Termesszünk borsót otthon eredményesen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A szárazborsó termesztése

Borsó termesztése szakszerűen

Napjainkban már a borsó betakarítása egymenetben, gabonakombájnnal történik, a pergésre való hajlama miatt a hajnali-reggeli órákban. Lényeges, hogy a kombájn vágóasztala követni tudja a talajfelszín esetleges változásait, ezért a jó talajkopírozó képesség nagyon fontos speciális adapter esetén. Jól beállított kombájn esetén a betakarítási veszteség nem éri el a 10%-ot, ami önmagában is magas érték. Rosszabb minőségű betakarítás esetén a veszteség elérheti a 30-40%-ot is.

Ez az érték akkor növekedhet meg ugrásszerűen, ha a már betakarításra érett állományt nagy mennyiségű és nagy intenzitású eső éri, ilyenkor a hüvelyek a talajfelszín közelében találhatók. Ilyen esetben, nagyobb értékű állomány (pl. vetőmag) esetén a veszteségek jelentősen csökkenthetők, ha hajnalban csillagkerekes rendsodróval rendre sodorjuk az állományt és így csépeljük ki a gabonakombájnnal. A fajták állóképessége között jelentős különbségek vannak, azonban ezt jelentősen befolyásolhatja az állománysűrűség, a tápanyagellátás is. Az ún. afila, vagy levéltelen fajták esetében a levél kaccsá módosult, így az állomány „összekapaszkodik”, ezáltal a betakarításkori állóképesség jelentősen megnövekedhet.

hirdetes

A borsó akkor tekinthető betakarításra alkalmasnak, ha a levelek elsárgultak, leszáradtak, az alsó hüvelyek megsárgultak vagy megbarnultak, a hüvelyekben lévő magvak teljesen kifejlődtek, kemények, a legfelső hüvelyekben lévő magvak körömmel éppen csak benyomhatóak. A borsó betakarítása 16-18%-os nedvességtartalom mellett, általában július elején kezdhető meg.

A hántolásra termesztett kifejtőborsóknál a zöld és sárga magszínű fajták esetében eltérő a betakarítás optimális ideje. A sárgamagvú fajták az érési időszak végén, a teljeséréskor színeződnek, ekkor kapják meg aranysárga színüket, ezért az ilyen típusú fajtákat késleltetve kell betakarítani, ebben az esetben a betakarítási veszteségek kockázata is növekszik. A zöldmagvú kifejtőborsó-fajták megkésett betakarítás esetén elveszítik csillogó zöld színüket, megsárgulhatnak, ezért az ilyen típusú fajtákat korábban kell betakarítani. Gyomos területeken és vetőmagtermő állományban az egymenetes betakarítás csak állományszárítás alkalmazásával lehetséges. A totális gyomirtó szereket 28-30%-os nedvességtartalomnál, a betakarítás tervezett ideje előtt 6-7 nappal kell kijuttatni, az érésgyorsítókat pedig a betakarítás előtt 10-14 nappal.

hirdetes

Dr. Zsombik László

DE ATC Növénytudományi Intézet

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Gyomirtó Mikado

Áru-, siló- és csemegekukorica, valamint hibridvonalak posztemergens gyomirtására. Köles ellen... Tovább

erózió

1. (tal.) A víz hatására létrejött talajpusztulás. A legfelső talajréteg lemosódik és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem