Szalmabála kertészkedés szakszerűen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Miért és hogyan érdemes szalmabálákkal kertészkedni?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Szalmabála kertészkedés előnyei

4. Öntözés

A rendszeres öntözés rendkívül fontos! A víz könnyedén átfolyik a szalmaszálak között, ezért mindig elegendőt kell biztosítanod belőle a gyökerek számára. Ezt csepegtető öntözéssel vagy más folyamatos öntözőeszközökkel is megoldhatod.

5. Műtrágyázás

Mivel a növények alatt nincs talaj, amiből tápanyagokhoz és ásványi anyagokhoz juthatnának, így rajtad áll, hogy kapnak-e elegendők minden ilyesmiből. A megfelelő mennyiségű tápanyagok biztosítása minden kertészeti módszernél elengedhetetlen. A szétbomló szalmabálák nem biztosítanak elegendő tápanyagot a növények számára!

6. Gyomlálás

Sajnos a szalmabálák sem mentesek a gyomoktól, azonban lényegesen „kényelmesebben” kihúzhatók, mintha a talajban lelnél rájuk. Néhány kertész egyszerűen csak visszateszi őket a bálákba, hogy további tápanyagokkal dúsítsák azokat.

7. Kártevők és betegségek

A kártevők és a betegségek szerencsére jóval ritkábban fordulnak elő a szalmabálákban, mint a hagyományos ágyásokban. A talajban leledző fertőzések és kórokozók nem veszélyeztetik a bálákban nevelt növényeket. A talaj továbbá hajlamos több tenyészidőszakon keresztül is megőrizni magában a gombákat és más kéretlen élősködőket. A bálákat ez a veszély nem fenyegeti, hiszen minden tenyészidőszakban újakat használsz majd fel.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a szalmabála-ágyásokat nem támadhatja meg néhány rosszindulatú organizmus. A komposzt és a trágya tartalmazhat bizonyos betegségeket, és a repülő rovarok ugyan olyan könnyedén elérhetik növényeidet, mintha a talajban tartanád őket. Szerencsére mivel emelt ágyásokról van szó, így sokkal könnyebb kiszúrni az esetleges fertőzéseket és kezdődő inváziókat, így időben reagálhatsz majd a problémás helyzetekre.

hirdetes

                                                                                                      

Mit érdemes emelt ágyában termeszteni?

Rengeteg olyan növényt ültethetsz szalmaágyásokba, amiket egyébként is minden évben termesztenél kertedben. Szinte minden növény és zöldség termeszthető ezzel a technikával. Általánosságban jó ötlet tartózkodni az olyan nagyobb növényektől, mint a kukorica, vagy a terjeszkedő tökfajták.

hirdetes

Gyümölcshozó zöldségek és gyümölcsök: paradicsom, bokorbab, homoki bab, paprika.

Futó- és kúszónövények: uborka, eper, dinnye, cukkini. Ajánlott valamilyen karót biztosítani számukra, vagy hagyni lelógni őket a bálák széléről.

Gyökérzöldségek: répa, krumpli, tarlórépa, édesburgonya, retek.

Levélzöldségek: mángold, kel, spenót, disznóparéj, saláta.

Keresztesvirágú zöldségek: bordáskel, brokkoli, káposzta, karfiol.

Fűszernövények: bazsalikom, petrezselyem, koriander.

Dísznövények termesztése szalmabálákban

A szalmabálás kertészkedést általában élelmiszerek megtermelésére szokás használni, de ettől függetlenül ugyan úgy alkalmazható olyan növények nevelésére, amiket nem terméseikért, hanem szépségükért tartunk. Sok kertész bársonyvirágokat és más virágokat is telepít a báláiba, mert ezek segítenek távol tartani a kártevők jó részét, és mágnesként vonzzák a beporzásért felelős állatokat.

Természetesen kizárólag csak dísznövények termesztésére is használhatod a bálákat, azonban ilyenkor általában érdemes valamivel eltakarni a szalma oldalait (vagy olyan növényeket telepíteni belé, amik segítenek elrejteni azokat). Érdemes továbbá észben tartani, hogy a bálákba nem ajánlott évelő növényeket telepíteni, hiszen minden tenyészidőszak végére szétbomlanak, és a következő időszakra újakat kell majd előkészíteni. Maradj tehát az egynyáriknál.

Az elhasznált szalmabálák hasznosítása

A „használt” szalmabálák egyáltalán nem számítanak szemétnek. Újra nem ültethetsz ugyan beléjük, de számos más módon alkalmazhatod őket, miután ellátták elsődleges feladatukat termőközegként. Használhatod például talajtakaróként a kert hagyományos ágyásaiban, mivel még mindig bőven vannak bennük felhasználatlan tápanyagok. Pont ezért mehetnek rögtön a komposzt közé is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-26

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


terimés takarmány

Az olyan laza állagú,többnyire szálastakarmány (kevéssé ülepedett széna,kukoricaszár... Tovább

borultság

a felhőzet viszonylagos mennyisége a megfigyelés időpontjában. Újabban oktákban... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés