Mikor kell leszüretelni a szilvát?- Tippek szilva szüreteléséhez

hirdetes

Mikor kell leszüretelni a szilvát?

VN

Ha először termesztesz belőle kertedben, akkor bizonyára te is izgatottan várod, hogy végre belekóstolhass saját szilváidba, és felhasználhasd őket kedvenc receptjeidben. Ez a közkedvelt gyümölcs a tavasz végétől kezdve ősz közepéig érik, ami egy meglehetősen tág intervallum – vizsgáljuk meg tehát közelebbről is, hogy mikor kell leszüretelni a szilvát!

szilva szüretelése tanácsok

Hogyan kell leszüretelni a szilvát?

Az érett szilvákat könnyedén le lehet csavarni a szárukról egy tekerő mozdulattal. Fontos észben tartani, hogy a leszedett szilvák nem érnek tovább, ezért időzítsd úgy a szüretet, hogy utána néhány napon belül fel is tudd használni a frissen szedett gyümölcsöket. Egy másik lehetőség hűtőbe helyezni őket.

Az éretlen szilvákat is leszüretelheted, de ezek nem lesznek olyan édesek, mint az érett gyümölcsök. Egyes receptekben még az éretlen szilvákat is felhasználhatod.

Honnan lehet tudni, hogy a szilva megérett a szüretre?

A legegyszerűbben úgy ellenőrizheted szilváid érettségét, hogy finoman megnyomkodod őket. Az érett szilvák kissé puhák, míg az éretlenek érezhetően keményebbek.
Az érett szilvák továbbá könnyebben leválnak a szárukról, ha az ember megcsavarja őket egy kicsit.
A túlérett szilvák előbb-utóbb a talajra hullanak és szétnyílnak.

Mely hónapokban lehet szüretelni a szilvát?

A szilvák május végétől nagyjából október közepéig érnek, azonban ez főleg a fajtától függ. A ’Black Splendor’ például kora júniusban érik, míg az ’Angeleno’ szilvákat szeptember közepétől lehet szüretelni.

hirdetes

Érdemes persze rendszeresen ellenőrizni a szilvák érettségét a fent javasolt módszerrel. Szintén árulkodó jel lehet, ha a termések színe megváltozik.

Tovább érnek a szilvák, miután leszüretelték őket?

A szilvák nem termelnek elegendő etiléngázt, miután eltávolítják őket a fáról, ezért a szüretelést követően nem érnek tovább. E helyett csak megpuhulnak és rövid időn belül rohadni kezdenek. A hűtőben valamivel tovább maradnak frissek, viszont az alacsony hőmérséklet sem a szilvák ízének, sem a textúrájuknak nem tesz jót.

Le lehet szüretelni a még éretlen szilvákat?

A szilvákat le lehet ugyan szüretelni, mielőtt teljesen megérnének, ez azonban nem javasolt. A szilvák akkor a legízletesebbek, ha hagyják rendesen megérni őket a fákon. Mint fentebb olvashattad, a szilvák nem érnek tovább, miután leszüretelik őket.
A szilvák nagyjából 3 napon belül megromlanak, ha a konyhában tartják őket. Éppen ezért érdemes egyszerre csak annyi szilvát leszüretelni, amennyire rögtön szükséged lesz.

hirdetes

Mit lehet kezdeni az éretlen szilvákkal?

Habár a szilvákat teljesen érett állapotukban ajánlott leszüretelni, az éretlen gyümölcsöket is felhasználhatod bizonyos receptekhez, amik kifejezetten éretlen szilvákat igényelnek. A zöld szilvadzsem például a hozzáadott cukortól lesz édesebb, ami jól ellensúlyozza az éretlen gyümölcsök fanyarságát.

Ha tehát valamilyen okból éretlen állapotukban kellett leszüretelned szilváidat, akkor ne dobd ki őket rögtön, hanem nézz utána, hogy milyen receptekben hasznosíthatnád gyümölcseidet.

Gyümölcsök befőzése során nagyon fontos, hogy jó minőségű felszereléseket használj, hogy megfelelően fertőtlenítsd azokat, illetve, hogy szigorúan kövesd a receptben leírtakat.

A még éretlen, zöldesebb színű szilvák tehát ehetők, de nem ajánlott nagyobb mennyiségben fogyasztani belőlük, mert gyomorfájást okozhatnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-15

10 fontos dolog, amit senki nem mond el neked a szobanövényekkel kapcsolatban

10 olyan tanácsot adunk a szobanövényekkel kapcsolatban, ami nem gyakran hangzik el máskor. Ezek segíthetnek a szobanövényeket életben tartani neked.

2022-10-03

Lenyűgöző tények a rózsákról, amelyeket érdemes tudni

Rengeteg érdekességet tudunk a rózsákról, de vajon biztosan ismerjük ezt a növényt? Hoztunk néhány érdekes tényet, amit még te sem biztos, hogyb tudtál!

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-28

Az ősszel ültetés legalkalmasabb időpontja a fák és cserjék ültetéséhez

Szeretnéd feldobni kerted egy fával vagy egy szép bokorral? Vágj bele! Nincs is alkalmasabb időpont, mint most ősszel ültetni! Hoztunk egy útmutatót segítségül!

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

További cikkek ebben a témában


kémhatás

vizes oldatok hidrogénion (H+), ill. oxóniumion (H30)+) és hidroxilion (OH) koncentrációjától... Tovább

lineáris programozás

az erőforrások felhasználási, szétosztási, hasznosítási, gazd. feladatának optimális... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás