notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Termesszünk borsót otthon eredményesen

Hirdetés

A szárazborsó termesztése

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Borsó termesztése szakszerűen

Napjainkban már a borsó betakarítása egymenetben, gabonakombájnnal történik, a pergésre való hajlama miatt a hajnali-reggeli órákban. Lényeges, hogy a kombájn vágóasztala követni tudja a talajfelszín esetleges változásait, ezért a jó talajkopírozó képesség nagyon fontos speciális adapter esetén. Jól beállított kombájn esetén a betakarítási veszteség nem éri el a 10%-ot, ami önmagában is magas érték. Rosszabb minőségű betakarítás esetén a veszteség elérheti a 30-40%-ot is.

 

Ez az érték akkor növekedhet meg ugrásszerűen, ha a már betakarításra érett állományt nagy mennyiségű és nagy intenzitású eső éri, ilyenkor a hüvelyek a talajfelszín közelében találhatók. Ilyen esetben, nagyobb értékű állomány (pl. vetőmag) esetén a veszteségek jelentősen csökkenthetők, ha hajnalban csillagkerekes rendsodróval rendre sodorjuk az állományt és így csépeljük ki a gabonakombájnnal. A fajták állóképessége között jelentős különbségek vannak, azonban ezt jelentősen befolyásolhatja az állománysűrűség, a tápanyagellátás is. Az ún. afila, vagy levéltelen fajták esetében a levél kaccsá módosult, így az állomány „összekapaszkodik”, ezáltal a betakarításkori állóképesség jelentősen megnövekedhet.

Hirdetés

 

A borsó akkor tekinthető betakarításra alkalmasnak, ha a levelek elsárgultak, leszáradtak, az alsó hüvelyek megsárgultak vagy megbarnultak, a hüvelyekben lévő magvak teljesen kifejlődtek, kemények, a legfelső hüvelyekben lévő magvak körömmel éppen csak benyomhatóak. A borsó betakarítása 16-18%-os nedvességtartalom mellett, általában július elején kezdhető meg.

 

A hántolásra termesztett kifejtőborsóknál a zöld és sárga magszínű fajták esetében eltérő a betakarítás optimális ideje. A sárgamagvú fajták az érési időszak végén, a teljeséréskor színeződnek, ekkor kapják meg aranysárga színüket, ezért az ilyen típusú fajtákat késleltetve kell betakarítani, ebben az esetben a betakarítási veszteségek kockázata is növekszik. A zöldmagvú kifejtőborsó-fajták megkésett betakarítás esetén elveszítik csillogó zöld színüket, megsárgulhatnak, ezért az ilyen típusú fajtákat korábban kell betakarítani. Gyomos területeken és vetőmagtermő állományban az egymenetes betakarítás csak állományszárítás alkalmazásával lehetséges. A totális gyomirtó szereket 28-30%-os nedvességtartalomnál, a betakarítás tervezett ideje előtt 6-7 nappal kell kijuttatni, az érésgyorsítókat pedig a betakarítás előtt 10-14 nappal.

Hirdetés

 

Dr. Zsombik László

DE ATC Növénytudományi Intézet

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-12

Ősszel termeszthető fűszernövények

Ősszel is termeszthetünk fűszernövényeket, mostani cikkemben azokat a fűszernövényeket mutatom be nektek, amiket ősszel is lehet termeszteni!

2019-09-04

Ezeket a dolgokat kell megtenned szeptemberben, hogy tavasszal újra díszítsenek növényeid!

Vannak dolgok, amiket meg kell tennünk nyár végén ahhoz, hogy növényeink tavasszal újra csodálatosan szépek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, mik ezek a fontos teendők!

2019-08-26

Áldás vagy átok? - A földönkívülinek tartott alkörmös

Nagyon sokan nem ismerik még ezt a sokoldalú növényt, pedig szinte mindenhol lehet vele találkozni. Most bemutatom nektek az alkörmöst, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2019-09-06

Két kártékony csigafaj túrhatja ki az őshonos éticsigát – A lakosság segítségét kérik!

Kártékony csigafajok szoríthatják ki Magyarországról az egész Európában őshonos éticsigát. Mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a két új csigafajt, érdemes megismerni őket!

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-08-15

Tudományosan bizonyítva – Tovább élnek azok a nők, akik sok zöldnövénnyel veszik körül magukat!

Azok a hölgyek, akik rengeteg növénnyel veszik körbe magukat, sokkal tovább élnek, mint azok, akiknél szinte egyetlen egy növény sincs a házban, vagy a környéken.

2019-09-10

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge szaporításával érdemes mindenkinek megpróbálkozni, mivel nem annyira bonyolult művelet, viszont nagy sikereket lehet elérni! Nézzük, mi szükséges a füge szaporításához.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
300 762
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 895 497
Közösség

takarmányok elfásodása (lignifikáció)

a fiatal növényi hajtások —>sejtfal zömében hemicellulózból és —>cellulózból... Tovább

tógazdaság

A tenyésztett halak szaporítására és nevelésére szolgáló tavakat,épületeket és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés Növényvédelem