Szalmabála kertészkedés szakszerűen - tudj meg róla most mindent

hirdetes

Miért és hogyan érdemes szalmabálákkal kertészkedni?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Szalmabála kertészkedés előnyei

4. Öntözés

A rendszeres öntözés rendkívül fontos! A víz könnyedén átfolyik a szalmaszálak között, ezért mindig elegendőt kell biztosítanod belőle a gyökerek számára. Ezt csepegtető öntözéssel vagy más folyamatos öntözőeszközökkel is megoldhatod.

5. Műtrágyázás

Mivel a növények alatt nincs talaj, amiből tápanyagokhoz és ásványi anyagokhoz juthatnának, így rajtad áll, hogy kapnak-e elegendők minden ilyesmiből. A megfelelő mennyiségű tápanyagok biztosítása minden kertészeti módszernél elengedhetetlen. A szétbomló szalmabálák nem biztosítanak elegendő tápanyagot a növények számára!

6. Gyomlálás

Sajnos a szalmabálák sem mentesek a gyomoktól, azonban lényegesen „kényelmesebben” kihúzhatók, mintha a talajban lelnél rájuk. Néhány kertész egyszerűen csak visszateszi őket a bálákba, hogy további tápanyagokkal dúsítsák azokat.

7. Kártevők és betegségek

A kártevők és a betegségek szerencsére jóval ritkábban fordulnak elő a szalmabálákban, mint a hagyományos ágyásokban. A talajban leledző fertőzések és kórokozók nem veszélyeztetik a bálákban nevelt növényeket. A talaj továbbá hajlamos több tenyészidőszakon keresztül is megőrizni magában a gombákat és más kéretlen élősködőket. A bálákat ez a veszély nem fenyegeti, hiszen minden tenyészidőszakban újakat használsz majd fel.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a szalmabála-ágyásokat nem támadhatja meg néhány rosszindulatú organizmus. A komposzt és a trágya tartalmazhat bizonyos betegségeket, és a repülő rovarok ugyan olyan könnyedén elérhetik növényeidet, mintha a talajban tartanád őket. Szerencsére mivel emelt ágyásokról van szó, így sokkal könnyebb kiszúrni az esetleges fertőzéseket és kezdődő inváziókat, így időben reagálhatsz majd a problémás helyzetekre.

hirdetes

                                                                                                      

Mit érdemes emelt ágyában termeszteni?

Rengeteg olyan növényt ültethetsz szalmaágyásokba, amiket egyébként is minden évben termesztenél kertedben. Szinte minden növény és zöldség termeszthető ezzel a technikával. Általánosságban jó ötlet tartózkodni az olyan nagyobb növényektől, mint a kukorica, vagy a terjeszkedő tökfajták.

hirdetes

Gyümölcshozó zöldségek és gyümölcsök: paradicsom, bokorbab, homoki bab, paprika.

Futó- és kúszónövények: uborka, eper, dinnye, cukkini. Ajánlott valamilyen karót biztosítani számukra, vagy hagyni lelógni őket a bálák széléről.

Gyökérzöldségek: répa, krumpli, tarlórépa, édesburgonya, retek.

Levélzöldségek: mángold, kel, spenót, disznóparéj, saláta.

Keresztesvirágú zöldségek: bordáskel, brokkoli, káposzta, karfiol.

Fűszernövények: bazsalikom, petrezselyem, koriander.

Dísznövények termesztése szalmabálákban

A szalmabálás kertészkedést általában élelmiszerek megtermelésére szokás használni, de ettől függetlenül ugyan úgy alkalmazható olyan növények nevelésére, amiket nem terméseikért, hanem szépségükért tartunk. Sok kertész bársonyvirágokat és más virágokat is telepít a báláiba, mert ezek segítenek távol tartani a kártevők jó részét, és mágnesként vonzzák a beporzásért felelős állatokat.

Természetesen kizárólag csak dísznövények termesztésére is használhatod a bálákat, azonban ilyenkor általában érdemes valamivel eltakarni a szalma oldalait (vagy olyan növényeket telepíteni belé, amik segítenek elrejteni azokat). Érdemes továbbá észben tartani, hogy a bálákba nem ajánlott évelő növényeket telepíteni, hiszen minden tenyészidőszak végére szétbomlanak, és a következő időszakra újakat kell majd előkészíteni. Maradj tehát az egynyáriknál.

Az elhasznált szalmabálák hasznosítása

A „használt” szalmabálák egyáltalán nem számítanak szemétnek. Újra nem ültethetsz ugyan beléjük, de számos más módon alkalmazhatod őket, miután ellátták elsődleges feladatukat termőközegként. Használhatod például talajtakaróként a kert hagyományos ágyásaiban, mivel még mindig bőven vannak bennük felhasználatlan tápanyagok. Pont ezért mehetnek rögtön a komposzt közé is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-31

Tippek a salátakert létrehozásához áprilisban

A tavaszi salátakert gondozása kifejezetten hálás munka, hisz kisebb energiával is csodás salátáid teremhetnek: így fogj neki áprilisban a tavaszi salátakerthez!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

adóreform

a gazd.-irányítási rendszer továbbfejlesztésének eszköze, a gazd.-politikai törekvésekkel... Tovább

veszteségek a szénakészítésnél-, szárításnál

A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés