Szárasságtűrő a hazai nemesített burgonya

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Szárasságtűrő a hazai nemesített burgonya

 Magyar nemesítésű burgonya jobban bírja a szárasságot és kevesebb költség jár növényvédelmük! E két tulajdonsága komoly potenciál lehet a piacon !

Magyar nemesített burgonya

 Így több milliárd forintot spórolhatnának meg a burgonyatermesztő gazdák,de  ehhez a megszokott atlanti fajtáról átkellene szokniuk a hazai nemesítésű burgonyára!

 

„Folyamatosan válogatjuk ki az egyre inkább szárazságtűrő fajtákat, amelyeket idehaza öntözés nélkül nemesítettünk. A kontinentális éghajlatra jellemző viszonyok, így például az egyenetlen csapadékeloszlás körülményei a nyugat-európai nemesítőknél nem állnak fenn, és ezeket a jellemzőket üvegházban vagy más módszerrel sem lehet modellezni”- Nyilatkozta Polgár Zsolt a burgonyanemesítő munkacsoport vezetője a Világgazdaságnak.

hirdetes

 

 

Ezen kísérletek során több olyan fajt sikerült nemesíteni, ami kifejezetten szárasságtűrő.  Az atlanti fajták esetében szárazság esetén 40-50%-os kiesés, kár várható míg az új nemesített burgonyával csak 25-30%-os lenne a veszteség. A hazai nemesítésű burgonya öntözés mellett elérni a hektáronkénti 50 tonnát, ami az atlantihoz hasonlóan alakul, nincs tehetősebb különbség , de aszály esetén szembetűnő  a különbség.

hirdetes

 „A hazai fajták fokozottabb rezisztenciája miatt a növényvédelmi költségek is alacsonyabbak, hektáronként 100– 150 ezer forinttal – jelentette ki Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója .”

 

A hazai nemesített fajták piaci részesedése jelenleg csak a 20 % -ot éri el , de ha az összes gazda képes lenne áttérni közel 20 milliárd forintnyi árbevételelönyhöz jutna az ágazat!

Forrás: agrárszektor.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


Országos Mezõgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ

Könyvtár Az Országos Mezõgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ országos... Tovább

hígtrágyakezelés berendezései

az iparszerű állattartó telepek (iparszerű állattartás) jelentős részét hígtrágyás,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés