Most rakd el télre: az eredeti székely csalamádé titkos receptje, legfinomabb székely csalamádé recept, egyszerű székely csalamádé recept

Most rakd el télre: az eredeti székely csalamádé titkos receptje

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nagymamámtól megtanultam, hogy nyaranta, amikor bőségesen rendelkezésre áll vitaminforrások tárháza - rengeteg friss zöldség, és gyümölcs van - akkor kell előre gondolni, és télire elrakni belőlük. Ilyen mennyeien finom roppanós csalamádét több üveggel is érdemes bespájzolni! 

Székely csalamádé recept

Miért rakj el csalamádét télire?

A csalamádé telis-tele van értékes vitaminokkal, amivel telente felturbózhatjuk a lestrapált immunrendszerünket. Nemcsak nagyon egészséges, hanem finom is, a vasárnapi rántott hús mellé tökéletes kiegészítés lehet, de jó pörköltök mellé is, szendvicsek ízesítésére, és ha valaki igazán szereti, akkor magában is nagyon finom tud lenni. Nem véletlen, hogy nagymamámnál mindig több üvegnyi sorakozott a polcon, amit mind-mind maga rakott el gondosan még a nyár közepén. Tegyél el te is mennyeien finom, roppanós csalamádét, az eredeti székely recept alapján, és tölts fel magad, valamint családodat sok-sok ízletes vitaminforrással a legsötétebb téli napokon is. 

Hozzávalók a székely csalamádéhoz

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg sárgarépa
  • 15 dkg csemege uborka
  • 10 dkg marinált paprika
  • 3 cseresznyepaprika
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 1 csomag kapor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál ételecet
  • só ízlés szerint

A székely csalamádé elkészítése

Első lépésként a káposztával foglalkozunk, amit hideg vízzel kell leöblíteni, majd kicsavarni. Ez utána a sárgarépát hámozzuk, tisztítjuk meg, majd a csemegeuborkát, és ezeket vékony karikákra szeleteljük, vagy gyaluljuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, megfosztjuk héjától, hosszában kettévágjuk és hasonlóképpen a répához, és az uborkához felszeleteljük, de nem egyszerre a többivel. A hagymát ugyanis meg kell sózni, és egy 10-15 percig állni hagyni. A marinált paprikából hosszúkás szeletkéket vágunk, míg a kaprot finomra aprítjuk, a cseresznyepaprikát pedig egészben hagyjuk, nem vágjuk fel – a csalamádé így lesz tökéletes. Ezután szükség lesz egy fél liter vízre, amibe kevés cukrot oldunk, valamint ecettel, olajjal, és a vágott kaporral keverjük össze – ez lesz a székely csalamádé alapleve. Egy megfelelő méretű tálat, edényt keresünk, amiben az előkészített, felszeletelt zöldségeket összekeverjük, majd ráöntjük az alaplevet. Hűtőben hosszú ideig tárolható, ezért nagyobb mennyiséget is készíthetünk. Ha el szeretnéd tenni, akkor is várj másnapig, hogy az ízek összeérjenek: keress üvegeket, fertőtlenítsd őket, helyezz az aljukra fél babérlevelet, és pár szem borsot, valamint mustármagot, öntsd fel némi lével, és tedd bele a zöldségeket is. A lezárt üvegek mehetnek is a kamrába télre! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gödörásó gép

olyan változó menetemelkedésű, vágóéllel ellátott végtelen csiga, amely munka közben, a... Tovább

Gombaölo Prosaro

Felszívódó gombaölő szer őszi búza levél- és kalászbetegségek elleni... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség Zöldségtermesztés