Mikor kell leszüretelni a szilvát?- Tippek szilva szüreteléséhez

Mikor kell leszüretelni a szilvát?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha először termesztesz belőle kertedben, akkor bizonyára te is izgatottan várod, hogy végre belekóstolhass saját szilváidba, és felhasználhasd őket kedvenc receptjeidben. Ez a közkedvelt gyümölcs a tavasz végétől kezdve ősz közepéig érik, ami egy meglehetősen tág intervallum – vizsgáljuk meg tehát közelebbről is, hogy mikor kell leszüretelni a szilvát!

szilva szüretelése tanácsok

Hogyan kell leszüretelni a szilvát?

Az érett szilvákat könnyedén le lehet csavarni a szárukról egy tekerő mozdulattal. Fontos észben tartani, hogy a leszedett szilvák nem érnek tovább, ezért időzítsd úgy a szüretet, hogy utána néhány napon belül fel is tudd használni a frissen szedett gyümölcsöket. Egy másik lehetőség hűtőbe helyezni őket.

Az éretlen szilvákat is leszüretelheted, de ezek nem lesznek olyan édesek, mint az érett gyümölcsök. Egyes receptekben még az éretlen szilvákat is felhasználhatod.

Honnan lehet tudni, hogy a szilva megérett a szüretre?

A legegyszerűbben úgy ellenőrizheted szilváid érettségét, hogy finoman megnyomkodod őket. Az érett szilvák kissé puhák, míg az éretlenek érezhetően keményebbek.
Az érett szilvák továbbá könnyebben leválnak a szárukról, ha az ember megcsavarja őket egy kicsit.
A túlérett szilvák előbb-utóbb a talajra hullanak és szétnyílnak.

Mely hónapokban lehet szüretelni a szilvát?

A szilvák május végétől nagyjából október közepéig érnek, azonban ez főleg a fajtától függ. A ’Black Splendor’ például kora júniusban érik, míg az ’Angeleno’ szilvákat szeptember közepétől lehet szüretelni.

Érdemes persze rendszeresen ellenőrizni a szilvák érettségét a fent javasolt módszerrel. Szintén árulkodó jel lehet, ha a termések színe megváltozik.

Tovább érnek a szilvák, miután leszüretelték őket?

A szilvák nem termelnek elegendő etiléngázt, miután eltávolítják őket a fáról, ezért a szüretelést követően nem érnek tovább. E helyett csak megpuhulnak és rövid időn belül rohadni kezdenek. A hűtőben valamivel tovább maradnak frissek, viszont az alacsony hőmérséklet sem a szilvák ízének, sem a textúrájuknak nem tesz jót.

Le lehet szüretelni a még éretlen szilvákat?

A szilvákat le lehet ugyan szüretelni, mielőtt teljesen megérnének, ez azonban nem javasolt. A szilvák akkor a legízletesebbek, ha hagyják rendesen megérni őket a fákon. Mint fentebb olvashattad, a szilvák nem érnek tovább, miután leszüretelik őket.
A szilvák nagyjából 3 napon belül megromlanak, ha a konyhában tartják őket. Éppen ezért érdemes egyszerre csak annyi szilvát leszüretelni, amennyire rögtön szükséged lesz.

Mit lehet kezdeni az éretlen szilvákkal?

Habár a szilvákat teljesen érett állapotukban ajánlott leszüretelni, az éretlen gyümölcsöket is felhasználhatod bizonyos receptekhez, amik kifejezetten éretlen szilvákat igényelnek. A zöld szilvadzsem például a hozzáadott cukortól lesz édesebb, ami jól ellensúlyozza az éretlen gyümölcsök fanyarságát.

Ha tehát valamilyen okból éretlen állapotukban kellett leszüretelned szilváidat, akkor ne dobd ki őket rögtön, hanem nézz utána, hogy milyen receptekben hasznosíthatnád gyümölcseidet.

Gyümölcsök befőzése során nagyon fontos, hogy jó minőségű felszereléseket használj, hogy megfelelően fertőtlenítsd azokat, illetve, hogy szigorúan kövesd a receptben leírtakat.

A még éretlen, zöldesebb színű szilvák tehát ehetők, de nem ajánlott nagyobb mennyiségben fogyasztani belőlük, mert gyomorfájást okozhatnak.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Sárvári Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Sárvár Kossuth tér 2. 9601 Magyarország Tovább

magzatmirigy (csecsemőmirigy, kedezmirigy)

lebenyes felépítésű —>belső elválasztású mirigy, fiatal korban hormonja gátolja a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás