Tudtad, hogy a szamócaágyásokat 3 évente újra kell telepíteni? Most elhoztuk nektek Bálint gazda tippjeit, akinek kertészeti tanácsai mindig beválnak: kövesd őket!

Nyárvégi teendők: telepítsd újra a szamócaágyást Bálint gazda tanácsai szerint

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ahogy beköszönt az augusztus, a kertészek figyelme egyre inkább a kerti teendőkre irányul. Ebben az időszakban a befőzési szezon is megkezdődik, és sokaknak a kertben termesztett gyümölcsök és zöldségek betakarítása jelenti az igazi örömforrást. Azonban a kert gondozása nemcsak a szüreteléssel ér véget, hanem magában foglalja a különböző növények telepítését és az ápolásukra fordított figyelmet is. Ebben a cikkben azt a fontos témát járjuk körül, hogy miért és hogyan érdemes újra telepíteni a szamócaágyást a kertben, Bálint gazda hasznos tanácsai szerint.

Szamóca újratelepítése

Szamóca - az ízletes kerti gyümölcs

A szamóca vagy ahogy sokan ismerik, az eper egy igazán ízletes és népszerű kerti gyümölcs. A frissen szedett, édes és lédús szamócát nemcsak önmagában, hanem lekvárként, süteményekben, és salátákban is élvezhetjük. Az egészséges életmód hívei különösen nagyra értékelik a szamóca tápanyagokban gazdag összetevőit és antioxidáns tulajdonságait.

Miért szükséges a szamócaágyás újratervezése?

Azok számára, akik már három vagy annál több éve rendelkeznek szamócaágyással, fontos tudni, hogy idővel a szamócafajták terméshozama és minősége csökkenhet. Ennek oka, hogy a szamócák tövei idővel kiöregednek, a talaj tápanyagai kimerülhetnek, és a kártevők, betegségek is megjelenhetnek. Ezért javasolt három évente újra telepíteni a szamócaágyást, lehetőleg olyan helyre, ahol korábban még nem termesztettek szamócát.

Az új fajták bevezetése

Bálint gazda figyelmeztet, hogy azért is érdemes újra telepíteni az ágyást, mert folyamatosan megjelennek új és nagyobb teljesítményű szamócafajták. Ezek a fajták szebb, ízletesebb, nagyobb és több gyümölcsöt érlelnek, mint a korábbiak. Az új fajták bevezetése fokozatosan történhet, így biztosítva, hogy mindig a legjobb minőségű gyümölcsöket tudjuk betakarítani a kertünkben.

A szamóca telepítése

Az augusztus az ideális időszak a szamóca palánták kiültetésére. A megfelelően kifejlett és egészséges palánták kiválasztása kiemelten fontos. A bojtos gyökérzettel rendelkező palántákat érdemes választani, amelyek jól meggyökeresednek és jövő tavasszal már termést hoznak.

A talaj előkészítése

A szamóca igényes növény, így a talaj előkészítésére nagy hangsúlyt kell fektetni. Először is alaposan tisztítsuk meg az előző növények gyökérmaradványaitól a talajt, majd terítsük be érett komposzttal és szerves trágyával. A műtrágya is segíti a növények fejlődését, így érdemes a trágyaanyagot beásni a talajba.

A palánták ültetése

Az ültetés előtt érdemes fekete fóliával takarni az ágyást, mivel ez megakadályozza a talaj kiszáradását, a gyomosodást és megvédi az érő gyümölcsöt a szennyeződésektől. A fóliát kiteríthetjük az ágyás teljes szélességében, majd a széleit földdel rögzítsük.
A palántákat 40 cm sor- és 25 cm tőtávolságra ültessük, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő helyet a fejlődéshez. Ügyeljünk arra, hogy a palánták gyökérnyaka a talaj felszínével egy magasságban legyen. Ültetés után alaposan öntözzük be az ágyást, és tartsuk a palántákat megfelelően hidratáltak a száraz időszakokban.

Az újra telepített szamócaágyás ápolása és gondozása

Az újra telepített szamócaágyás ápolása és gondozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy egészséges és bőséges termést kapjunk. Ügyeljünk az öntözésre, a gyomlálásra, a tápanyag-utánpótlásra és a betegségek megelőzésére. Az egészséges növények garantálják a finom és ízletes szamóca betakarítását.

A szamócaágyás újratelepítése meghozza a gyümölcsét jövőre

Az újra telepített szamócaágyás gondozása nem csak kihívást jelent, de a munkádat gazdag terméssel hálálja majd meg. Bálint gazda tapasztalatai és tanácsai segítenek abban, hogy a kertedben minél nagyobb sikerrel termessz finom és ízletes szamócát. Bízz a természetben és a saját kezed munkájában, így garantált lesz a siker!

Forrás: www.balintgazda.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

teljes trágya

Olyan trágyaszer,amely a növény számára szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza.Ilyen... Tovább

Kunszentmártoni Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kunszentmárton Kerületi ház u. 6. 5440 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés