notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Termesszünk borsót otthon eredményesen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A szárazborsó termesztése

Borsó termesztése szakszerűen

A talaj nedvességtartalma kardinális kérdés a borsó szempontjából, ami annak a következménye, hogy a növény csírázáshoz nagy mennyiségű vízre van szüksége. E nagy mennyiségű víz felvétele is indokolja, hogy a borsót mélyebben, a talaj típusától és nedvességtartalmától függően 6-8 cm mélyre vessük. Ez a vetésmélység a vízfelvétel elősegítése mellett a madárkár csökkentésében is jelentős lehet. A sortávolság gabonasortávolság, ami vetőgép típusától függően 12,0-15,4 cm. A kivetett magszám nagy habitusú borsófajtáknál vagy vetőmagtermesztés esetén 800.000-900.000 db/ha, hosszabb tenyészidejű, erőteljesebb zöldtömeggel rendelkező fajták esetén 1,0-1,2 millió db/ha, ami az érésidő csökkenésével arányosan nő, a korai érésű, kisebb habitusú fajták esetében akár az 1,5 millió db/ha értéket is elérheti.

A borsó növényvédelménél – a többi növényhez hasonlóan – alapvető a táblakiválasztás. Figyelembe kell venni más hüvelyes növények távolságát elsősorban a gyalogló kártevők (csipkézőbarkók) miatt. A borsóragya miatt a legalább 4 éves vetésváltás betartása kötelező, a fuzárium miatt a vetésváltás ideje a 7 évet is eléri szárazborsó esetén. Hasonlóan fontos a tábla gyomösszetételének ismerete, évelő gyomokkal fertőzött területen a borsó vetését kerüljük. A jó minőségű magágy és a jó tápanyagellátás a növény kezdeti fejlődését elősegíti, így a növény nagyobb eséllyel indul a gyomok és kártevők kártételével szemben.

hirdetes

A kórokozók elleni védelem alapja a vetőmag csávázása. Kontakt és felszívódó csávázó szerek egyaránt használhatók, de mindezek ellenére fontos a fertőzésmentes vetőmag használata. A csávázás elsősorban a talajból fertőző Fusarium-fajok ellen irányulhat. A talajfertőtlenítő szerek alkalmazása csak indokolt esetben szükséges, a borsó korai vetése miatt a pajorok, drótférgek károsításának mértéke csekély.

hirdetes

A gyomok elleni védekezés a presowing alkalmazásmóddal is lehetséges borsónál, ami elsősorban az egyéves egyszikű gyomok ellen hatékony. Vetés után, kelés előtt (preemergensen) az egy- és kétszikű gyomok ellen használható készítmények megfelelő gyomirtóhatásának feltétele a kijuttatást követő 10 napon belül 20-25 mm bemosó csapadék.

Kelés után megjelenhetnek a csipkézőbarkók az állományokban. Kártételük észlelésekor az egyedszámot fel kell mérni, és kártételi veszélyhelyzet esetén állománykezelést kell végezni szintetikus piretroidokkal.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-05-29

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelnünk a növényeinkre, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a növények nyári védelméről.

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-06-13

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

A wasabi termeszthető a magyarországi kertekben is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a wasabi termesztéséről. Tegyetek meg mindent a sikeres wasabi termesztésért!

2020-07-03

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Padlizsán termesztése cserépben, cserépben is termeszthetünk padlizsánt, nézzük, hogyan lehet padlizsánt termeszteni cserépben, próbáljátok ki ti is ezt a szuper módszert!

2020-07-03

Pekándió sikeres termesztése

Pekándió sikeres termesztése, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pekándió sikeres termesztéséről, próbálkozzatok meg sikeresen a pekándió termesztésével!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
174 752
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 492 211

dinokap hatóanyagú gombaölő szerek

a lisztharmat ellen hatásos szerves hatóanyagok egyik első képviselője a dinokap; kénpótló... Tovább

30/2006. (VIII. 3.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem