notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szárasságtűrő a hazai nemesített burgonya

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Szárasságtűrő a hazai nemesített burgonya

 Magyar nemesítésű burgonya jobban bírja a szárasságot és kevesebb költség jár növényvédelmük! E két tulajdonsága komoly potenciál lehet a piacon !

Magyar nemesített burgonya

 Így több milliárd forintot spórolhatnának meg a burgonyatermesztő gazdák,de  ehhez a megszokott atlanti fajtáról átkellene szokniuk a hazai nemesítésű burgonyára!

 

„Folyamatosan válogatjuk ki az egyre inkább szárazságtűrő fajtákat, amelyeket idehaza öntözés nélkül nemesítettünk. A kontinentális éghajlatra jellemző viszonyok, így például az egyenetlen csapadékeloszlás körülményei a nyugat-európai nemesítőknél nem állnak fenn, és ezeket a jellemzőket üvegházban vagy más módszerrel sem lehet modellezni”- Nyilatkozta Polgár Zsolt a burgonyanemesítő munkacsoport vezetője a Világgazdaságnak.

hirdetes

 

 

Ezen kísérletek során több olyan fajt sikerült nemesíteni, ami kifejezetten szárasságtűrő.  Az atlanti fajták esetében szárazság esetén 40-50%-os kiesés, kár várható míg az új nemesített burgonyával csak 25-30%-os lenne a veszteség. A hazai nemesítésű burgonya öntözés mellett elérni a hektáronkénti 50 tonnát, ami az atlantihoz hasonlóan alakul, nincs tehetősebb különbség , de aszály esetén szembetűnő  a különbség.

hirdetes

 „A hazai fajták fokozottabb rezisztenciája miatt a növényvédelmi költségek is alacsonyabbak, hektáronként 100– 150 ezer forinttal – jelentette ki Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója .”

 

A hazai nemesített fajták piaci részesedése jelenleg csak a 20 % -ot éri el , de ha az összes gazda képes lenne áttérni közel 20 milliárd forintnyi árbevételelönyhöz jutna az ágazat!

Forrás: agrárszektor.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 579 089

Swingy (NX 18684)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Sziklevél alatti szárrészének antociánossága... Tovább

glikogén

glükózmolekulákból felépülő, az amilo-pektinhez (keményítő) hasonló szerkezetű, de... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés