Hasznos tudnivalók az alvószemzésről - akár már kezdőknek is: lépésről lépésre haladunk

hirdetes

Gyümölcsfák szemzése saját kezűleg – akár kezdőknek is!

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Alvószemzés lépésről lépésre

Két hét múlva már meggyőződhetünk a munkánk sikeréről. Az a jó, ha a maradék levélszár magától leesik, vagy ha kicsit megmozgatjuk, könnyen leválik a szemről. Időnként nézzük meg a szemzésünket, ha esetleg nagyon növekedne, akkor picit finoman vágjuk meg a szem fölött és alatt a spárgát vigyázva nehogy a szemzésünket megvágjuk. A kötöző anyagot csak tavasszal szabad eltávolítani mikor már a fa és a szemzésünk is kihajtott, vagyis az első levelek megjelenése után.

Majd az ágat célszerű visszavágni úgy, hogy az új szemzésünk legyen az ág vége. Innentől úgy bánunk vele, mint a rendes fákkal, esetleg ha nagyon növekedne június körül érdemes visszavágni. Ősszel javasolt a lemosó permetezés, tavasszal viszont elengedhetetlen, mivel az első év szokott kritikus lenni. Nagy előnye, hogy idomtalan fákból csinos fákat lehet csinálni. Pl. ha féloldalas a fa akkor arra a felére szemzünk a törzsbe ahova az ágat szeretnénk.

hirdetes

A gyümölcsfák kombinálási lehetőségei saját faján belül a legkönnyebb pl. körte-körtével. Eddig nekem sikerült: almára-körte, meggyre-cseresznye, cseresznyére-meggy, szilva-kajszi (minden válfaj piros levelű dísz és japán is), kajszira-szilva, szilvára-őszi ( minden válfaj nektarin, lapos), őszire-szilva, szilvára-mandula, körtére-nashi, nashira-körte, mandulára-őszi.

hirdetes

Tehát nagyon érdekes fákat lehet összevarázsolni. A kombifákat mert ezeket így nevezik olyan hobby kertekbe javasolt tenni ahol helyhiány van és érvényesül az a tulajdonsága, hogy változatos gyümölcsöket terem. Kétféle kollekciót is csinálhatunk az egyik lényege, hogy egyszerre terem (ilyent gyártanak és árusítanak is kertészetek 2-3 fajtával). Előnye, hogy könnyű permetezni, nagyon szép amikor érik. Hátránya, hogy 2-3 hét alatt leterem.

A másik (én ezt alkalmazom): úgy válogatom össze a fajtákat, hogy egymás után érjenek így akár 3 napig is mindig van új friss gyümölcs. Természetesen így minden fajtából kevesebb terem, de a végére összességében ez is utoléri a többi fát. Hátránya, hogy nem olyan látványos, mert mindig csak egy kicsi része érik, kivéve ha több faj van összerakva, mert akkor a virágzás egy szép szivárvány és a levelek változatosak egész évben. Sok fajta esetén szinte lehetetlen a permetezés a kora tavasziakon kívül.

Végszóként mindenkinek javaslom, hogy vágjon bele pont itt az ideje csinálja meg a saját alkotását, mert minden egyes megmaradt fajtát később szinte a sajátjának fogja érezni. Végül is erre való a kert kikapcsolódni, kisérletezgetni, csodát tenni. Célunk a cikk készítésekor, hogy mindenki még az is aki eddig nem kertészkedett képes legyen magának megcsinálni a saját kombifáját. Sok sikert kívánok mindenkinek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Lakástakarítás

Otthonunk tisztán tartása fontos, hiszen nap mint nap éljük életünket a lakásunk... Tovább

Solea (STRU 2111)

Cukorrépa Cél: rizománia és rizoktónia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem