Termesszünk borsót otthon eredményesen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A szárazborsó termesztése

Borsó termesztése szakszerűen

A talaj nedvességtartalma kardinális kérdés a borsó szempontjából, ami annak a következménye, hogy a növény csírázáshoz nagy mennyiségű vízre van szüksége. E nagy mennyiségű víz felvétele is indokolja, hogy a borsót mélyebben, a talaj típusától és nedvességtartalmától függően 6-8 cm mélyre vessük. Ez a vetésmélység a vízfelvétel elősegítése mellett a madárkár csökkentésében is jelentős lehet. A sortávolság gabonasortávolság, ami vetőgép típusától függően 12,0-15,4 cm. A kivetett magszám nagy habitusú borsófajtáknál vagy vetőmagtermesztés esetén 800.000-900.000 db/ha, hosszabb tenyészidejű, erőteljesebb zöldtömeggel rendelkező fajták esetén 1,0-1,2 millió db/ha, ami az érésidő csökkenésével arányosan nő, a korai érésű, kisebb habitusú fajták esetében akár az 1,5 millió db/ha értéket is elérheti.

A borsó növényvédelménél – a többi növényhez hasonlóan – alapvető a táblakiválasztás. Figyelembe kell venni más hüvelyes növények távolságát elsősorban a gyalogló kártevők (csipkézőbarkók) miatt. A borsóragya miatt a legalább 4 éves vetésváltás betartása kötelező, a fuzárium miatt a vetésváltás ideje a 7 évet is eléri szárazborsó esetén. Hasonlóan fontos a tábla gyomösszetételének ismerete, évelő gyomokkal fertőzött területen a borsó vetését kerüljük. A jó minőségű magágy és a jó tápanyagellátás a növény kezdeti fejlődését elősegíti, így a növény nagyobb eséllyel indul a gyomok és kártevők kártételével szemben.

hirdetes

A kórokozók elleni védelem alapja a vetőmag csávázása. Kontakt és felszívódó csávázó szerek egyaránt használhatók, de mindezek ellenére fontos a fertőzésmentes vetőmag használata. A csávázás elsősorban a talajból fertőző Fusarium-fajok ellen irányulhat. A talajfertőtlenítő szerek alkalmazása csak indokolt esetben szükséges, a borsó korai vetése miatt a pajorok, drótférgek károsításának mértéke csekély.

hirdetes

A gyomok elleni védekezés a presowing alkalmazásmóddal is lehetséges borsónál, ami elsősorban az egyéves egyszikű gyomok ellen hatékony. Vetés után, kelés előtt (preemergensen) az egy- és kétszikű gyomok ellen használható készítmények megfelelő gyomirtóhatásának feltétele a kijuttatást követő 10 napon belül 20-25 mm bemosó csapadék.

Kelés után megjelenhetnek a csipkézőbarkók az állományokban. Kártételük észlelésekor az egyedszámot fel kell mérni, és kártételi veszélyhelyzet esetén állománykezelést kell végezni szintetikus piretroidokkal.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


.../2007. (...) Korm. rendelet egyes géntechnológiai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 34.... Tovább

Szombathelyi Körzeti Földhivatal

Földhivatal hétfõ-kedd 8.00-11.00 szerda 13.00-15.00 péntek 8.00-10.30   Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem