük el a tésztát. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót egy tálban keverjük össze.
2.    Add hozzá a hideg vajat vagy margarint, majd morzsoljuk össze az ujjainkkal vagy egy villa segítségével, amíg morzsalékos állagú lesz.
3.    Külön edényben keverjük össze a tojást és a tejfölt. Öntsük a nedves összetevőket a száraz keverékhez, majd gyúrjuk össze egy lágy tésztává. Ne gyúrjuk túl, csak amíg összeáll.
4.    Tekercseljük be a tésztát műanyag fóliába vagy celofánba, majd tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy pihenjen és hűljön.
5.    Közben készítsük elő a szilvákat. Mossuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, majd vágjuk vékony szeletekre.
6.    Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (vagy 160°C-ra, ha légkeveréses sütőt használunk).
7.    Készítsünk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm) sütőpapírral vagy vajazással.
8.    Vegyük ki a hűtőből a pihentetett tésztát, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra a tepsinél valamivel nagyobb méretűre. Helyezzük a tészta a tepsibe, és nyomkodjuk bele az aljára és a széleire.
9.    Szórjuk meg a tészta alját egyenletesen a cukorral (és a fahéjjal, ha használunk).
10.    Rendezzük el a vékony szilvaszeleteket egyenletesen a tészta tetején.
11.    Tegyük a tepsit a előmelegített sütőbe, és süsük kb. 25-30 percig, vagy amíg a tészta aranybarna lesz és a szilvák szépen összeszottyannak.
12.    Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
13.    Vágjuk fel kockákra vagy téglalapokra, majd tálaljuk.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyapjúzsír

a faggyú- és verejtékmirigyek váladékát összefoglaló néven gyapjúzsírnak nevezik. A... Tovább

vetőgépek

A ->vetés minősége meghatározó a várható terméshozam, ezért a v. legjobb műszaki... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek