Most rakd el télre: az eredeti székely csalamádé titkos receptje, legfinomabb székely csalamádé recept, egyszerű székely csalamádé recept

Készítsd el most: itt a ropogós, házi székely csalamádé receptje

VN
Frissítve: 2024.08.24
Frissítette: KZs
hirdetes

Nagymamámtól megtanultam, hogy nyaranta, amikor bőségesen rendelkezésre áll vitaminforrások tárháza - rengeteg friss zöldség, és gyümölcs van - akkor kell előre gondolni, és télire elrakni belőlük. Ilyen mennyeien finom roppanós csalamádét több üveggel is érdemes bespájzolni! 

Székely csalamádé recept

Miért rakj el csalamádét télire?

A csalamádé telis-tele van értékes vitaminokkal, amivel telente felturbózhatjuk a lestrapált immunrendszerünket. Nemcsak nagyon egészséges, hanem finom is, a vasárnapi rántott hús mellé tökéletes kiegészítés lehet, de jó pörköltök mellé is, szendvicsek ízesítésére, és ha valaki igazán szereti, akkor magában is nagyon finom tud lenni.

Nem véletlen, hogy nagymamámnál mindig több üvegnyi sorakozott a polcon, amit mind-mind maga rakott el gondosan még a nyár közepén. Tegyél el te is mennyeien finom, roppanós csalamádét, az eredeti székely recept alapján, és tölts fel magad, valamint családodat sok-sok ízletes vitaminforrással a legsötétebb téli napokon is. 

Hozzávalók a székely csalamádéhoz

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg sárgarépa
  • 15 dkg csemege uborka
  • hirdetes
  • 10 dkg marinált paprika
  • 3 cseresznyepaprika
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 1 csomag kapor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál ételecet
  • só ízlés szerint

A székely csalamádé elkészítése

Első lépésként a káposztával foglalkozunk, amit hideg vízzel kell leöblíteni, majd kicsavarni. Ez utána a sárgarépát hámozzuk, tisztítjuk meg, majd a csemegeuborkát, és ezeket vékony karikákra szeleteljük, vagy gyaluljuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, megfosztjuk héjától, hosszában kettévágjuk és hasonlóképpen a répához, és az uborkához felszeleteljük, de nem egyszerre a többivel.

A hagymát ugyanis meg kell sózni, és egy 10-15 percig állni hagyni. A marinált paprikából hosszúkás szeletkéket vágunk, míg a kaprot finomra aprítjuk, a cseresznyepaprikát pedig egészben hagyjuk, nem vágjuk fel – a csalamádé így lesz tökéletes.

hirdetes

Ezután szükség lesz egy fél liter vízre, amibe kevés cukrot oldunk, valamint ecettel, olajjal, és a vágott kaporral keverjük össze – ez lesz a székely csalamádé alapleve. Egy megfelelő méretű tálat, edényt keresünk, amiben az előkészített, felszeletelt zöldségeket összekeverjük, majd ráöntjük az alaplevet.

Hűtőben hosszú ideig tárolható, ezért nagyobb mennyiséget is készíthetünk. Ha el szeretnéd tenni, akkor is várj másnapig, hogy az ízek összeérjenek: keress üvegeket, fertőtlenítsd őket, helyezz az aljukra fél babérlevelet, és pár szem borsot, valamint mustármagot, öntsd fel némi lével, és tedd bele a zöldségeket is. A lezárt üvegek mehetnek is a kamrába télre! 

A székhely csalamádé igazi vitaminbomba

A csalamádé, különösen ha erjesztéssel (fermentálással) készül, jelentős mennyiségű vitamint és más jótékony tápanyagot tartalmazhat. A fermentálás nem csökkenti, hanem bizonyos esetekben még növelheti is a vitaminok elérhetőségét. Íme, milyen vitaminokat és tápanyagokat találhatunk a csalamádéban, ha az alábbi összetevőket használjuk:

Főbb vitaminok és tápanyagok a csalamádéban:

C-vitamin:

A káposzta, paprika és uborka mind gazdag C-vitaminban, amely erős antioxidáns, támogatja az immunrendszert és segíti a kollagéntermelést. A fermentálás során a C-vitamin nagy része megmarad, sőt, a tejsavas erjesztés során a mikroorganizmusok néha még növelhetik is a C-vitamin elérhetőségét.

B-vitaminok:

A zöldségek, különösen a káposzta, B-vitaminokat (például B6-ot és folsavat) is tartalmaznak, amelyek fontosak az energia-anyagcserében és a sejtek egészségében. A fermentálás során a tejsavbaktériumok bizonyos B-vitaminokat is termelhetnek.

K-vitamin:

A káposzta kiváló K-vitamin forrás, amely elengedhetetlen a véralvadás és a csontok egészsége szempontjából. A fermentálás során a K-vitamin stabil marad.

Antioxidánsok:

A zöldségek, különösen a paprika és a sárgarépa, gazdagok antioxidánsokban, mint például a béta-karotin (A-vitamin előanyaga) és a flavonoidok, amelyek segítenek a szervezetet megvédeni a szabad gyökök káros hatásaitól.

Rostok:

A csalamádé magas rosttartalmú, mivel a zöldségek jelentős mennyiségű élelmi rostot tartalmaznak. A rostok elősegítik az emésztést, és támogatják a bélrendszer egészségét.

A fermentálás során a zöldségek vitamintartalma nagyrészt megmarad, sőt, a tejsavas erjedés javíthatja a vitaminok és más tápanyagok felszívódását a szervezetben. A C-vitamin és a B-vitaminok például jól megőrződnek a fermentálás során.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-08

Az angolkert egy varázslatos kertészeti élmény: így alakíts ki otthon

Az angolkert kialakítása egy varázslatos kertészeti élmény, ha követed ezt az útmutatót, segít neked egy igazi angolkert kialakításában. Próbáld ki Te is!

2024-10-09

Botanikai tulipán vagy törpe tulipán? Ismerd meg ezeket a vad fajtákat

A botanikai tulipánok és törpe tulipánok nem csak szépségükkel, hanem ellenállóságukkal is kiemelkednek. Ismerd meg ezeket a csodaszép vad tulipán fajtákat.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-10-07

Ezek a legszebb díszfák, amiket most minden kerttulajdonos szeretne

Bemutatjuk a legnépszerűbb és legszebb díszfákat, amiket most minden kertbarát szívesen látna a kertjében. Válaszd ki melyik díszfa mutatna jól a kertedben.

2024-10-03

Mire van szüksége az írisznek ősszel? Útmutató az írisz gondozásához

Ősszel az írisz megfelelő gondozása kulcsfontosságú, ez az útmutató segít abban, hogy tudd, mire van szüksége a virágnak, hogy tavasszal szépen virágozzon.

2024-09-29

Készíts házi leveskockát és ételízesítőt – természetes, adalékmentes módon

Ha szeretnéd kicsit természetesebbé tenni az étkezésedet, készítsd el saját, adalékmentes leveskockádat otthon! Nézzük, hogyan készíts finom, házi leveskockát.

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-08-31

Nevelj otthon rukkolát – egyszerűen konténerben vagy mikrozöldként

Tapasztald meg a friss rukkola ízét közvetlenül a saját otthonodból – neveld konténerben vagy mikrozöldként, és élvezd a frissességet minden étkezésnél!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

guanó

műtrágyaként alkalmazott, nagy foszforos nitrogéntartalmú madár-, denevérürülék. Tovább

számlakeret

a kötelezően előírt számláknak a rendszere, amely a számlák egységes elnevezésére, a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség