notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Termesszünk borsót otthon eredményesen

Hirdetés

A szárazborsó termesztése

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Borsó termesztése szakszerűen

A talaj nedvességtartalma kardinális kérdés a borsó szempontjából, ami annak a következménye, hogy a növény csírázáshoz nagy mennyiségű vízre van szüksége. E nagy mennyiségű víz felvétele is indokolja, hogy a borsót mélyebben, a talaj típusától és nedvességtartalmától függően 6-8 cm mélyre vessük. Ez a vetésmélység a vízfelvétel elősegítése mellett a madárkár csökkentésében is jelentős lehet. A sortávolság gabonasortávolság, ami vetőgép típusától függően 12,0-15,4 cm. A kivetett magszám nagy habitusú borsófajtáknál vagy vetőmagtermesztés esetén 800.000-900.000 db/ha, hosszabb tenyészidejű, erőteljesebb zöldtömeggel rendelkező fajták esetén 1,0-1,2 millió db/ha, ami az érésidő csökkenésével arányosan nő, a korai érésű, kisebb habitusú fajták esetében akár az 1,5 millió db/ha értéket is elérheti.

 

A borsó növényvédelménél – a többi növényhez hasonlóan – alapvető a táblakiválasztás. Figyelembe kell venni más hüvelyes növények távolságát elsősorban a gyalogló kártevők (csipkézőbarkók) miatt. A borsóragya miatt a legalább 4 éves vetésváltás betartása kötelező, a fuzárium miatt a vetésváltás ideje a 7 évet is eléri szárazborsó esetén. Hasonlóan fontos a tábla gyomösszetételének ismerete, évelő gyomokkal fertőzött területen a borsó vetését kerüljük. A jó minőségű magágy és a jó tápanyagellátás a növény kezdeti fejlődését elősegíti, így a növény nagyobb eséllyel indul a gyomok és kártevők kártételével szemben.

Hirdetés

 

A kórokozók elleni védelem alapja a vetőmag csávázása. Kontakt és felszívódó csávázó szerek egyaránt használhatók, de mindezek ellenére fontos a fertőzésmentes vetőmag használata. A csávázás elsősorban a talajból fertőző Fusarium-fajok ellen irányulhat. A talajfertőtlenítő szerek alkalmazása csak indokolt esetben szükséges, a borsó korai vetése miatt a pajorok, drótférgek károsításának mértéke csekély.

Hirdetés

 

A gyomok elleni védekezés a presowing alkalmazásmóddal is lehetséges borsónál, ami elsősorban az egyéves egyszikű gyomok ellen hatékony. Vetés után, kelés előtt (preemergensen) az egy- és kétszikű gyomok ellen használható készítmények megfelelő gyomirtóhatásának feltétele a kijuttatást követő 10 napon belül 20-25 mm bemosó csapadék.

 

Kelés után megjelenhetnek a csipkézőbarkók az állományokban. Kártételük észlelésekor az egyedszámot fel kell mérni, és kártételi veszélyhelyzet esetén állománykezelést kell végezni szintetikus piretroidokkal.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
452 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 211 208
Közösség

csikó nevelése

a fiatal csikók egészséges fejlődését segíti elő, ha tetszés szerinti időben bőségesen... Tovább

pajzsmirigy

a nyaktájékon, a gége pajzsporcán levő —>belső elválasztású mirigy. —>... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés Növényvédelem