Termesszünk borsót otthon eredményesen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A szárazborsó termesztése

Borsó termesztése szakszerűen

A posztemergens gyomirtó kezelések hatékonyságát növeli, hogy ismerjük a terület gyomösszetételét, így célzottan tudunk védekezni. A borsó állománykezeléseinél sok készítménynél a szelektivitást a borsó levelén 8-12 cm növénynagyságnál kialakuló viaszréteg biztosítja. Nagy esők után, viharos, szeles időszakban ez a viaszréteg sérül, ilyenkor nem szabad permetezni. 3-4 száraz, meleg nap után a viaszréteg helyreáll és a permetezés elvégezhető. A jelenleg rendelkezésre álló készítmények csak levélen keresztül hatnak, így fontos, hogy a borsó ne legyen túl fejlett, ne fedje le teljesen a területet, mert a hatóanyag nem érintkezik a gyomnövénnyel. A morfológia szelektivitás (viaszréteg) teszi lehetővé, hogy szárazborsóban egyes totális hatású imidazolin típusú készítmények is alkalmazhatók.

hirdetes

A betelepedő levéltetvek ellen több alkalommal is védekezni kell, meleg tavaszokon már május végén megjelenhetnek. A vegyszeres állománykezelésnél fontos, hogy a rovarölő szer mellé a tapadás fokozása miatt olajos alapú adalékot kell adni.

A kórokozók közül a vegetációs időben, az időjárási körülményektől függően és indokolt esetben kémiai védekezésekre lehet szükség a peronoszpóra, a bakteriózis, a borsóragya, a lisztharmat és esetleg a rozsda ellen. Az első tünetek megjelenésekor meg kell kezdeni a védekezést széles hatásspektrumú fungicidekkel, amelyek több kórokozó ellen is védettséget nyújtanak. Gyengébb fertőzések vagy a betegségek számára kevésbé kedvező időjárás esetén elegendő lehet kontakt rézzel preventív permetezések alkalmazása.

hirdetes

A magkártevők ellen fontos a rajzás nyomon követése különböző feromoncsapdákkal. A védekezést a tömeges lárvakelés idejére kell időzíteni. Ebben az időszakban a bagolylepkék hernyói is jelentős lombkártételt okozhatnak. Ellenük szintetikus piretroidok is alkalmazhatók, mert a zöldborsóval ellentétben a betakarításig hosszabb idő telik el, így az élelmezésegészségügyi várakozási idők betarthatók.

A tárolás folyamán a zsizsikkártétel folytatódhat a tárolóban is. Ennek kivédésére a tárolt tételt elgázosíthatjuk, ez a betakarítást követően kötelező, alapvető beavatkozás. Ezt a beavatkozást csak gázmesteri végzettséggel rendelkező szakember végezheti.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


acidémia

savtermészetű anyagok felszaporodása a vérben, ami annak —>pH-értékét savas irányba tolja el. Tovább

beszerzési ár

a vállalatok, gazd.-ok termelőeszközeinek ára, amely a beszerzési forrástól függően lehet... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem