Budapest épületei szecessziós köntösbe bújva, szecessziós épületek Budapesten, szecesszió Budapesten, szecessziós épületek

Gazdag díszítés és egyedi építészeti megoldások | Ilyen különleges szecessziós épületek bújkálnak Budapesten

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Budapest egyik legmegkapóbb művészeti mozgalma a szecesszió volt, ami az 1890-es évektől a 20. század elejéig hódította meg a várost. Less be velünk ezekbe a csodás épületekbe és engedd, hogy elkápráztassunk Budapest legszebb szecessziós épületeivel!

szecessziós épületek

Budapest épületei szecessziós köntösbe bújva

A szecesszió, más néven art nouveau vagy jugendstil, egy olyan stílusirányzat, amely az organikus formák, a gazdag díszítések és az egyedi tervezés iránti szenvedélyről híresült el. Budapest pedig egyedülállóan gazdag és lenyűgöző szecessziós építészeti örökséggel rendelkezik, ami a várost az egyik legszebb európai szecessziós központtá teszi.

Azt hiszem, a szecesszió miatt lehet kedvelni egy várost, de most ez pont fordítva jelentkezett nálam: szeretem a szecessziót, Budapest miatt. Magyarországon ez a stílus a Habsburgok által uralt Birodalomban az erős függetlenségi igény és a magyarok nemzeti identitásának kifejezési módjának eredménye. Ebben a cikkben összegyűjtöttem azokat a szecessziós épületeket Budapesten, amik különösképp közel állnak a szívemhez!


A postatakarékpénztár székhelye

A Szent István-bazilika tetejéről a látogató kíváncsiságát zöld-sárga tető ragadja meg. Amikor Lechner Ödön, a magyar szecesszió atyja a Postatakarékpénztár székhelyét tervezte, nem tudta, hogy a hatóságok ennyire megvetik, ha abbahagyják a közbeszerzést, és megszakítják stílusának finanszírozását. A nehéz kezdet ellenére ez a szűk, a Hold utcában kissé megbújó palota beleolvadt Budapest épületegyüttesei közé.

A hozzá legközelebb álló fának meg kellett tanulnia előre dőlve nőni, teret hagyni a helyi népművészet ezen együttesének. A tetőn a termelékenység és a gondviselés szimbólumai, mint például a méhkasok és a kígyók párosulnak a hun Attila kincstárából származó elemekkel, akit a IX. században a Mongóliából származó magyar törzsek ősének tartottak.

Lechner ezzel a művével az égbe emelte a magyar mesterség egyediségét és a lakosság formanyelvét. Ugyan az Osztrák-Magyar Birodalom idején Magyarországon, mint királyságot lekicsinylő mű volt, manapság már az Államkincstár fő székhelye, aminek építészeti kiválóságát a világ is elismeri.

Helyszín: V. kerület, Hold utca 4.

A Sonnenberg-ház

Mint egy dohányzó hölgy, ez az egyetlen homlokzat, amelyre minden gyalogos megfordul és megcsodálja. A Kőrössy Albert Kálmán által tervezett, 1904-ben elkészült apartmanház a Munkácsy Mihály utcában Budapestet érzékiségben közelebb hozza Barcelonához.
A bejárati ajtót keretező két nő ritka szimbólumai a magyar szecessziónak. Ezeket és a többi dekorációt Maróti Géza (Gresham-palota, Zeneakadémia) faragta.

Budapest VI. kerületében, a Szondi utca és a Munkácsy utca 23. sarkán álló telken 1904-ben Sonnenberg Imre nagykereskedő építtette a kétemeletes szecessziós bérpalotát, Kőrössy Albert Kálmán (1869-1955) építész tervei alapján. 1957-ben szecessziós pártázatát lebontották és egy harmadik emeletet építettek rá, továbbá több díszítő elemet eltávolítottak a homlokzatáról. 1970-ben megfosztották Róth Miksa műhelyében készült lépcsőházi üvegablakától is. 

Helyszín: VI. kerület, Munkácsy Mihály utca 23.

Dob utcai gimnázium

Ez az épület nem lehet más helyen, csak Magyarországon. Hegedűs Ármin (Gellért Fürdő) tervei alapján készült homlokzatán Róth Miksa mozaikjai láthatóak, amely magyar tanulókat és éneklőket ábrázol. Egy csipetnyi nemzeti büszkeséggel díszítve ez az egyik leglenyűgözőbb iskola, amit valaha láttam.

Helyszín: VII. kerület, Dob utca 85.

Gresham-palota

A XX. század elején presztízskérdés volt a nemzetközi cégek számára, hogy belépjenek a közelmúltban egyesült és feltörekvő Budapestre. Az olyan biztosítótársaságok, mint a brit Gresham Life Assurance, hatalmas befektetéseket hajtott végre, hogy masszív székhellyel (lásd még az Anker épületét és a New York-palotát), valamint apartmanokkal és kávézókkal kitűnjenek.

Quittner Zsigmond a Vagó fivérekkel közösen tervezte ezt a jól látható építményt, amely közvetlenül a Lánchíd pesti kijáratával szemben helyezkedett el. A kilencvenes évek helyreállítása megmentette a görbült szecessziós vonalak kombinációját olyan art deco elemekkel, mint a pávák a három vaskapun (első, jobb és bal bejárat).

Új életet adott Budapest néhány orientalista kupolájának egyikének is, ami páratlan és fényessé teszi a kerámia borítású belső tereket.

Helyszín: V. kerület, Széchenyi István tér 5-6.

Földtani intézet

Az orográfia és a vízrajz találkozik Lechner Ödön azon képességének köszönhetően, hogy saját funkciójukat kifejező szerkezeteket tud építeni. Az 1896-ban a Magyar Földtani Társaság által az új székház tervezésére megbízott Lechner a Tethys-óceánt reprodukálta türkiz és kék Zsolnay kerámia cseréptetővel, amelyet nemzeti folklór elemei és őskövületei díszítettek.

A barlangszerű és formás belső terek a magyar népművészet motívumaiban is gazdagok.

Helyszín: XIV. kerület, Stefánia út 14.

Sipeki villa

Ismered a Grimm testvérek Jancsi és Juliska meséjét? Szerintem a ház, ahol az ikrek raboskodtak, úgy nézett ki, mint ez a Városligethez közeli villa. Rózsaszín mázas tortaként jelenik meg, karcsú tornyokkal, amelyek születésnapi gyertyákként emelkednek. Lechner Ödön Komor Marcell-lel és Jakab Dezsővel közösen tervezte. „Nagyon Lechneresnek” tartom a bejáratba beépített kör alakú padot, valamint a földszinti világos télikertet.

Helyszín: XIV. kerület, Hermin utca 47.

Árkád Bazár

Az egykori játékbolt ellenállhatatlan látványt teremt a gyermekek és a szülők számára is. Ezekben az épületekben a játék formájú dekorációkat szeretem a legjobban. Az udvari transzparensek is hintaló alakúak, a bejáratnál pedig a népies ihletésű figurák igazi csemegéi a szemeknek.

„Európa egyik legnagyobb játékboltja nyílik a Rákóczi utca, a Dohány utca és a Síp utca sarkán” – írta 1909-ben a helyi Pesti Napló folyóirat az üzletről, amelynek felirata máig díszíti ezt a szép egyedi istállót. A Vagó fivérek építették, és egyben Otto Wagner bécsi építész előtt is tisztelegnek, a homlokzaton jól láthatóak a kerámialapok közötti gombok.

Helyszín: VII. kerület, Dohány utca 22

Szenes-ház

Ez a kitaposott ösvényen kívüli ház csodálatos szecessziós udvart rejt. Virágok, oszlopok és pillangó alakú zászlók tánca, úgy tűnik, mintha egy mesekönyvből vettük volna át. Kívülről némileg hasonlít a Postatakarékpénztárhoz, és imádom a kis szívecskékkel díszített türkiz ajtóit.

A homlokzat ismét egy hímzésnek tűnik, de a drága Zsolnay kerámiák helyett gipsz díszíti. Érdekesség: a földszinten a 20. század elején kaszinó működött, mígnem egy gróf és felesége meg nem vásárolta, majd lakásokká alakították át.

Helyszín: XIV. kerület, Thököly utca 46.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtahibrid

két növény- v. állatfajta keresztezéséből létrejött utód. Minél eltérőbb... Tovább

bélsárpangás

a bél (—>bélcső) rövidebb-hosszabb szakaszán a béltartalom felhalmozódásából,... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Érdekességek Gazdaság Környezetvédelem Mezőgazdaság Növénytermesztés