Most rakd el télre: az eredeti székely csalamádé titkos receptje, legfinomabb székely csalamádé recept, egyszerű székely csalamádé recept

Készítsd el most: itt a ropogós, házi székely csalamádé receptje

VN
Frissítve: 2024.08.24
Frissítette: KZs
hirdetes

Nagymamámtól megtanultam, hogy nyaranta, amikor bőségesen rendelkezésre áll vitaminforrások tárháza - rengeteg friss zöldség, és gyümölcs van - akkor kell előre gondolni, és télire elrakni belőlük. Ilyen mennyeien finom roppanós csalamádét több üveggel is érdemes bespájzolni! 

Székely csalamádé recept

Miért rakj el csalamádét télire?

A csalamádé telis-tele van értékes vitaminokkal, amivel telente felturbózhatjuk a lestrapált immunrendszerünket. Nemcsak nagyon egészséges, hanem finom is, a vasárnapi rántott hús mellé tökéletes kiegészítés lehet, de jó pörköltök mellé is, szendvicsek ízesítésére, és ha valaki igazán szereti, akkor magában is nagyon finom tud lenni.

Nem véletlen, hogy nagymamámnál mindig több üvegnyi sorakozott a polcon, amit mind-mind maga rakott el gondosan még a nyár közepén. Tegyél el te is mennyeien finom, roppanós csalamádét, az eredeti székely recept alapján, és tölts fel magad, valamint családodat sok-sok ízletes vitaminforrással a legsötétebb téli napokon is. 

Hozzávalók a székely csalamádéhoz

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg sárgarépa
  • 15 dkg csemege uborka
  • hirdetes
  • 10 dkg marinált paprika
  • 3 cseresznyepaprika
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 1 csomag kapor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál ételecet
  • só ízlés szerint

A székely csalamádé elkészítése

Első lépésként a káposztával foglalkozunk, amit hideg vízzel kell leöblíteni, majd kicsavarni. Ez utána a sárgarépát hámozzuk, tisztítjuk meg, majd a csemegeuborkát, és ezeket vékony karikákra szeleteljük, vagy gyaluljuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, megfosztjuk héjától, hosszában kettévágjuk és hasonlóképpen a répához, és az uborkához felszeleteljük, de nem egyszerre a többivel.

A hagymát ugyanis meg kell sózni, és egy 10-15 percig állni hagyni. A marinált paprikából hosszúkás szeletkéket vágunk, míg a kaprot finomra aprítjuk, a cseresznyepaprikát pedig egészben hagyjuk, nem vágjuk fel – a csalamádé így lesz tökéletes.

hirdetes

Ezután szükség lesz egy fél liter vízre, amibe kevés cukrot oldunk, valamint ecettel, olajjal, és a vágott kaporral keverjük össze – ez lesz a székely csalamádé alapleve. Egy megfelelő méretű tálat, edényt keresünk, amiben az előkészített, felszeletelt zöldségeket összekeverjük, majd ráöntjük az alaplevet.

Hűtőben hosszú ideig tárolható, ezért nagyobb mennyiséget is készíthetünk. Ha el szeretnéd tenni, akkor is várj másnapig, hogy az ízek összeérjenek: keress üvegeket, fertőtlenítsd őket, helyezz az aljukra fél babérlevelet, és pár szem borsot, valamint mustármagot, öntsd fel némi lével, és tedd bele a zöldségeket is. A lezárt üvegek mehetnek is a kamrába télre! 

A székhely csalamádé igazi vitaminbomba

A csalamádé, különösen ha erjesztéssel (fermentálással) készül, jelentős mennyiségű vitamint és más jótékony tápanyagot tartalmazhat. A fermentálás nem csökkenti, hanem bizonyos esetekben még növelheti is a vitaminok elérhetőségét. Íme, milyen vitaminokat és tápanyagokat találhatunk a csalamádéban, ha az alábbi összetevőket használjuk:

Főbb vitaminok és tápanyagok a csalamádéban:

C-vitamin:

A káposzta, paprika és uborka mind gazdag C-vitaminban, amely erős antioxidáns, támogatja az immunrendszert és segíti a kollagéntermelést. A fermentálás során a C-vitamin nagy része megmarad, sőt, a tejsavas erjesztés során a mikroorganizmusok néha még növelhetik is a C-vitamin elérhetőségét.

B-vitaminok:

A zöldségek, különösen a káposzta, B-vitaminokat (például B6-ot és folsavat) is tartalmaznak, amelyek fontosak az energia-anyagcserében és a sejtek egészségében. A fermentálás során a tejsavbaktériumok bizonyos B-vitaminokat is termelhetnek.

K-vitamin:

A káposzta kiváló K-vitamin forrás, amely elengedhetetlen a véralvadás és a csontok egészsége szempontjából. A fermentálás során a K-vitamin stabil marad.

Antioxidánsok:

A zöldségek, különösen a paprika és a sárgarépa, gazdagok antioxidánsokban, mint például a béta-karotin (A-vitamin előanyaga) és a flavonoidok, amelyek segítenek a szervezetet megvédeni a szabad gyökök káros hatásaitól.

Rostok:

A csalamádé magas rosttartalmú, mivel a zöldségek jelentős mennyiségű élelmi rostot tartalmaznak. A rostok elősegítik az emésztést, és támogatják a bélrendszer egészségét.

A fermentálás során a zöldségek vitamintartalma nagyrészt megmarad, sőt, a tejsavas erjedés javíthatja a vitaminok és más tápanyagok felszívódását a szervezetben. A C-vitamin és a B-vitaminok például jól megőrződnek a fermentálás során.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-23

A tűzvirágfa: egy madagaszkári csoda, ami pillanatok alatt megnő

A tűzvirágfa egy egzotikus kincs, gyors növekedésével és káprázatos, lángoló virágaival lenyűgöző dísze lehet kertünknek. Ismerd meg te is lángfa szépségét!

2024-10-24

A leander téliesítése: így érdemes agrárszakértői tanácsok alapján

A leander téliesítése agrárszakértői tanácsokkal a leander megfelelő átteleléséhez. Tudj meg mindent a helyes tárolásról, metszésről és gondozásról a hidegben.

2024-10-25

Mutatunk 5 okot, amiért a télálló mandulafenyő tökéletes választás

A télálló mandulafenyő nemcsak szépsége miatt népszerű. Az alábbiakban 5 fontos érvet sorolunk fel, hogy miért érdemes a mandulafenyőt választani a kertbe.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Nikosi (NX 18665)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja nagyon gyengén-gyengén antociános.... Tovább

kotlás

idegrendszeri és hormonális (hormonok) úton meginduló folyamat, amelyek következtében a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség