Hasznos tudnivalók az alvószemzésről - akár már kezdőknek is: lépésről lépésre haladunk

Gyümölcsfák szemzése saját kezűleg – akár kezdőknek is!

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Alvószemzés lépésről lépésre

Két hét múlva már meggyőződhetünk a munkánk sikeréről. Az a jó, ha a maradék levélszár magától leesik, vagy ha kicsit megmozgatjuk, könnyen leválik a szemről. Időnként nézzük meg a szemzésünket, ha esetleg nagyon növekedne, akkor picit finoman vágjuk meg a szem fölött és alatt a spárgát vigyázva nehogy a szemzésünket megvágjuk. A kötöző anyagot csak tavasszal szabad eltávolítani mikor már a fa és a szemzésünk is kihajtott, vagyis az első levelek megjelenése után.

Majd az ágat célszerű visszavágni úgy, hogy az új szemzésünk legyen az ág vége. Innentől úgy bánunk vele, mint a rendes fákkal, esetleg ha nagyon növekedne június körül érdemes visszavágni. Ősszel javasolt a lemosó permetezés, tavasszal viszont elengedhetetlen, mivel az első év szokott kritikus lenni. Nagy előnye, hogy idomtalan fákból csinos fákat lehet csinálni. Pl. ha féloldalas a fa akkor arra a felére szemzünk a törzsbe ahova az ágat szeretnénk.

A gyümölcsfák kombinálási lehetőségei saját faján belül a legkönnyebb pl. körte-körtével. Eddig nekem sikerült: almára-körte, meggyre-cseresznye, cseresznyére-meggy, szilva-kajszi (minden válfaj piros levelű dísz és japán is), kajszira-szilva, szilvára-őszi ( minden válfaj nektarin, lapos), őszire-szilva, szilvára-mandula, körtére-nashi, nashira-körte, mandulára-őszi.

Tehát nagyon érdekes fákat lehet összevarázsolni. A kombifákat mert ezeket így nevezik olyan hobby kertekbe javasolt tenni ahol helyhiány van és érvényesül az a tulajdonsága, hogy változatos gyümölcsöket terem. Kétféle kollekciót is csinálhatunk az egyik lényege, hogy egyszerre terem (ilyent gyártanak és árusítanak is kertészetek 2-3 fajtával). Előnye, hogy könnyű permetezni, nagyon szép amikor érik. Hátránya, hogy 2-3 hét alatt leterem.

A másik (én ezt alkalmazom): úgy válogatom össze a fajtákat, hogy egymás után érjenek így akár 3 napig is mindig van új friss gyümölcs. Természetesen így minden fajtából kevesebb terem, de a végére összességében ez is utoléri a többi fát. Hátránya, hogy nem olyan látványos, mert mindig csak egy kicsi része érik, kivéve ha több faj van összerakva, mert akkor a virágzás egy szép szivárvány és a levelek változatosak egész évben. Sok fajta esetén szinte lehetetlen a permetezés a kora tavasziakon kívül.

Végszóként mindenkinek javaslom, hogy vágjon bele pont itt az ideje csinálja meg a saját alkotását, mert minden egyes megmaradt fajtát később szinte a sajátjának fogja érezni. Végül is erre való a kert kikapcsolódni, kisérletezgetni, csodát tenni. Célunk a cikk készítésekor, hogy mindenki még az is aki eddig nem kertészkedett képes legyen magának megcsinálni a saját kombifáját. Sok sikert kívánok mindenkinek!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zsilip

szabályozható, elzárható vízépítészeti —> műtárgy, amely a víz levezetését... Tovább

zsírok

zsírsavas glicerinészterek: a —>zsírsavak v. telítettek, v. telítetlenek, ált. hosszú... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem