Termesszünk borsót otthon eredményesen

hirdetes

A szárazborsó termesztése

Borsó termesztése szakszerűen

Napjainkban már a borsó betakarítása egymenetben, gabonakombájnnal történik, a pergésre való hajlama miatt a hajnali-reggeli órákban. Lényeges, hogy a kombájn vágóasztala követni tudja a talajfelszín esetleges változásait, ezért a jó talajkopírozó képesség nagyon fontos speciális adapter esetén. Jól beállított kombájn esetén a betakarítási veszteség nem éri el a 10%-ot, ami önmagában is magas érték. Rosszabb minőségű betakarítás esetén a veszteség elérheti a 30-40%-ot is.

Ez az érték akkor növekedhet meg ugrásszerűen, ha a már betakarításra érett állományt nagy mennyiségű és nagy intenzitású eső éri, ilyenkor a hüvelyek a talajfelszín közelében találhatók. Ilyen esetben, nagyobb értékű állomány (pl. vetőmag) esetén a veszteségek jelentősen csökkenthetők, ha hajnalban csillagkerekes rendsodróval rendre sodorjuk az állományt és így csépeljük ki a gabonakombájnnal. A fajták állóképessége között jelentős különbségek vannak, azonban ezt jelentősen befolyásolhatja az állománysűrűség, a tápanyagellátás is. Az ún. afila, vagy levéltelen fajták esetében a levél kaccsá módosult, így az állomány „összekapaszkodik”, ezáltal a betakarításkori állóképesség jelentősen megnövekedhet.

hirdetes

A borsó akkor tekinthető betakarításra alkalmasnak, ha a levelek elsárgultak, leszáradtak, az alsó hüvelyek megsárgultak vagy megbarnultak, a hüvelyekben lévő magvak teljesen kifejlődtek, kemények, a legfelső hüvelyekben lévő magvak körömmel éppen csak benyomhatóak. A borsó betakarítása 16-18%-os nedvességtartalom mellett, általában július elején kezdhető meg.

A hántolásra termesztett kifejtőborsóknál a zöld és sárga magszínű fajták esetében eltérő a betakarítás optimális ideje. A sárgamagvú fajták az érési időszak végén, a teljeséréskor színeződnek, ekkor kapják meg aranysárga színüket, ezért az ilyen típusú fajtákat késleltetve kell betakarítani, ebben az esetben a betakarítási veszteségek kockázata is növekszik. A zöldmagvú kifejtőborsó-fajták megkésett betakarítás esetén elveszítik csillogó zöld színüket, megsárgulhatnak, ezért az ilyen típusú fajtákat korábban kell betakarítani. Gyomos területeken és vetőmagtermő állományban az egymenetes betakarítás csak állományszárítás alkalmazásával lehetséges. A totális gyomirtó szereket 28-30%-os nedvességtartalomnál, a betakarítás tervezett ideje előtt 6-7 nappal kell kijuttatni, az érésgyorsítókat pedig a betakarítás előtt 10-14 nappal.

hirdetes

Dr. Zsombik László

DE ATC Növénytudományi Intézet

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-28

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

Ismerd meg most Te is ezt a különleges megjelenésű dísznövényt, mely képes könnyedén egzotikus hangulatot teremteni kertedben - bemutatkozik a selyemakác.

2021-07-28

Éltető víz – mutatom, hogyan öntözd helyesen szobanövényeidet, hogy biztosan életben maradjanak!

A túlöntözés rendkívül sok növényt veszélyeztet, mégis egy kis odafigyeléssel ez könnyedén elkerülhető – mutatom, hogyan, ezeket a szuper ötleteket próbáld ki.

További cikkek ebben a témában


Imperial (DS 4056)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

gayal (Bos [Bibos] gaurus frontalis)

a ->szarvasmarha-félék családjába tartozó, sötétbarna-feketevörös színű hátsó-indiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem