notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Termesszünk borsót otthon eredményesen

Hirdetés

A szárazborsó termesztése

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Borsó termesztése szakszerűen

A posztemergens gyomirtó kezelések hatékonyságát növeli, hogy ismerjük a terület gyomösszetételét, így célzottan tudunk védekezni. A borsó állománykezeléseinél sok készítménynél a szelektivitást a borsó levelén 8-12 cm növénynagyságnál kialakuló viaszréteg biztosítja. Nagy esők után, viharos, szeles időszakban ez a viaszréteg sérül, ilyenkor nem szabad permetezni. 3-4 száraz, meleg nap után a viaszréteg helyreáll és a permetezés elvégezhető. A jelenleg rendelkezésre álló készítmények csak levélen keresztül hatnak, így fontos, hogy a borsó ne legyen túl fejlett, ne fedje le teljesen a területet, mert a hatóanyag nem érintkezik a gyomnövénnyel. A morfológia szelektivitás (viaszréteg) teszi lehetővé, hogy szárazborsóban egyes totális hatású imidazolin típusú készítmények is alkalmazhatók.

Hirdetés

 

A betelepedő levéltetvek ellen több alkalommal is védekezni kell, meleg tavaszokon már május végén megjelenhetnek. A vegyszeres állománykezelésnél fontos, hogy a rovarölő szer mellé a tapadás fokozása miatt olajos alapú adalékot kell adni.

 

A kórokozók közül a vegetációs időben, az időjárási körülményektől függően és indokolt esetben kémiai védekezésekre lehet szükség a peronoszpóra, a bakteriózis, a borsóragya, a lisztharmat és esetleg a rozsda ellen. Az első tünetek megjelenésekor meg kell kezdeni a védekezést széles hatásspektrumú fungicidekkel, amelyek több kórokozó ellen is védettséget nyújtanak. Gyengébb fertőzések vagy a betegségek számára kevésbé kedvező időjárás esetén elegendő lehet kontakt rézzel preventív permetezések alkalmazása.

Hirdetés

 

A magkártevők ellen fontos a rajzás nyomon követése különböző feromoncsapdákkal. A védekezést a tömeges lárvakelés idejére kell időzíteni. Ebben az időszakban a bagolylepkék hernyói is jelentős lombkártételt okozhatnak. Ellenük szintetikus piretroidok is alkalmazhatók, mert a zöldborsóval ellentétben a betakarításig hosszabb idő telik el, így az élelmezésegészségügyi várakozási idők betarthatók.

 

A tárolás folyamán a zsizsikkártétel folytatódhat a tárolóban is. Ennek kivédésére a tárolt tételt elgázosíthatjuk, ez a betakarítást követően kötelező, alapvető beavatkozás. Ezt a beavatkozást csak gázmesteri végzettséggel rendelkező szakember végezheti.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-12

Ősszel termeszthető fűszernövények

Ősszel is termeszthetünk fűszernövényeket, mostani cikkemben azokat a fűszernövényeket mutatom be nektek, amiket ősszel is lehet termeszteni!

2019-09-04

Ezeket a dolgokat kell megtenned szeptemberben, hogy tavasszal újra díszítsenek növényeid!

Vannak dolgok, amiket meg kell tennünk nyár végén ahhoz, hogy növényeink tavasszal újra csodálatosan szépek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, mik ezek a fontos teendők!

2019-08-26

Áldás vagy átok? - A földönkívülinek tartott alkörmös

Nagyon sokan nem ismerik még ezt a sokoldalú növényt, pedig szinte mindenhol lehet vele találkozni. Most bemutatom nektek az alkörmöst, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2019-09-06

Két kártékony csigafaj túrhatja ki az őshonos éticsigát – A lakosság segítségét kérik!

Kártékony csigafajok szoríthatják ki Magyarországról az egész Európában őshonos éticsigát. Mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a két új csigafajt, érdemes megismerni őket!

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-08-15

Tudományosan bizonyítva – Tovább élnek azok a nők, akik sok zöldnövénnyel veszik körül magukat!

Azok a hölgyek, akik rengeteg növénnyel veszik körbe magukat, sokkal tovább élnek, mint azok, akiknél szinte egyetlen egy növény sincs a házban, vagy a környéken.

2019-09-10

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge szaporításával érdemes mindenkinek megpróbálkozni, mivel nem annyira bonyolult művelet, viszont nagy sikereket lehet elérni! Nézzük, mi szükséges a füge szaporításához.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
300 762
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 895 497
Közösség

sztreptokokkózis (streptococcosis)

Különféle sztreptokokkusz baktérium okozta fertőző betegségek csoportja. Fontosabbak: 1.... Tovább

vetésváltás

A növényfajok cseréje adott területen; a ->vetésforgó alapeleme. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés Növényvédelem