notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Termesszünk borsót otthon eredményesen

Hirdetés

A szárazborsó termesztése

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Borsó termesztése szakszerűen

A posztemergens gyomirtó kezelések hatékonyságát növeli, hogy ismerjük a terület gyomösszetételét, így célzottan tudunk védekezni. A borsó állománykezeléseinél sok készítménynél a szelektivitást a borsó levelén 8-12 cm növénynagyságnál kialakuló viaszréteg biztosítja. Nagy esők után, viharos, szeles időszakban ez a viaszréteg sérül, ilyenkor nem szabad permetezni. 3-4 száraz, meleg nap után a viaszréteg helyreáll és a permetezés elvégezhető. A jelenleg rendelkezésre álló készítmények csak levélen keresztül hatnak, így fontos, hogy a borsó ne legyen túl fejlett, ne fedje le teljesen a területet, mert a hatóanyag nem érintkezik a gyomnövénnyel. A morfológia szelektivitás (viaszréteg) teszi lehetővé, hogy szárazborsóban egyes totális hatású imidazolin típusú készítmények is alkalmazhatók.

Hirdetés

 

A betelepedő levéltetvek ellen több alkalommal is védekezni kell, meleg tavaszokon már május végén megjelenhetnek. A vegyszeres állománykezelésnél fontos, hogy a rovarölő szer mellé a tapadás fokozása miatt olajos alapú adalékot kell adni.

 

A kórokozók közül a vegetációs időben, az időjárási körülményektől függően és indokolt esetben kémiai védekezésekre lehet szükség a peronoszpóra, a bakteriózis, a borsóragya, a lisztharmat és esetleg a rozsda ellen. Az első tünetek megjelenésekor meg kell kezdeni a védekezést széles hatásspektrumú fungicidekkel, amelyek több kórokozó ellen is védettséget nyújtanak. Gyengébb fertőzések vagy a betegségek számára kevésbé kedvező időjárás esetén elegendő lehet kontakt rézzel preventív permetezések alkalmazása.

Hirdetés

 

A magkártevők ellen fontos a rajzás nyomon követése különböző feromoncsapdákkal. A védekezést a tömeges lárvakelés idejére kell időzíteni. Ebben az időszakban a bagolylepkék hernyói is jelentős lombkártételt okozhatnak. Ellenük szintetikus piretroidok is alkalmazhatók, mert a zöldborsóval ellentétben a betakarításig hosszabb idő telik el, így az élelmezésegészségügyi várakozási idők betarthatók.

 

A tárolás folyamán a zsizsikkártétel folytatódhat a tárolóban is. Ennek kivédésére a tárolt tételt elgázosíthatjuk, ez a betakarítást követően kötelező, alapvető beavatkozás. Ezt a beavatkozást csak gázmesteri végzettséggel rendelkező szakember végezheti.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-13

Minden, amit egy kertésznek a mirtuszdió termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkemben egy nagyon sokoldalú csodanövényt fogok bemutatni nektek, ami nem más, mint a mirtuszdió. Ismerkedjetek meg közelebbről a mirtuszdióval.

2019-06-15

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

A nagy melegben gondoskodnunk kell arról, hogy növényeink megfelelő vízhez juthassanak a nap mindegyik szakában, éppen ezért most elmondom, hogy építhettek fillérekből csepegtetőrendszert!

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-25

A leander betegségei

Leander betegségei – Mik azok a leander betegségek, amikkel meg kell küzdenünk? Bemutatjuk a leander betegségeit, és elmondjuk, hogyan védekezhetünk a leander betegségei ellen!

2019-06-13

Trópusi szobanövények, amiket érdemes otthon is tartani

Ezeknek a trópusi szobanövényeknek ott a helyük a ti otthonotokban is, mivel nemcsak szépen, hanem hihetetlenül hasznosak is, ismerkedjetek meg mindegyikükkel!

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
671 726
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 430 398
Közösség

galambalakúak (Columbiformes)

a —>madarak osztályának egyik rendje, többségük trópusi vidéken él. Kettős begyük a... Tovább

csigaölő szerek

a csigák különösen csapadékos időben, a zöldségfélékben okoznak jelentős károkat. Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés Növényvédelem