A szilvafa nevelése, minden a szilva termesztéséről

Minden, amit egy kertésznek a szilva termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tudj meg mindent a szilva termesztéséről

A szilva gondozása

A szilvafák ágait fontos rendszeresen ritkítani, nehogy eltörjenek a termések súlya alatt. Ha ez mégis megtörténik, akkor metszd vissza a törés helyét egy nem sérült részig, lehetőleg egészen egy elágazásig, hogy ne maradjon kiálló csonk. A fiatal fákat – mint említettük – az első hetekben, illetve az egész első szezonban öntözni kell, hogy megerősödjenek és növekedjenek. Később aztán vissza lehet állni egy általánosabb rendszerességre.

Két öntözés között meg kell várni, hogy a talaj kiszáradjon (nem teljesen). Az öntözések egészen október közepéig folytatódjanak, hogy télire legyen mit elraktározniuk. A fiatal fákat egészen addig nem szabad műtrágyázni, amíg nincsenek túl legalább egy termésen. Ezt követően a gyümölcsterméshez rendszeres, egész szezonban tartó műtrágyázásra lesz szükség. A fákat kalcium-nitráttal, vagy 10-10-10-es műtrágyával tápláld, de ősszel és télen vegyél vissza a nitrogénből, hogy ezekben a szezonokban ne ösztönözd növekedésre a szilvákat.

Ősszel ügyelj rá, hogy minden hulladékot rendszeresen összegereblyézz a fa körül. A metszést kora tavasszal, vagy nyár közepén érdemes elvégezni, mert az őszi és téli metszések fertőzéseket okozhatnak. A rendszeres metszés segít megelőzni a kártevőproblémákat és a fertőzések terjedését. A téli fagyok kárt tehetnek a fákban, ezért hidegebb éghajlatokon érdemes leszigetelni őket (különösen a csemetéket).

A szilva szüretelése

Az európai szilváknak akkor van a legjobb íze, ha a fán hagyod érni őket. Onnan tudod, hogy szilváid érettek, hogy óvatos nyomkodásra a gyümölcsök héja puhának érződik. Az érett szilvák egy határozott csavarással szedhetők le a fákról. A japán szilvákat valamivel korábban kell leszüretelni, és hagyni, hogy egy hűvös helyen érjenek meg teljesen.

A szilvákat nem lehet sokáig tárolni, ezért vagy rövid időn belül el kell fogyasztani/fel kell használni, vagy tartósításra lesz szükség. Egy másik megoldás még enyhén éretlen állapotukban leszüretelni őket, majd egy hűvös helyen várni, hogy megérjenek – ezzel valamivel tovább megőrzik frissességüket. A szilvákat a hűtőben érdemes tárolni. A legideálisabb hőmérséklet számukra -1 és 0°C között van, 90-95%-os páratartalommal. Ezen a hőmérsékleten akár 2-4 hétig is megőrzik minőségüket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-23

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar virágok gyönyörűek, mutatunk néhány őshonos fajtát, amiktől burjánzó kerted lesz. Ezektől az őshonos, magyar virágoktól egy igazi oázis lesz a kerted.

2024-07-22

Kiirthatatlan gyomnövények a kertben? Ezektől minél előbb szabadulj meg!

Vannak olyan gyomnövények, amelyek mindent megtesznek azért, hogy átvegyék az uralmat a kertben. Vedd fel velük a harcot, olvasd el cikkünket a gyomokról.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lengőlapátos trágyakihúzó

a mechanikus trágyakihúzónak olyan változata, ahol a trágyacsatornában elhelyezett merev... Tovább

alapszövetrendszer

alaktanilag és élettanilag eltérő, a bőrszövet és a szállítószövet között levő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem