A szilvafa nevelése, minden a szilva termesztéséről

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a szilva termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tudj meg mindent a szilva termesztéséről

A szilva gondozása

A szilvafák ágait fontos rendszeresen ritkítani, nehogy eltörjenek a termések súlya alatt. Ha ez mégis megtörténik, akkor metszd vissza a törés helyét egy nem sérült részig, lehetőleg egészen egy elágazásig, hogy ne maradjon kiálló csonk. A fiatal fákat – mint említettük – az első hetekben, illetve az egész első szezonban öntözni kell, hogy megerősödjenek és növekedjenek. Később aztán vissza lehet állni egy általánosabb rendszerességre.

Két öntözés között meg kell várni, hogy a talaj kiszáradjon (nem teljesen). Az öntözések egészen október közepéig folytatódjanak, hogy télire legyen mit elraktározniuk. A fiatal fákat egészen addig nem szabad műtrágyázni, amíg nincsenek túl legalább egy termésen. Ezt követően a gyümölcsterméshez rendszeres, egész szezonban tartó műtrágyázásra lesz szükség. A fákat kalcium-nitráttal, vagy 10-10-10-es műtrágyával tápláld, de ősszel és télen vegyél vissza a nitrogénből, hogy ezekben a szezonokban ne ösztönözd növekedésre a szilvákat.

hirdetes

Ősszel ügyelj rá, hogy minden hulladékot rendszeresen összegereblyézz a fa körül. A metszést kora tavasszal, vagy nyár közepén érdemes elvégezni, mert az őszi és téli metszések fertőzéseket okozhatnak. A rendszeres metszés segít megelőzni a kártevőproblémákat és a fertőzések terjedését. A téli fagyok kárt tehetnek a fákban, ezért hidegebb éghajlatokon érdemes leszigetelni őket (különösen a csemetéket).

hirdetes

A szilva szüretelése

Az európai szilváknak akkor van a legjobb íze, ha a fán hagyod érni őket. Onnan tudod, hogy szilváid érettek, hogy óvatos nyomkodásra a gyümölcsök héja puhának érződik. Az érett szilvák egy határozott csavarással szedhetők le a fákról. A japán szilvákat valamivel korábban kell leszüretelni, és hagyni, hogy egy hűvös helyen érjenek meg teljesen.

A szilvákat nem lehet sokáig tárolni, ezért vagy rövid időn belül el kell fogyasztani/fel kell használni, vagy tartósításra lesz szükség. Egy másik megoldás még enyhén éretlen állapotukban leszüretelni őket, majd egy hűvös helyen várni, hogy megérjenek – ezzel valamivel tovább megőrzik frissességüket. A szilvákat a hűtőben érdemes tárolni. A legideálisabb hőmérséklet számukra -1 és 0°C között van, 90-95%-os páratartalommal. Ezen a hőmérsékleten akár 2-4 hétig is megőrzik minőségüket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-02-13

Ez az 5 legjobb növény a csirkéknek – ültesd el ezeket te is tavasszal!

A tavasz tökéletes időszaka arra, hogy finom ételeket ültessünk csirkéknek. Mutatunk is egy listát azokról a növényekről, amikért valósággal rajonganak a csirkék.

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-02-12

A tavasz legszebb virága- bemutatjuk a gyöngyvirágcserjét

A gyöngyvirágcserje, egy könnyen termeszthető, strapabíró lombhullató cserje, mely gyönyörű rózsaszín, fehér virágokkal teszi kellemesebbé a tavaszi kerteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

áztató öntözés

a —>felületi öntözési módszerek közül a ->barázdás áztató öntözés képviseli... Tovább

császármetszés

a magzatnak műtéti eljárással (hasfal- és méhmetszés) való világrahozatala. Akkor... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem