A szilvafa nevelése, minden a szilva termesztéséről

Minden, amit egy kertésznek a szilva termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Tudj meg mindent a szilva termesztéséről

A szilva gondozása

A szilvafák ágait fontos rendszeresen ritkítani, nehogy eltörjenek a termések súlya alatt. Ha ez mégis megtörténik, akkor metszd vissza a törés helyét egy nem sérült részig, lehetőleg egészen egy elágazásig, hogy ne maradjon kiálló csonk. A fiatal fákat – mint említettük – az első hetekben, illetve az egész első szezonban öntözni kell, hogy megerősödjenek és növekedjenek. Később aztán vissza lehet állni egy általánosabb rendszerességre.

Két öntözés között meg kell várni, hogy a talaj kiszáradjon (nem teljesen). Az öntözések egészen október közepéig folytatódjanak, hogy télire legyen mit elraktározniuk. A fiatal fákat egészen addig nem szabad műtrágyázni, amíg nincsenek túl legalább egy termésen. Ezt követően a gyümölcsterméshez rendszeres, egész szezonban tartó műtrágyázásra lesz szükség. A fákat kalcium-nitráttal, vagy 10-10-10-es műtrágyával tápláld, de ősszel és télen vegyél vissza a nitrogénből, hogy ezekben a szezonokban ne ösztönözd növekedésre a szilvákat.

hirdetes

Ősszel ügyelj rá, hogy minden hulladékot rendszeresen összegereblyézz a fa körül. A metszést kora tavasszal, vagy nyár közepén érdemes elvégezni, mert az őszi és téli metszések fertőzéseket okozhatnak. A rendszeres metszés segít megelőzni a kártevőproblémákat és a fertőzések terjedését. A téli fagyok kárt tehetnek a fákban, ezért hidegebb éghajlatokon érdemes leszigetelni őket (különösen a csemetéket).

hirdetes

A szilva szüretelése

Az európai szilváknak akkor van a legjobb íze, ha a fán hagyod érni őket. Onnan tudod, hogy szilváid érettek, hogy óvatos nyomkodásra a gyümölcsök héja puhának érződik. Az érett szilvák egy határozott csavarással szedhetők le a fákról. A japán szilvákat valamivel korábban kell leszüretelni, és hagyni, hogy egy hűvös helyen érjenek meg teljesen.

A szilvákat nem lehet sokáig tárolni, ezért vagy rövid időn belül el kell fogyasztani/fel kell használni, vagy tartósításra lesz szükség. Egy másik megoldás még enyhén éretlen állapotukban leszüretelni őket, majd egy hűvös helyen várni, hogy megérjenek – ezzel valamivel tovább megőrzik frissességüket. A szilvákat a hűtőben érdemes tárolni. A legideálisabb hőmérséklet számukra -1 és 0°C között van, 90-95%-os páratartalommal. Ezen a hőmérsékleten akár 2-4 hétig is megőrzik minőségüket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-11

A nemes babér gondozása a kezdetektől: babérlevél otthoni termesztése

A nemes babér (Laurus nobilis) nem csak fűszernövényként ismert, hanem dísznövényként is kedvelt a kertben és a lakásban. Ismerd meg ezt a fűszeres csodát!

2024-10-08

Az angolkert egy varázslatos kertészeti élmény: így alakíts ki otthon

Az angolkert kialakítása egy varázslatos kertészeti élmény, ha követed ezt az útmutatót, segít neked egy igazi angolkert kialakításában. Próbáld ki Te is!

2024-10-09

Botanikai tulipán vagy törpe tulipán? Ismerd meg ezeket a vad fajtákat

A botanikai tulipánok és törpe tulipánok nem csak szépségükkel, hanem ellenállóságukkal is kiemelkednek. Ismerd meg ezeket a csodaszép vad tulipán fajtákat.

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

2024-08-31

Nevelj otthon rukkolát – egyszerűen konténerben vagy mikrozöldként

Tapasztald meg a friss rukkola ízét közvetlenül a saját otthonodból – neveld konténerben vagy mikrozöldként, és élvezd a frissességet minden étkezésnél!

2024-09-01

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

Miért barnul a padlizsánod? Ismerd meg az 5 leggyakoribb okot és egyszerű megoldásokat, hogy egészséges, szép termést nevelhess a kertedben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

heterociklikus vegyület hatóanyagú gombaölő szerek

heterociklusos vegyületet tartalmazó gombaölő szerek; leggyakoribbak a nátrium-tartalmúak.... Tovább

haszongalambok

gyűjtőfogalom, amelybe a galambhús előállítására kitenyésztett fajtákat sorolják. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem